L’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona i quatre hospitals de l’Estat més se sumaran “amb caràcter immediat” als dos assajos clínics per tractar casos de coronavirus amb el medicament Remdesivir, fàrmac utilitzat durant el brot d’ebola del 2014. Ja hi participen l’Hospital Clínic de Barcelona i els hospitals Cruces de Bilbao i La Paz de Madrid. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat en roda de premsa aquest divendres que la Vall d’Hebron i els hospitals d’Alcalà de Henares, el Ramón i Cajal i 12 de Octubre de Madrid i el Carlos Haya de Màlaga també hi participaran. Els dos assajos estan indicats per pacients amb malalties respiratòries greu i moderades.
Illa ha explicat que els processos d’anàlisi poden durar unes setmanes i el resultat conèixer-se en uns mesos. A banda, el ministre de Sanitat ha explicat que l’Agència Espanyola del Medicament també n’ha autoritzat un altre promogut per la Fundació de lluita contra la sida per tractar casos confirmats no greus que “pot ser efectiu com a estratègia de prevenció per a persones que hagin estat a prop de pacients positius”.
El ministre de Sanitat ha explicat que també s’està col·laborant amb l’OMS i s’està preparant un assaig de prevenció en professionals sanitaris. Illa ha afirmat que, amb relació als medicaments, es tracta de trobar medicaments nous o d’altres ja coneguts que puguin ser administrats per combatre la covid-19.
La vacuna, prioritària
Illa ha explicat que la principal prioritat és trobar una vacuna i ha citat avenços d’investigadors xinesos. El ministre de Ciència, Pedro Duque, ha explicat diversos grups de científics de l’Estat que treballen en la cerca d’una vacuna. Per exemple, dos grups del Centre Nacional de Biotecnologia que avancen “ràpidament”. “La vacuna arribarà i estarà a disposició dels espanyols. Hi treballem”, ha dit.