Dijous, 30 de maig de 2024
És notícia

L’Ajuntament ocupa anticipadament un solar per construir la futura escola La Maquinista

Avatar photo

Ja està fixat com a sòl públic però encara s'està negociant amb el promotor del centre comercial per desenvolupar el planejament

L’Ajuntament de Barcelona ha optat per la figura administrativa de l’ocupació anticipada directa per tal de començar els tràmits per construir la futura escola La Maquinista, que porta nou anys en barracons. Aquest solar ja està fixat com a sòl públic en la Modificació del Pla General Metropolità però la cessió no es farà efectiva fins que s’aprovin dos projectes de desenvolupament del planejament, actualment aturats. La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, ha considerat que “no té massa sentit lligar una escola” amb un projecte molt més gran d’ampliació del sostre comercial i de construcció d’habitatges. En tot cas, ha assegurat que “no hi ha cap lesió de cap dret privat”. La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha apuntat que l’Ajuntament ja ha fet la feina i ara tot depèn de la Generalitat perquè el nou edifici estigui acabat l’any 2020.

Encara en negociacions amb el promotor per desenvolupar el planejament de La Maquinista, l’Ajuntament ha decidit avançar-se i ocupar anticipadament un solar que ja està fixat com a sòl públic per tal de construir allà una escola, la que porta més temps en barracons a Barcelona. Té nou cursos i dues o tres línies, en funció de l’etapa educativa. Sanz ha reconegut que hagués estat millor arribar a un acord, però en veure que aquest no arriba, han apostat per deslligar l’escola de les negociacions utilitzant un procediment legal.

Sanz ha argumentat que des de l’Ajuntament han estudiat acuradament aquesta operació, que s’ha utilitzat en altres ocasions, i han conclòs que no hi ha cap lesió de cap dret privat, perquè aquest solar ja està declarat com a públic i el promotor ha assegurat que no té intenció de fer servir el seu subsòl. “Hem valorat tots els riscos”, ha indicat la tinenta.

El consistori calcula fer efectiu aquest tràmit en vuit o deu mesos i ja té condicionat l’espai provisional mentre es construeix l’edifici de l’escola. Seria possible que aquesta estigués operativa l’any 2020, però això ja és qüestió de la Generalitat, que és qui s’ocuparà de la seva construcció.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials ha remarcat l’interès públic que té aquesta ubicació per construir una escola, ja que pot donar cobertura a Sant Andreu però també a Bon Pastor, i ha destacat que l’Ajuntament “ja ha fet els deures que tocava” i ara la pilota està en la teulada de la Generalitat. En tot cas, ha apuntat que aquest any ja es pot avançar en la definició del projecte executiu.

La regidora de Sant Andreu, Carmen Andrés, ha coincidit amb les seves companyes de govern que hagués estat millor arribar a un acord amb el promotor, però com que aquest s’allargava en el temps calia actuar. Ha remarcat, per exemple, que fa uns dies els mòduls actuals es van inundar per la pluja. “Esperem la màxima col·laboració entre institucions per tenir els mòduls provisionals primer i després la nova construcció acabada”, ha afegit.

En paral·lel, el govern municipal continua en converses amb el promotor del centre comercial per trobar el millor encaix possible al pla que ha desenvolupar la Modificació del Pla General Metropolità aprovada el passat mandat. El planejament vigent inclou una superfície total de 92.000 metres quadrats: 36.000 de sostre comercial, 6.000 per a usos complementaris i 50.000 com a sostre residencial.

L’executiu va denegar el Pla de Millora Urbana presentat inicialment i ara està en converses per intentar minimitzar l’impacte que tindria el desenvolupament del projecte en el teixit comercial dels barris que envolten La Maquinista.

Un dels aspectes que cal adaptar té a veure amb la intenció d’ampliar l’aparcament del centre comercial.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Paeria millora el talús de l’Auditori

Notícia següent

Els alumnes del Col·legi Sant Jordi reben la visita de l’escriptora tortosina Cinta Arasa

Notícies relacionades