Dimarts, 23 de juliol de 2024
És notícia

Li diagnostiquen un tumor al ronyó esquerre i li extirpen el dret

Avatar photo

La dona, de 61 anys, va perdre el ronyó sa d'una forma absurda i ara viu amb la por que se li reprodueixi el càncer i hagi de dependre d'una màquina de diàlisi.

Una dona de 61 anys va denunciar per mala praxi un sanatori privat de Puerto Madryn, al sud de l’Argentina, i dos a metges per l’extirpació d’un ronyó equivocat. A Aída Luz Suhurt l’havien de sotmetre a una nefrectomia total esquerra per la presència d’un tumor, però li van extirpar el ronyó dret, segons va publicar Infobae.

L’episodi va tenir lloc el 2017 i ara se’n celebra el judici civil per danys i perjudicis contra l’uròleg Jorge Bresser i el seu metge col·laborador, Martín Piana, al Jutjat Nacional de Primera Instància.

HISTÒRIA D’UN ABSURD

Tot va començar quan en un control de rutina, el metge de capçalera d’Aída li va ordenar una ecografia abdominal on va detectar la presència de litiasi vesicular, càlculs dins de la vesícula, i d’un quist al ronyó esquerre.

Va ser llavors que el metge ecografista li va suggerir fer una tomografia per obtenir una millor definició.

Després de vint dies, la dona es va fer una tomografia d’abdomen amb contrast oral i endovenós en què es va identificar la presència d’un tumor. La pacient, fins aleshores, tenia un bon estat de salut i estava en normal activitat.

Però la seva rutina va canviar rotundament arran de la cirurgia laparoscòpica renal que li van practicar els metges Dresser i Piana. Ara, la dona ha de rebre atenció nefrològica de per vida, sotmetre’s a tractaments psicològics i conviure amb un òrgan danyat.

DOLOR AL COSTAT DRET

Després de l’operació, en despertar-se a la sala de teràpia intensiva del sanatori, on va estar internada durant 48 hores, va advertir estranyada dolor i molèsties al costat dret del seu abdomen.

La dona va consultar-ho al doctor Bresser, que -segons explica- li va donar respostes evasives. A causa de la insistència d’Aída, finalment la van informar que li havien extret el ronyó dret en lloc de l’esquerre.

“Va patir la pèrdua de l’òrgan sa, ja que li van extreure un ronyó sense alteracions, que funcionava correctament, cosa que va provocar la pèrdua d’harmonia corporal i un risc gravíssim de salut. Ho van fer malgrat els estudis mèdics precedents, contra el consentiment informat i contra la pràctica quirúrgica programada sobre el ronyó esquerre”, va assenyalar l’advocat Nicolás Schick.

A partir d’aquell moment, Aída va recórrer a consultes amb un metge clínic, un nefròleg i un oncòleg que “li van confirmar que la nefrectomia dreta havia estat innecessària”, va afirmar el lletrat.

LLUM AL FINAL DEL TÚNEL?

Aída ha de rebre atenció nefrològica de per vida, sotmetre’s a tractaments psicològics i conviure amb un òrgan danyat. Viu amb la por que el càncer es reprodueixi al seu ronyó esquerre i hagi de viure lligada a una màquina de diàlisi.

En el judici, quan va ser citat a declarar davant el Jutjat Nacional de Primera Instància en el Civil Número 14, l’uròleg Bresser va presentar un escrit, a través del seu advocat, on va admetre que li va haver d’extirpar el ronyó dret perquè també presentava un tumor, cosa que no havia aparegut en cap estudi realitzat a la dona.

Ara el jutge haurà de determinar si els metges menteixen i si la demandant és víctima de la mala praxi mèdica.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

four + 12 =

Notícia anterior

Creixement empresarial sense fronteres en l’univers digital gràcies al posicionament SEO

Notícia següent

Denuncien un home per transportar xais de manera irregular a l’Alt Camp

Notícies relacionades