Dijous, 25 d'abril de 2024
És notícia

Vox es dispara a Espanya amb 52 diputats i supera els 3,6 milions de vots

Avatar photo

La ultradreta duplica els resultats respecte a les eleccions de l'abril i es converteix en tercera força al Congrés

La formació de VOX amb Abascal al capdavant. Foto: ACN
La ultradreta és la tercera força al Congrés dels Diputats. Vox ha complert amb els pronòstics de les enquestes i s’ha disparat al conjunt d’Espanya, aconseguint 52 diputats i un 15,1% dels vots, amb més del 99% escrutat. El resultat implica duplicar els escons respecte a les eleccions del mes d’abril, quan la ultradreta va obtenir 24 diputats i un 10,26% dels sufragis. En números absoluts, Vox supera de llarg els 3,6 milions de vots i en suma uns 940.000. Amb aquests resultats, el partit de Santiago Abascal passa per davant de Ciutadans i d’Unidas Podemos com a tercer grup parlamentari més important al Congrés. Un dels millors resultats de Vox a Espanya ha estat a Múrcia, on ha quedat com a primera força amb 3 diputats i gairebé un 28% dels vots. A Ceuta, la ultradreta també ha quedat primera força i ha obtingut l’únic escó en joc, amb un 34% dels vots, mentre que a comunitats com Andalusia o a Madrid repeteix el resultat global a l’Estat com a tercera força amb un 20% dels vots i 12 escons, en el primer cas, i un 18% i 7 diputats, respectivament. Aquestes xifres suposen un fort augment respecte a l’abril, quan Vox va obtenir 6 diputats a Andalusia, 5 a Madrid, i en cap cas superaven el 14% dels vots. A Ceuta, el 28-A, Vox ja obtenia un percentatge elevat de vots, un 23,9%, però l’escó va ser pel PSOE.
A Catalunya, Vox ha aconseguit 2 diputats, amb un 6,3% dels vots, un electe més que a l’abril, quan tenia un 3,59% dels suports.

La ultradreta obté escons a gairebé totes les comunitats autònomes, amb les úniques excepcions de Navarra, el País Basc, Galícia, la Rioja i la ciutat autònoma de Melilla.

Vox aconsegueix 7 escons al País Valencià, quatre més que a l’abril, i rep el suport del 18,5% dels ciutadans. El 28-A, la ultradreta va treure un 12% dels vots.

També puja cinc escons a Castella i Lleó, on n’obté 6 i un 16,6% dels vots, i quatre a Castella-la-Manxa, on passa d’un a cinc, i rep el 21,9% dels suports. A Canàries Vox té 2 diputats (14,9%), igual que a Extremadura (16,8%) i les Balears (17%). La ultradreta es fa amb un escó a l’Aragó (20,3%), a Cantàbria (14,9%) i Astúries (15,9%).

El 28-A a Castella i Lleó, la ultradreta tenia un 12,28% dels vots, mentre que a Castella-la-Manxa el suport era més alt, del 15,28%. A Canàries, no va obtenir cap escó, amb un 6,56%, mentre que a Extremadura en tenia 1 amb un 10,7%. A les Balears, a l’abril, Vox va aconseguir l’11,3% dels sufragis i un sol escó, mentre que el percentatge de vot, llavors, va ser del 12,1% a l’Aragó (1 escó), de l’11,8% a Cantàbria (0 escons) i un 11,49% a Astúries (1 escó).

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La CUP promet ser “una esmena al règim” i demana a ERC, JxCat i Comuns no investir Sánchez

Notícia següent

ERC guanya les eleccions de Catalunya al Senat amb 11 representants, JxCat n’obté 3 i PSC 2

Notícies relacionades