No és la primera vegada que es qüestiona l’organització dels Jocs Mediterranis. Un any abans de la celebració de l’esdeveniment esportiu, molts dels veïns dels barris de Ponent reconeixien no conèixer gaire sobre els Jocs i ho atribuïen a la falta d’informació. Un any més tard continuen sonant les mateixes queixes: falta d’organització, caos i, principalment, falta d’informació a través de fulletons i cartells als barris de Ponent. Alguns veïns han fet arribar les seves queixes a aquest mitjà, posant de relleu que no tothom té accés a una plataforma digital, com és la pàgina web de Tarragona 2018, on es va actualitzant la programació, resultats i pòdiums.
Una veïna de Torreforta, Ana Sánchez, ha mostrat el seu descontentament amb les “dificultats” que s’hi troba a l’hora d’informar-se sobre la programació dels Jocs. “No han deixat cap cartell a les bústies, ni cap programació”, apunta Sánchez, que mostra la seva indiganció, ja que “no tothom té accés a les plataformes digitals i és l’única manera que he trobat per informar-me sobre la programació”. La veïna de Torreforta, a més, detalla que els punts de venda d’entrades presencials són “escassos” i que aquestes s’haurien de vendre també als equipaments on se celebren les competicions. Un altre veí de Campclar, que prefereix no revelar el seu nom, explica que, per la seva edat, no està acostumat a utilitzar plataformes digitals i a més, considera que la presència dels cartells dels Jocs als barris és “molt pobre”, ja que “gairebé només n’hi ha a la Rambla de Ponent”.
El president de l’Associació de Veïns de Campclar, Jesús Espejo, subscriu les paraules dels veïns dels barris i assegura que “com a AVV, pràcticament, no sabem res”. “No hem rebut cap tipus d’informació per part de l’Ajuntament”, més enllà de “les quatre xerrades en qüestió de seguretat”, lamenta Espejo. El president apunta que una mostra d’aquesta desinformació és que “no va ningú a les competicions” perquè “la gent no té il·lusió”.
Tarragona, poc implicada amb els Jocs?
Però, les opinions al voltant d’aquesta ‘problemàtica’ també són variades. La presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT), Cristina Berrio, puntualitza que “és cert que potser ha estat una errada de l’Ajuntament que s’ha oblidat del mètode tradicional que és el paper”. Però, tot i que ha faltat aquesta feina “d’informació cap al ciutadà”, Berrio també apunta que “endarrerir l’esdeveniment un any ha fet aplacar la gent i deixar-ho en l’oblit”. No obstant això, la presidenta de la FAVT destaca altres motius que involucren també a la ciutadania. “Cada vegada ho volem tot més fàcil”, diu Berrio, i lamenta que “en aquest aspecte, Tarragona no és participativa”, ja que no es té el costum d’anar a comprar entrades per veure una competició esportiva.
Respecte a la poca assistència i les graderies buides en moltes competicions, la presidenta de la FAVT assegura que això “no és ara un escàndol” perquè també ha estat així en altres edicions dels Jocs a altres ciutats mediterrànies. “Crec que està sent una oportunitat per projectar els barris; estem sortint en totes les televisions”, detalla Berrio i sentencia que “s’està fent un drama de tot això, però no és un drama; és un reflex que Tarragona no té costum d’anar a veure esports”.
La presidenta de l’Associació de Veïns Progressista de Torreforta, Úrsula Marín, també defensa aquesta posició. “El problema és que Tarragona no s’ha cregut els Jocs des de l’inici”, assegura Marín qui anima als tarragonins que intentin treure la part positiva, com per exemple, les noves instal·lacions de l’Anella Mediterrània que es quedaran al barri.