El Servei de Primera Acollida de la Paeria atén 840 consultes relacionades amb la situació legal i els tràmits per la regularització d’immigrants

Avatar photo

Durant el 2017, ha ofert 38 tallers formatius, que van des de coneixements lingüístics fins a aspectes laborals, pels quals han passat més de 900 persones

El Servei de Primera Acollida Municipal ha atès durant l’any 2017 un total de 840 consultes d’informacions diverses, principalment relacionades amb la situació legal i els tràmits necessaris per a la regularització administrativa, segons el balanç de la Regidoria de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació.

Durant el mateix període de l’any, aquest servei municipal ha ofert 38 tallers formatius: 5 de Coneixement de l’Entorn, amb un total de 80 participants; 3 de Coneixements laborals, amb 55 usuaris; 14 de Coneixements Lingüístics en castellà, amb 381 assistents; 11 de Coneixements en català, amb 262 participants, i 5 tallers de lectoescriptura en català, amb altres 123. En total, més de 900 persones han fet ús d’aquests serveis.

El Servei d’Acollida Municipal està orientat a la promoció de l’autonomia personal i adreçat a les persones que, per motiu del seu desconeixement de la societat d’acollida o del seu origen es puguin trobar en desavantatge, contribuint així a fer efectius els principis d’igualtat i de cohesió social.

Els punts forts del Servei d’Acollida Municipal es troben en els tallers formatius d’alfabetització, de coneixements lingüístics i de coneixement de l’entorn proper, així com en el servei d’informació i assessorament i de traduccions en diferents llengües.

El tinent d’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació, Joan Gomez, ha explicat el funcionament d’aquest servei municipal al secretari general de Migracions i Ciutadania Oriol Amorós, amb qui ha mantingut una reunió de treball, aquesta setmana a Lleida.

Els dos eixos principals de la reunió entre Joan Gómez i Oriol Amorós han estat el Servei de Primera Acollida de persones migrades, projecte inclòs dins del Contracte Programa signat entre l’Ajuntament i la Generalitat, i el Programa de mentoria de persones refugiades.

L’Ajuntament de Lleida també participa activament en aquest darrer programa de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania. La mentoria social és un instrument d’intervenció, que promou la relació entre persones voluntàries. Les relacions de mentoria aporten benefici mutu, no estan subjectes a judici ni estan organitzades per tercers.

El juliol de 2017, es va realitzar una prova pilot, que va permetre els primers aparellaments entre persones refugiades i grups d’acollida. Actualment ja hi ha al voltant de 100 aparellaments actius arreu del territori català, amb la participació de 210 persones refugiades acompanyades de 350 mentors. A Lleida hi ha 6 grups d’acollida (23 persones) en actiu, que acompanyen a 16 persones refugiades.

De cara al 2018, hi ha la previsió d’arribar als 200 grups d’acollida actius de manera permanent, amb presència territorial a totes les demarcacions.

Actualment s’impulsa un nou període de crida a la participació, inscripcions i formació, adreçat a nou voluntariat de municipis on s’estima que cal ampliar la bossa de persones mentores disponibles.

A més de la mentoria, el Programa Català de Refugi també inclou mesures de suport econòmic i d’habitatge per tal que les persones refugiades assoleixin com més aviat millor la plena independència econòmica en la nostra societat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La presentació del llibre d’Ariel Santamaria omple el Centre de Lectura

Notícia següent

Falten 100 voluntaris per la recollida d’aliments del 4 i 5 de maig

Notícies relacionades