Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Mari Pau Huguet, pregonera de la Festa de Sant Antoni Abat

Avatar photo

El pregó marca l’inici d’una setmana d’actes que es clouran amb el lliurament dels Premis Horta de Lleida

La periodista Mari Pau Huguet ha estat l’encarregada d’obrir aquest dissabte els actes de la 79a edició de la Festivitat de Sant Antoni Abat, amb la lectura del pregó, que s’ha realitzat al Saló de Sessions de la Paeria.

L’alcalde Miquel Pueyo, que ha presidit l’acte, després de dedicar unes paraules d’agraïment a la pregonera per l’estima que sempre ha demostrat a la ciutat, s’ha referit a la vinculació de Lleida amb la terra. “És indestriable, per l’entorn natural i patrimonial que l’envolta, amb l’Horta, i perquè l’economia dels fruits del camp i de la ramaderia ha perviscut com a primera activitat de les nostres terres. Una vinculació que ha marcat el caràcter i la configuració de la ciutat”, ha dit quan també s’ha referit a la singularitat de les partides de l’Horta.

En aquesta línia, Miquel Pueyo ha destacat que els pagesos i pageses constitueixen figures de l’equilibri necessari d’un indret que alhora és urbà i agrícola. Ha estat llavors quan s’ha referit al paper que les ciutats estan cridades a jugar en el futur, “on Lleida ha d’ocupar un lloc essencial i que ha de ser reconeguda arreu a l’hora de parlar de ciutats de valors, de futur sostenible, de territori saludable, de ciutat del benestar…”.

L’alcalde ha recollit la preocupació del sector i ha reconegut el paper que juguen els agricultors, perquè la desertització del territori agreujarà encara més els problemes relacionats amb el canvi climàtic o la lluita contra els incendis.

Miquel Pueyo, que ha demanat conservar la tradició de la festa de Sant Antoni Abat, perquè “ens entronca més enllà de les creences religioses de cadascú, amb les nostres arrels”, ha aprofitat per posar de manifest el suport del govern municipal a l’Horta de Lleida i els seus pagesos, quan ha recordat que estem en temps que els valors ecològics van a l’alça i cada vegada són més preuats els productes de km 0 i la ramaderia sostenible. “Coincidint amb Sant Antoni Abat es lliuraran els Premis Horta, per reconèixer les persones i entitats o iniciatives que treballen pel desenvolupament de l’Horta de Lleida. Des de l’Ajuntament volem fer visibles les accions que s’estan fent per preservar i modernitzar cultius, empreses vinculades a les tasques agroalimentàries i noves idees vinculades a l’entorn natural de la ciutat”.

Per la seva part, Mari Pau Huguet, ha elaborat un emotiu pregó on ha anat descrivint episodis familiars d’infantesa, per exposar els seus vincles amb la pagesia i com els seus pares li havien fet estimar la terra.

Abans d’iniciar-se l’acte del pregó, la periodista de TV3 i el mateix alcalde Miquel Pueyo han signat en el Llibre d’Honor de l’Associació Cultural i Recreativa Els Pagesos, organitzadora de l’acte, on ha deixat escrit els seus millors desitjos perquè hi hagi bones collites per la pagesia.

També han assistit a l’acte el tinent d’alcalde Jaume Rutllant i els regidors Joan Ramon Castro, Fèlix Larrosa, Carme Valls, Joan Queralt, José Luis Osorio i Marisa Xandri.

Juntament amb l’alcalde Pueyo i el regidor de l’Horta, Joan Ramon Castro, han compartit la presidència de l’acte el responsable de l’Associació Cultural Els Pagesos, Marc Vives, i el vicepresident de l’entitat i president de la Junta de Sequiatge, Joan Antoni Boldú.

El responsable de l’Horta ha volgut agrair als organitzadors de la festa de Sant Antoni Abat el manteniment d’aquesta tradició, que enguany arribarà a Lleida a la 80a edició, i ho ha fet enllaçant tot un conjunt de dites del refranyer popular.

Tot just ha finalitzat el pregó i abans de donar inici als parlaments, hi ha hagut una lectura de poemes a càrrec de Joan Pifarré i Iolanda Mateu.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un ferit greu en un accident de trànsit a la C-12 a Amposta

Notícia següent

Uns 2.400 ciutadans descobreixen el patrimoni arqueològic de Lleida durant el 2019

Notícies relacionades