Dijous, 25 d'abril de 2024
És notícia

L’Ajuntament d’Alcanar acorda comprar la Casa del Marquès

Avatar photo

El ple de l’Ajuntament d’Alcanar del 29 de setembre ha assumit el compromís d'adquirir la casa del Marquès per a destinar-la a usos públics

Aquest immoble construït al segle XIX i d’estil neoclàssic té forma rectangular i consta d’una planta baixa i dos pisos, es troba inclòs en l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i té consideració de Bé Cultural d’Interès Local, d’acord amb la llei 9/1993 de 30 de setembre del Patrimoni Cultural Català.

L’anomenada popularment “casa del Marqués” pertanyia a l’antiga família del Marquès de las Atalayuelas i és un element patrimonial i arquitectònic de gran vàlua per al municipi. Té un alt valor simbòlic perquè representa una part de la identitat canareva de l’època del conreu de secà, abans de l’explosió del regadiu i de l’aparició del minifundisme, per tant, forma part de la història més recent d’Alcanar.

El darrer propietari de l’edifici ha estat una entitat bancària, la qual hi albergava les seves oficines, però actualment no té cap ús i es troba en venda. És per això que Alfons Montserrat, Alcalde d’Alcanar, al ple ha defensat que “donada l’oportunitat, es vol adquirir l’edifici per assegurar la seva protecció com a bé de servei públic i destinar-lo a usos públics, després d’una adequada restauració, tot mantenint les seves característiques i singularitats”; també ha afegit que “a la vegada el nou espai serà una eina de dinamització del territori”.

La liquidació del pressupost de l’exercici 2015 de l’Ajuntament d’Alcanar va donar un romanent de Tresoreria positiu per un import d’1.990.765,98€, la normativa vigent preveu que una part proporcional d’aquest import es pugui destinar a inversions financerament sostenibles.

D’altra banda, l’Ajuntament d’Alcanar compleix els requisits addicionals que permeten aquesta operació: un endeutament inferior al 110%, una liquidació positiva del romanent de l’any anterior i un superàvit positiu en compatibilitat nacional, tal com reflecteixen els diferents informes preceptius.

La modificació pressupostària que preveu l’adquisició de la Casa del Marquès s’ha aprovat amb els vots favorables d’ERC-AM, el PP i la CUP, mentre que el PSC i Convergència hi han votat en contra.

Ordenances fiscals i recollida d’escombraries

En la mateixa sessió plenària s’han aprovat les propostes inicials de modificació de les ordenances fiscals reguladores de l’impost de béns immobles i l’impost sobre vehicles de tracció mecànica; mesures que deriven de l’aplicació del Pla Econòmic Financer que el ple va aprovar el passat 30 de juny, i al qual ha donat conformitat la Direcció General de Política Financera de la Generalitat de Catalunya. Els dos punts s’han aprovat amb el vot favorable d’ERC-AM i el vot contrari de la resta de grups.

La modificació de l’ordenança fiscal reguladora de la taxa sobre cementiris s’ha aprovat amb els vots a favor d’ERC-AM; Convergència i PSC hi han votat en contra, mentre que el PP i la CUP s’hi han abstingut.

El ple també ha aprovat el conveni de regulació de competències municipals de recollida i transport de residus dels ajuntaments en favor del Consell Comarcal del Montsià. Han votat a favor d’aquesta proposta ERC-AM, Convergència i PSC; la CUP hi ha votat en contra, mentre que el PP s’hi ha abstingut.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un mort i sis afectats per legionel·losi en un hotel de Salou

Notícia següent

La Diputació de Lleida posa a disposició la finca de Bonrepòs com a espai d’aprenentatge per a estudiants

Notícies relacionades