La residència Els Josepets de VNG, lliure de Covid-19

Les darreres proves PCR realitzades a residents i treballadors han tingut un resultat negatiu, i ha estat qualificada com una residència verda

Imatge de la residència dels Josepets de VNG. Cedida

La regidora de Dependència de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Mercè Mateo, va anunciar dilluns al Ple municipal que la residència de La Plataforma, Els Josepets és una residència verda, és a dir, ja no hi ha cap persona positiva per Covid-19.

Després d’unes setmanes complicades per l’afectació de la malaltia, la residència municipal gestionada per l’Organisme Autònom AISSA comença a organitzar una progressiva tornada a la normalitat amb la mirada posada en l’obertura, en els propers dies, del centre de dia Masbau.

Aquesta obertura es durà a terme un cop elaborat el Pla de contingència i quan es disposi del corresponent permís de la Generalitat. De moment, el Centre de Dia Masbau començarà a funcionar amb 21 places enlloc de les 60 habituals per complir amb totes les mesures de seguretat que es preveuen per a un centre d’aquestes característiques.

El centre Masbau, tot i estar en les mateixes instal·lacions de La Plataforma, pot estar aïllat físicament de la residència, i comptar amb un equip de treballadors i treballadores completament diferent del de la residència. El jardí serà compartimentat, perquè cada servei en pugui utilitzar una part i no hi hagi contacte entre les persones usuàries d’un i altre servei.

El fet de ser una residència verda permet plantejar la possibilitat de nous ingressos de residents, amb el requisit d’una prova PCR negativa. Per això Els Josepets manté una àrea groga on poder aïllar les persones que ingressin o reingressin durant 10 dies.

També s’han començat a ampliar progressivament les visites als usuaris, oferint per exemple la possibilitat de passejar pel jardí amb les corresponents mesures de seguretat. Els familiars hauran de seguir demanant cita concertada i complir el protocol: higiene de mans, distància de seguretat amb els residents, i l’ús de la mascareta. Tampoc es permet l’entrada de menjar al centre ni compartir-lo.

Mica en mica, la residència torna a oferir activitats per estimular i recuperar les funcionalitats perdudes durant aquest temps de confinament a les persones que viuen a Els Josepets, amb les tècniques d’animació sociocultural, fisioteràpia i psicologia. Unes activitats que es fan sempre mantenint les condicions de seguretat i higiene necessàries, amb grups reduïts, per contribuir a la socialització i treballar el deteriorament cognitiu i físic mantenint els usuaris actius.

En aquest sentit, la regidora Mercè Mateo ha volgut “destacar el gran esforç dels i les professionals del sector sociosanitari i les circumstàncies tan difícils en què han hagut de treballar en la gestió de la pandèmia als Josepets, que s’ha fet sempre seguint els protocols marcats per la Generalitat de Catalunya”.

El Ple de dilluns va aprovar, per unanimitat i a proposta d’una moció presentada pels grups de Som VNG i PSC, la creació d’una comissió sobre l’atenció a la dependència i la gent gran, que farà una diagnosi sobre la gestió política i tècnica dels serveis de dependència i gent gran, abans i durant la crisi sanitària per la Covid-19.

Així mateix, va expressar el pesar per la defunció de persones residents que ha ocasionat la pandèmia. A la residència Els Josepets, de la mateixa manera que ha succeït en molts altres centres residencials del país, des del 15 de març han mort un total de 46 residents, 22 d’ells eren casos de Covid confirmat, mentre que 13 de les persones que han mort ha estat per causes que no tenien cap relació amb la Covid-19.