Els treballs preveuen la retirada sota control i el seguiment arqueològic dels nivells de runes i abocament d’època contemporània, fins a assolir nivells arqueològics fèrtils. En cas d’assolir-se aquest supòsit, es realitzaran totes aquelles actuacions arqueològiques prèvies que permetin identificar i definir un programa per a l’exhumació de les restes antropològiques que s’hi preservin.
En paral·lel a aquesta excavació arqueològica, l’Ajuntament d’Aitona també té previst seguir actuant a la zona del castell per tal de recuperar-ne els accessos. En aquest sentit, el consistori compta amb una subvenció de 59.000 euros provinent del Pla de Foment de Turisme per a la redacció i execució d’aquest projecte.
El castell d’Aitona és la fortalesa més important del Baix Segre i una de les més destacades de la comarca del Segrià. L’estructura data de començaments del segle XII, i el castell va esdevenir un imponent recinte fortificat sobre el qual es va ordenar el domini senyorial de la jurisdicció fins al segle XVI. Els resultats que fins ara han aportat les campanyes d’excavació arqueològica han permès localitzar vestigis materials de les principals dependències que el conformaven, entre les quals destaquen el fossat defensiu, la rampa original d’accés al recinte sobirà o la planta de l’església medieval.