L’Hospital Joan XXIII realitza les primeres intervencions amb el robot Da Vinci

Avatar photo

Les primeres intervencions les han fet els serveis d’urologia i de ginecologia i obstetrícia i els pacients ja tenen l’alta mèdica

Després de finalitzar el programa d’expertesa en cirurgia robòtica a l’Hospital de Bellvitge, al Robotic Academy Intuive of Naples i al Biotechnologies Center Antonio Cardarelli de Nàpols, l’equip de cirurgia robòtica del servei d’urologia de l’Hospital Joan XXIII, format pels especialistes, José Vila, Manel Prados i Helena Ascaso, van realitzar, el passat 7 de juny, la primera cirurgia robòtica a la província de Tarragona. Avui dia, ja s’han realitzat dues intervencions més a càrrec d’aquests especialistes i una, el passat 19 de juny, realitzada pels especialistes del servei de ginecologia i obstetrícia del Joan XXIII.

En els tres casos del servei d’urologia, es tracta de pacients amb càncer de pròstata als que s’ha realitzat una prostatectomia radical robot assistida, que consisteix a extirpar tota la pròstata i les vesícules seminals, segons el cas també els ganglis regionals, tot reconstruint el transit urinari posteriorment.

L’evolució postquirúrgica immediata és similar a la de la prostatectomia laparoscòpica, però la recuperació de la continència urinària és més ràpida i la preservació de la funció sexual és més alta que en la prostatectomia oberta o laparoscòpica.

El passat 19 de juny, van ser les especialistes del servei de ginecologia i obstetrícia, Juani Galera i Montserrat Romero, les que van realitzar la primera cirurgia robòtica ginecològica al Joan XXIII amb el robot Da Vinci. Es tractava d’un càncer d’endometri i la cirurgia va ser un èxit. Les pacients tractades amb aquesta cirurgia es recuperen de forma més ràpida i amb menys dolor. A més, la pèrdua sanguínia és menor i, en general, es poden incorporar més de pressa a la seva vida habitual.

Aquestes millores clíniques són possibles per les prestacions tècniques que incorpora el robot: major precisió de moviments, magnificació de la imatge i visió en tres dimensions. Els quatre pacients intervinguts han evolucionat satisfactòriament i ja són alta hospitalària.

El servei d’urologia, a més de la prostatectomia radical, també podrà utilitzar aquesta tecnologia per realitzar nefrectomies parcials, cistectomies i pieloplàsties, i el servei de ginecologia per cirurgies oncològiques i algunes endometriosis complicades. Està previst fer unes 80 cirurgies robòtiques al llarg del 2017, entre les especialitats d’urologia, ginecologia i cirurgia general.

El passat mes de febrer, l’Hospital Joan XXIII va incorporar un robot Da Vinci S, convertint-se en el primer hospital de la demarcació de Tarragona en disposar d’aquesta tecnologia que permet realitzar intervencions quirúrgiques complexes de forma mínimament invasiva i amb més precisió que la laparoscòpia, a causa dels avenços tècnics que incorpora. La possibilitat de disposar d’aquest robot posiciona al Joan XXIII com a centre d’excel·lència en l’àmbit tecnològic.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Troben un cos sense vida a les vies del tren de Tarragona

Notícia següent

Ferran Bel: “Els World Sports Games són l’oportunitat més gran que ha tingut Tortosa de promocionar-se”

Notícies relacionades