Dijous, 25 d'abril de 2024
És notícia

Roben a cinc instituts del Baix Ebre i el Montsià durant el cap de setmana

Avatar photo

Els Mossos investiguen si un mateix grup de persones hauria perpetrat els robatoris, alguns dels quals comesos després de destrossar o desactivar les alarmes

Els Mossos d’Esquadra investiguen l’autoria dels robatoris que han patit cinc instituts del Baix Ebre i el Montsià durant aquest passat de setmana. Segons ha confirmat el Departament d’Ensenyament, els assalts han afectat l’IES Roquetes, el Verge de la Candelera de l’Ametlla de Mar, el Daniel Mangrané de Jesús, les Planes de Santa Bàrbara i el Sagrat Cor d’Amposta –escola institut concertada-. També es va registrar una temptativa de robatori al Centre de Recursos Pedagògics del Montsià, a Amposta. En la majoria dels casos, els lladres s’han endut únicament petites quantitats de diners i, per trobar-los, no van dubtar a forçar portes, regirar despatxos o rebentar armariets del professorat. De moment, segons ha confirmat la directora territorial del Departament, Manolita Cid, no s’ha detectat la sostracció d’equips informàtics com en altres ocasions. Els autors dels assalts del cap de setmana podrien correspondre a una mateixa banda i, almenys en tres casos, van destrossar o desactivar les alarmes dels centres abans d’actuar.

Cid ha precisat que les quantitats sostretes als diferents centres són reduïdes perquè, habitualment, només s’hi guarden els diners necessaris per fer petits pagaments diaris o, esporàdicament, fons recollits per finançar sortides o excursions. El cas més important, però, seria el de Roquetes, on algunes fonts han apuntat que s’hi haurien trobat a faltar uns 2.000 euros, una xifra que la directora territorial rebaixat sense arribar-la a precisar. En gairebé tots els centres s’haurien detectat portes i finestres forçades així com calaixos, despatxos i dependències regirats. En alguns casos, fins i tot els armariets per als efectes personals dels professors han aparegut rebentats. “No són quantitats significatives de diners. És més el mal que s’ha fet que el botí que s’han emportat”, apunta. “El que més ens ha sobtat és que siguin tants centres de cop. En altres ocasions hem tingut algun episodi concret, que s’hagi robat en un centre, però ens sobta que hagi estat una onada en diversos centres del territori”, ha afegit.

Al llarg d’aquest dilluns al matí, Cid s’ha desplaçat a quatre dels centres afectats per veure en primera persona les conseqüències dels assalts i donar suport a la comunitat educativa. Segons les primeres valoracions de danys i efectes robats que els centres han començat a traslladar al Departament, no s’haurien trobat a faltar equipaments informàtics o altres materials susceptibles de ser sostrets. També al llarg d’aquest dilluns al matí s’han personat als instituts agents de la policia científica dels Mossos per recollir proves que puguin esclarir l’autoria dels fets. Tot i que la investigació continua oberta, la similitud dels procediments utilitzats per als diferents robatoris apuntarien cap a una mateixa banda o grup de persones, amb coneixements relativament avançats en sistemes de seguretat.

De moment, també es desconeix quan hauria tingut lloc, exactament, cadascun dels assalts, més enllà de la franja que va entre divendres a la nit i dilluns a la matinada. I és que, almenys en el cas dels tres instituts del Baix Ebre, els lladres haurien, prèviament, desactivat o destrossat l’alarma per poder saquejar l’interior sense ser detectats. Curiosament, en el cas de l’IES Les Planes de Santa Bàrbara, l’alarma sí que va acabar sonant diumenge a la tarda i el director hauria enviat una persona a comprovar si passava res anormal. Això va permetre detectar l’assalt i, a banda de les destrosses i les petites quantitats de diners, el robatori del disc dur que guarda les imatges de les càmeres de seguretat. En el cas del Centre de Recursos Pedagògics del Montsià, l’activació de l’alarma hauria acabat frustrant la possible entrada d’assaltants, fet pel qual els Mossos el consideren com un “intent” no consumat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Set furgons de la Guàrdia Civil aixequen expectació entre els baixpenedesencs

Notícia següent

La Federació d’Hostaleria de Girona critica que l’intrusisme al sector fomenta la turismofòbia

Notícies relacionades