El Celler de Capçanes (Oli Mas Donís), Agrícola i Secció de Crèdit de la Bisbal de Falset (Oli Montsacer) i Comercial Az-Azeytun XCIII SL de Batea han obtingut els premis CDO al millor oli d’oliva verge extra de la campanya 2017 en les categories de Fruitat verd amarg, Fruitat verd dolç i Fruitat madur, respectivament. La Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Reus lliuren des de fa onze anys els Premis del Centre de Desenvolupament de l’Oli (CDO), amb l’objectiu de distingir els olis d’oliva verge extra de major qualitat organolèptica i reconèixer i valorar la feina la feina feta per part dels productors de les nostres comarques.
Enguany han optat als guardons un total de 23 almàsseres del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. El lliurament dels guardons s’ha dut a terme aquest divendres a la tarda al Palau Bofarull de la Diputació a Reus, en un acte encapçalat pel president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i per l’alcalde de Reus, Carles Pellicer. A més, hi han assistit la diputada delegada de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori de la Diputació, Imma Costa; el regidor de Medi Ambient i Ocupació de l’Ajuntament de Reus, Daniel Rubio; el director dels serveis territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat a Tarragona, Àngel Xifré; la directora dels Serveis Territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat a Tarragona, Trinitat Castro, i la cap del Panell Oficial de Tast d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya, Àngels Calvo.
En el decurs de l’acte s’han lliurat tres accèssits. El corresponent a la categoria de Fruitat verd amarg ha estat per a Soldebre i Secció de Crèdit SCCL de Tortosa. En la categoria de Fruitat verd dolç, aquest reconeixement ha estat per Vallespí Vidal – Oli la Gaeta, de Vilalba dels Arcs. Finalment, l’accèssit pel millor oli fruitat madur ha estat per als Olis Solé SL, amb seu a Mont-roig del Camp. El lliurament ha estat precedit de la conferència del restaurador Xavier Fabra, del restaurant La Quinta Forca, del municipi de Nulles.
La Diputació de Tarragona aporta l’import dels premis CDO, n’edita les bases, n’organitza l’acte de lliurament, en dissenya l’embalatge i també imprimeix el butlletí Oleo, entre altres accions. De la seva part, l’Ajuntament de Reus aporta finançament per a la direcció i gestió del Centre de Desenvolupament de l’Oli i per a la participació en fires d’oli, entre altres actuacions.
Reconeixement als millors olis verge extra
El CDO reconeix des de fa més de deu anys els millors olis d’oliva verge extra que s’elaboren al territori. Està gestionat per la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Reus. Els premis anuals consisteixen en la compra, per part d’aquestes dues institucions, d’ampolles dels olis guardonats, amb la finalitat d’impulsar accions de promoció. A més, les almàsseres podran fer menció del premi a l’etiqueta dels envasos de l’oli d’oliva verge extra. En l’acte d’aquest divendres, els guanyadors també han rebut com a premi un diploma acreditatiu i un trofeu.
Ens de dinamització del sector oleícola
A banda de dinamitzar el sector a les comarques de Tarragona i promoure l’oli d’oliva verge extra, el CDO actua com a agent aglutinador de totes les entitats relacionades amb el sector de l’oli. El CDO forma part de l’Associació Espanyola de Municipis de l’Olivera (AEMO), organisme que té com a objectiu constituir, des dels ens locals o municipis associats, una plataforma de coneixement, promoció i revalorització de la cultura de l’oli.