Dijous, 15 de maig de 2025
És notícia

Un cartell coral per Santa Tecla

Avatar photo

La imatge de Santa Tecla d’enguany mostra l’entrada del braç a la Catedral i està dissenyada per l’estudi inclusiu de La Torreta

Quan les festes ja són a tocar, una de les sorpreses que genera més expectació és el cartell que engalanarà els carrers de la ciutat. El color o l’element protagonista es converteixen en la gran incògnita de cada any. Per aquesta edició de Santa Tecla, semblava clar que el braç anava a ser aquest protagonista per la celebració dels 700 anys. Malgrat tot, la visió que se li ha aplicat al cartell li ha donat un esperit col·lectiu a l’efemèride del setè centenari gràcies a la multitud d’elements que embolcallen el braç amb la tau.

La idea i execució del cartell sorgeix a més d’un projecte arrelat a Tarragona  i divers. Aquesta autoria correspon a La Torreta, un estudi creatiu i de disseny impulsat per la cooperativa El Far i la Fundació Topromi (de la Fundació Catalunya La Pedrera). El seu equip per aquest encàrrec ha estat format per 19 persones amb diversitat funcional i sense entre les quals es troben participants de La Torreta, l’Equip del Far Cooperatiu i dues voluntàries dels tallers.

Un bagatge extens  

El cartell per la Santa Tecla de 2022 no és el primer que dissenyen. Abans, ja s’havien encarregat de la Festa Major de La Canonja 2021, La Imaginada o la Mostra de Teatre Jove. Jose Antonio Parejo, Dani Cebrián, Luisa i Annelie Bäder, autors del cartell, expliquen que la seva forma d’organitzar-se varia segons la feina a realitzar. “A vegades estem més obertes a fer coses en comú i d’altres de treballar soles”, destaquen.

Quan els arriba l’encàrrec, presenten la clienta i el projecte que es vol tirar endavant a tot l’equip. Aquest és probablement un dels moments en què han de treure el vessant més enginyós, ja que, si compten amb temps suficient, organitzen una pluja d’idees per veure com encarar el disseny. “En alguns casos, hi ha prejudicis quan veus un equip amb moltes persones i gent diversa, però després veuen que som un equip professional com la resta”, ressalta l’Annelie sobre la implicació dels seus companys i la qualitat final dels productes.

A més, a mesura que ha anat avançant el temps La Torreta ha incorporat noves tècniques als seus dissenys gràcies a haver pogut experimentar amb aquarel·les, tinta xinesa o estampació amb collage. Precisament, el moment de pintar i deixar anar la vena més creativa és el que agrada més al Jose Antonio, el Dani i la Luisa.  D’altra banda, a part de donar forma als seus projectes, l’estudi també enfoca els seus esforços interns en “fer treballar la ment” i l’”autoestima” de tot l’equip.

L’encàrrec més especial

Tot i l’extens trajecte que ha recorregut La Torreta (amb pandèmia pel mig), el cartell de Santa Tecla ha estat tot un repte. Eva Calvés, de la fundació Topromi, relata que era una gran “responsabilitat”, en tractar-se dels 700 anys i del retorn a la normalitat, i que alhora ha suposat “una manera de representat a tothom i una injecció de moral”.

La feina, però, no ha estat gens fàcil, donat que a la pressió afegida d’un disseny tan especial se li van sumar els estrets marges de temps per desenvolupar-lo. Per aquest motiu, el Far Cooperatiu va fer una pluja d’idees prèvia per veure com donar-li la volta a l’únic condicionant de l’encàrrec: “s’ha de commemorar el braç”. D’aquí va sorgir la idea que les relíquies de la patrona “no fossin l’únic element protagonista, sinó que representés la festa que hi ha al voltant”.

Amb aquesta esbós van arribar a La Torreta, on tots li van donar forma fins a convertir-ho en la idea final: el cartell representarà l’entrada del braç a la Catedral. A més, posteriorment van escollir que els elements de la festa estarien il·lustrats a través dels seus braços reunint-se al voltant de la Tecla. En cas de no tenir-ne, altres trets característics farien la seva funció, com la corona de l’àliga o la cua del drac.

En diverses sessions amb grups bombolla van dibuixar totes les peces del cartell i les lletres. Per exemple, el Jose Antonio i la Luisa es van encarregar de donar forma als braços, mentre que el Dani es va ocupar de la tipografia amb els seus companys. Després de proves i més sessions de les habituals, el Far va posar en conjunt el trencaclosques a la postedició per perfilar el que ja és la imatge del moment. “Creiem que és un cartell molt festiu. Cada vegada que el mires trobes un element diferent”, assenyalen.

El color escollit també va estar degudament triat després d’una investigació. “El groc simbolitza la il·luminació dels focs quan arriba el braç a la Catedral. Ens en vam adonar quan vam veure diferents imatges del moment, en totes destacava el groc”.

Connexió amb la ciutat

A banda de l’aposta per la inclusió d’aquest encàrrec, expliquen que la seva implicació amb Tarragona i les festes és clau per plasmar de la millor manera el que representen per la ciutat. “Hauria de ser obligatori que qui faci el cartell sigui de la ciutat. Si no has viscut Santa Tecla abans, no és el mateix”, argumenta l’Annelie. En el seu cas, compleixen aquest requisit sobradament i és habitual veure’ls a tots gaudint del seguici -el seu acte preferit- o altres esdeveniments.

Alguns dels membres també participen en l’anomenada Festa per a Tothom centrada en el 17 de setembre. Aquesta celebració, que enguany compleix la seva 32a edició, apropa Santa Tecla a tota la ciutadania amb un aplec de gegants i bestiari inclusiu i moltes activitats al llarg de la festa.

A més, aquest any gaudiran de les activitats de Santa Tecla d’una manera especial, donat que veuran el seu cartell penjat a tots els fanals i a les samarretes dels tarragonins. “Quan vegi els cartells penjats, els hi faré una fotografia. M’encanta veure a tothom amb la nostra samarreta”, afirma content el Jose Antonio. Per la seva banda, el Dani assenyala “la gran experiència” que ha suposat per l’equip l’encàrrec i la Luisa ressalta els bons moments plegats durant el procés de creació.

La decisió d’atorgar-los-hi el disseny del cartell ha posat La Torreta al centre del focus. “L’encàrrec ha sigut una oportunitat per fer-nos visibles i ensenyar que hi ha equips diversos que fan la feina igual que altres estudis creatius”, manifesten. El resultat ha sigut un cartell que enalteix el valor “col·lectiu” que tenen les festes i, en definitiva, mostra aquest bocí que cadascú imprimeix en tots els projectes amb el segell de La Torreta.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Crida, tret de sortida de les Festes de Santa Tecla 2022

Notícia següent

ATENCIÓ: Avaria entre Sant Vicenç i Vilanova amb retards importants a Rodalies

Notícies relacionades