Dijous, 16 de maig de 2024
És notícia

Aragonès acusa Illa de “súbdit” de la Moncloa per no defensar el pacte fiscal a Catalunya

Avatar photo
El candidat d’ERC recorda que el PSC va renunciar al consorci tributari i rebutja la proposta fiscal de Junts per “estrafolària

El cap de llista d’ERC a les eleccions del 12-M, Pere Aragonès, ha defensat el finançament singular, i ha aprofitat per criticar les propostes de PSC i Junts sobre fiscalitat i tributs. En una roda de premsa des de la seu d’ERC, Aragonès ha recordat que els socialistes, quan han governat, han renunciat al consorci tributari previst a l’Estatut del 2006, que ara reivindica el seu candidat, Salvador Illa.

El president de la Generalitat, i candidat a la reelecció, també ha rebutjat la proposta del cap de llista de Junts, Carles Puigdemont, de “cancel·lar” el deute amb l’Estat a compte d’inversions no executades. El cap de llista d’ERC també ha acusat Illa de “súbdit” de la Moncloa per defensar el pacte fiscal a Euskadi i no a Catalunya.

ERC ha defensat la seva proposta de finançament singular. A Aragonès l’han acompanyat la número dos de la llista i vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà; i la consellera d’Economia, Natàlia Mas —que no és candidata. El candidat a la reelecció ha reivindicat la seva estratègia per acabar amb el dèficit fiscal, presentada ja fa mesos.

Aragonès ha reblat la proposta d’Illa, que aposta per desplegar el consorci tributari previst a l’Estatut del 2006. El president ha recordat que els socialistes van renunciar a aquest consorci quan han governat la Generalitat, i ha subratllat que ara no es tracta de “posar matisos al desastre, ni maquillar el que no funciona”.

Van renunciar al consorci que ara defensen, és una nova proposta de fum”, ha afegit Aragonès, que ha reiterat que, durant la negociació de les finances, el PSC estaria assegut a la banda de la Moncloa. En aquest sentit, el cap de llista d’ERC ha acusat Illa de “súbdit” del govern espanyol, per defensar el pacte fiscal a Euskadi però no a Catalunya.

 

Proposta “inviable” de Junts

D’altra banda, Aragonès també ha qualificat d’“estrafolària i improvisada” la proposta de Junts. Puigdemont vol “cancel·lar” el deute amb l’Estat a compte d’inversions no executades. El candidat d’ERC ha dit que, si s’apliqués aquesta via, Catalunya estaria 10.000 MEUR per sota del que els republicans van aconseguir amb la condonació del FLA per 15.000 MEUR.

“O no s’han mirat els números o, en aquesta ocasió, han acabat copiant malament les propostes d’ERC. El que proposen operativament és absolutament inviable”, ha asseverat Aragonès.

 

Sánchez i la “miopia política”

Aragonès també ha dit que és una “pantomima” que Sánchez vulgui ara llençar una estratègia de regeneració democràtica contra el ‘lawfare’, quan fa anys que l’Estat persegueix els independentistes. El cap de llista d’ERC ha dit que cal tenir una “alta dosi de miopia política i amnèsia” per demanar a l’independentisme que s’impliqui ara en una lluita on el PSOE no s’hi ha apuntat mai.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Salvador Illa aposta per una política basada en l’acord i el coratge

Notícia següent

El Govern avisa que la sequera és “preocupant i greu” tot i les pluges

Notícies relacionades