Vilanova i la Geltrú viurà una Festa Major sense actes multitudinàris

Avatar photo

Convit i Ofici de Festa Major i Vot del Poble són els actes protocol·laris i troncals que adaptaran el format a les mesures sanitàries i de seguretat vigents

Imatge del balcó de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú per Festa Major. Foto: Jordi Nieto

La Festa Major de 2020 serà diferent o no serà. La pandèmia per la Covid-19, que ja ha fet ajornar o suspendre altres esdeveniments festius, lúdics, culturals o esportius tant a la nostra ciutat com arreu del  país tindrà una marcada incidència en la festa gran de Vilanova i la Geltrú, que “no anul·larà sinó que adaptarà la celebració”.

Aquest migdia l’alcaldessa de la ciutat, Olga Arnau i la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Adelaida Moya, n’han detallat els principals trets, després de setmanes de treball conjunt amb els Pabordes i Pabordesses de Festa Major, organitzadors de la festa, i amb les entitats de cultura popular de la capital del Garraf. L’alcaldessa Arnau ha afirmat que “la voluntat és que hi hagi Festa Major el dia 5 d’agost, diada de la Mare de Déu, però amb aquestes circumstàncies que estem vivint serà una Festa Major especial i adaptada a la situació i a les mesures de seguretat que hem de seguir”.

L’alcaldessa de VNG ha expressat la seva “solidaritat i empatia amb els pabordes d’enguany” agraint la implicació de l’equip organitzador i “la comprensió que han mostrat per les circumstàncies excepcionals que envolten la Festa Major de 2020”. Així mateix Olga Arnau, que ha reiterat que “no anul·lem però sí adaptem la celebració a uns dies concrets”, ha posat l’accent en el treball conjunt entre l’Ajuntament i les entitats festives per abordar la Festa Major i ha manifestat que “hi ha un consens absolut sobre el format de Festa Major que viurem”. En aquest sentit “vull transmetre l’agraïment a les entitats per la seva coresponsabilitat i solidaritat envers totes les celebracions que es podran fer”.

Malgrat aquestes adaptacions en el format i malgrat la Festa Major de 2020 serà diferent i excepcional, l’alcaldessa de VNG ha convidat la ciutadania a viure la festa i tot afirmant que “la Festa Major és la festa del poble i és la nostra adhesió a la festa el que li dona sentit i el que la manté viva”.

Per la seva banda, la regidora de Cultura Adelaida Moya ha manifestat que fa mesos que es treballa fent seguiment acurat de totes les mesures que han anat apareixent arran de la crisi sanitària. “Ha estat un treball conjunt i el màxim de participat amb els protagonistes de la Festa Major. Pensàvem que era important no prendre aquests decisions nosaltres sols i que fossin el màxim de participades possibles”. Adelaida Moya ha reconegut que en un principi es va arribar a pensar amb un cert optimisme “que la Festa Major podria ser una moment de retrobament social i que es podria fer algun tipus de cercavila o algun acte. Mica en mica la realitat s’ha anat imposant i cal destacar que sempre tothom ha tingut clar que el més important era la salut del públic i dels balladors”. La realitat que tenim ha imposat una festa diferent i és que tal i com ha dit la regidora de Cultura, “la Covid entre altres coses ha alterat aquesta forma de viure que tenim els vilanovins i vilanovines, de compartir molt la festa al carrer, de fer servir d’escenari les places i carrers de la ciutat, això enguany serà impossible, per tant ho hem de repensar i ens hem de reinventar”.

Adelaida Moya ha volgut convidar tothom a aprofitar aquesta Festa Major excepcional per fer “introspecció, per revisar-nos i analitzar els per què i els com d’aquesta celebració. Per què celebrem la Festa Major; Per què ho fem el 5 d’agost; Per què la Mare de Déu de les Neus; Per què el Vot del Poble. És un bon moment per centrar-nos en totes aquestes qüestions”. La regidora Moya ha reiterat que hi haurà aquests actes troncals de la celebració per tant “hi haurà Convit de Festa Major, Ofici de Festa Major, el dia 5 al matí i hi haurà Vot del Poble, que com tots sabeu, és la part essencial de la Festa Major, si no hi ha Vot del Poble no hi ha Festa Major”. A més a més, la regidora Moya ha insistit que seran uns dies on la ciutat respirarà Festa Major, “hi haurà guarniment a la rambla, hi haurà els morterets i els focs artificials del Vot del Poble. Intentarem que aquests dies de festa, la ciutat noti i pugui palpar en l’ambient que malgrat hagi de ser en petit format sí que serà Festa Major”.

La cercavila del Vot del Poble, a La Sala

A banda d’aquests actes tradicionals de la festa, Adelaida Moya ha avançat que es duran a terme altres actes, concerts de música i teatre “ni que sigui en una expressió mínima en un emplaçament on es pugui controlar l’aforament i les mesures de seguretat”. Finalment, la regidora de Cultura ha explicat que el tradicional protagonisme que tenen les places i carrers de la ciutat es traslladarà a l’interior i més concretament al Centre d’Art Contemporani La Sala que de l’1 d’agost al 13 de setembre acollirà una exposició, que s’està preparant amb la col·laboració de les entitats, “que reproduirà la cercavila del Vot del Poble. Comptarem amb la imatgeria de Festa Major i ho combinarem amb imatges històriques, audiovisuals, so i també hi haurà presència de la cercavila de l’Imaginari”. Així mateix, divendres 16 de juliol també es farà la presentació oficial del cartell i marxandatge de la Festa Major de 2020 de la mà dels Pabordes i Pabordesses de Festa Major, equip de persones que repetiran l’organització de la Festa Major de 2021.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament obre una nova convocatòria d’ajuts per a famílies amb escassa capacitat econòmica

Notícia següent

La residència Els Josepets de VNG, lliure de Covid-19

Notícies relacionades