Diumenge, 16 de juny de 2024
És notícia

Lleida exposa per primer cop part dels cartells del Fons Ricard Viñes

Avatar photo

L’Ajuntament de Lleida i la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs han organitzat l’exposició “Ricard Viñes en concert (1898-1928): 30 anys de cartellisme a París, que es pot visitar fins al 18 de novembre a la sala Montsuar de l’IEI. La tinent d’alcalde Montse Parra participarà en l’acte d’obertura de la mostra, on es podran veure 15 cartells de recitals oferts pel pianista lleidatà, en una de les sales de concert parisenques més importants del moment, la Salle Érard. És el primer cop que s’exposa una part de la col·lecció de cartells del Fons Ricard Viñes, una col·lecció que actualment custodia l’Arxiu Municipal de Lleida, ja que forma part de llegat que la família de Viñes va cedir a la ciutat de Lleida.

L’exposició s’ha promogut amb motiu del 75è aniversari de la mort de l’insigne músic i pianista lleidatà. La tria s’ha fet per l’especial significació de cada concert en la trajectòria del pianista, pel seu valor documental i estat de conservació. A més d’una rellevància musical indiscutible, els documents exposats són un testimoni gràfic excel·lent del cartellisme publicitari de principis del segle XX. El conjunt de cartells del Fons Ricard Viñes és un dels més rellevants del seu tipus en l’àmbit internacional. La cura amb la qual la família del pianista atresorà aquests documents i la seva generositat en fer donació de part del llegat del pianista a la ciutat de Lleida han permès gaudir d’aquests testimonis de l’evolució del cartellisme musical de principis del segle passat. Es tracta d’uns materials extremadament fràgils, però d’una rellevància històrica i estètica que ara, un cop restaurats, es presenten al públic per primer cop.

L’exposició està organitzada per la Paeria i Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs, amb la col·laboració de la Universitat de Lleida. Conservació i restauració dels cartells: Núria Vila, Grafia / Fotografia: Xavier Goñi. Audiovisuals. Universitat de Lleida / Disseny gràfic: Estudi NiX / Emmarcacions: Josep Ramon Segura. Indecor Marcs.

Concerts de Viñes a la Salle Érard de París

La mostra recull alguns dels cartells dels recitals que Viñes va oferir a la mítica Salle Érard de París entre 1898 i 1928. Aquest auditori, situat a la rue du Mail, estava annexat a l’”hôtel particulier” i a la factoria de la família Érard, una nissaga de constructors de pianos establerta el 1777 que es comptava entre les més innovadores i importants del moment.

Ricard Viñes ocupà una posició absolutament singular en la vida musical parisenca de principis del segle XX. Pocs intèrprets van desenvolupar una carrera concertística tan intensa i transcendent com la que el pianista lleidatà desplegà des del seu primer recital, el 1895, just després de guanyar el cobejat Primer Premi del Conservatori de París.

Des del primer moment, la seva incansable aposta per la música dels compositors de les noves generacions (Debussy, Ravel, Satie, Séverac, Falla, Mompou, etc.) el va convertir ràpidament en el

protagonista absolut de les estrenes i primeres audicions de la nova música per a piano. Un compromís que va mantenir al llarg de la seva trajectòria, sense deixar de banda el repertori que conforma el cànon de la literatura pianística (des de Bach fins a Schuman, Chopin o Liszt).

La Salle Érard, de dimensions molt apropiades per a la música de cambra i lloada per la seva acústica, va esdevenir un dels auditoris parisencs amb més activitat de l’època i l’espai on es van produir els debuts de grans intèrprets i les estrenes d’obres rellevants de la història de la música.

Viñes, pianista emblemàtic de la marca Érard (com ho havia sigut Liszt en el seu temps), va ser el protagonista de moltes d’aquestes estrenes i alguns dels seus nombrosíssims recitals a la Salle Érard es compten entre els més importants i exitosos de la seva carrera.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Una dona bolca el cotxe i dóna positiu en alcoholèmia a Sant Pere i Sant Pau

Notícia següent

Crespín veu “difícil” el trasllat de la UGT de Lleida a una nova seu aquest any

Notícies relacionades