L’Hospital Universitari de Bellvitge ha començat a fer transplantaments de ronyó de donant viu amb cirurgia robòtica. El Servei d’Urologia ha fet ja tres intervencions durant el mes d’octubre, totes elles amb molts bons resultats. Ja utilitzen aquesta tècnica la Fundació Puigvert i l’Hospital Clínic. L’ús del sistema quirúrgic robotitzat facilita la intervenció i redueix el risc de complicacions de la ferida. Inclou una sola incisió per col·locar l’òrgan, juntament amb quatre petites incisions addicionals per als instruments. El cirurgià, que actua des d’una consola, pot tenir una visió del camp quirúrgic augmentada fins a dotze vegades i realitzar moviments més precisos.
El doctor Francesc Vigués, cap del servei, apunta que aquest nou programa s’utilitzarà preferentment en els transplantaments de donant viu més complexos, com ara aquells en què el pacient té un índex de massa corporal superior a 30 i, per tant, té més risc de complicacions de la ferida.
Catalunya està molt avançada en aquest cap, però en l’àmbit mundial encara es tracta d’una cirurgia molt innovadora.
De moment només s’aplica en les intervencions amb donant viu, ja que el cadàver necessita una organització més complexa pel seu caràcter urgent. Tot i així, Vigués preveu que en un futur proper hi hagi més professionals formats en aquesta tècnica i ja es pugui també aplicar en transplantaments de donant mort, beneficiant així un nombre més alt de pacients.
L’Hospital de Bellvitge va ser l’any passat el primer centre de Catalunya i el segon d’Espanya en nombre de transplantaments renals.