Diumenge, 21 d'abril de 2024
És notícia

La URV tanca les portes durant la vaga d’aquest divendres

Unes 2.000 persones s'han concentrat a la plaça de la Font de Tarragona per rebutjar la violència policial

Pla general de representants dels concentrats discutint amb la rectora de la URV, María José Figueras, a la dreta. Imatge del 17 de setembre de 2019. (horitzontal)

La URV tancarà les portes durant la jornada de vaga d’aquest divendres arran de la pressió exercida per centenars de persones, principalment estudiants, que amenaçaven d’ocupar el rectorat aquest dijous al vespre. Després de negociar durant més d’una hora amb un grup de joves a les portes de l’edifici, la rectora María José Figueras ha decidit cedir i ha anunciat la suspensió de les activitats per evitar situacions de “violència cap a les persones i les coses” o “enfrontaments” al campus. “Jo no era partidària de fer el tancament, però el més prudent i el que demanen les circumstàncies és fer-lo”, ha assegurat. Just abans d’això, unes 2.000 persones s’han concentrat a la plaça de la Font de Tarragona en contra de la violència policial.
No hi haurà activitat universitària durant la jornada de vaga d’aquest divendres a Tarragona. Tot i que l’equip directiu de la URV s’havia proposat mantenir obert els diferents campus, excloent les activitats d’avaluació i no recuperables, Figueras ha constatat que aquest plantejament resultava no era suficient per als estudiants que protesten i, finalment, ha decidit fer marxa enrere perquè podia “provocar una tensió innecessària” que podria desembocar amb “enfrontaments entre persones i danys”. “Ja està la situació prou caldejada, no calia posar més llenyar al foc”, ha conclòs.

La decisió s’ha pres poc més d’una hora després que centenars de persones, principalment estudiants, es dirigissin al rectorat de la URV amb l’objectiu d’ocupar-lo si el seu equip directiu no suspenia les activitats durant la vaga general. Tot i que en un primer moment han tingut lloc algunes empentes i cops contra la porta, la tensió no ha acabat escalant. Els portaveus dels manifestants han exigit constantment als responsables universitaris que obeïssin “la voluntat del poble”. Els han recordat la situació dels líders polítics i socials condemnats a presó pel Tribunal Suprem, mentre la resta de concentrats cridaven també consignes i contra dels elevats preus de les matrícules i les taxes.

Tot i la vehemència mostrada inicialment, els representants dels manifestants han acabat seient al terra amb representants de l’equip directiu de la URV les portes del rectorat per dialogar de forma relativament calmada. La rectora, que s’havia absentat durant aquests parlaments, ha tornat fora per comunicar, visiblement emocionada per la tensió del moment, la decisió de tancar les portes de la universitat durant la vaga d’aquests divendres, anunci que ha estat llargament celebrat pels manifestants.

“Aquesta gent està al carrer de forma contínua. Si els pressionem perquè demà entrin amb més potència en un campus el que fem és propiciar una mica més d’agressivitat de la que ja circula i ja en tenim prou en l’àmbit social. Ens ha semblat més responsable prendre aquesta mesura acollint-nos a la premissa per evitar danys a les persones i la institució”, ha argumentat posteriorment Figueras, que ha intercanviat correus electrònics durant la tarda amb la resta de rectors catalans. El criteri general, ha explicat, era evitar el tancament i només fer-ho si, en cada cas particular, la situació ho recomanava. També ha apuntat que, a diferència d’altres universitat, la URV no tenia temps d’alterar el calendari lectiu per decretar aquest divendres com a dia no lectiu.

“Això tindrà crítiques, perquè no serà del gust de tothom”, ha reconegut, però s’ha escudat en el fet que les formes dels estudiants no han estat les correctes. “En aquest moment no es pot dialogar, estan molt excitats, no escolten van a la seva i és com una espècie de marabunta que la deixes córrer i es poden generar enfrontaments quan no fa falta”, ha tancat.

“Que se’n vagin”

La concentració al rectorat de la URV ha estat precedida per una altra a les sis de la tarda que ha tingut lloc a la plaça de la Font. Amb el lema “Que se’n vagin”, unes 2.000 persones s’han aplegat per protestar en contra de l’actuació policial dels últims dies a la ciutat i fer una crida a la lluita no violenta. Durant els parlaments han intervingut juristes, sanitaris per la República, l’advocat del noi de Tarragona que ha estat detingut a Barcelona i posteriorment empresonat. Les colles castelleres de la ciutat –Joves, Xiquets, Serrallo, Sant Pere i Sant Pau així com els Pataquers de la URV- han aixecat pilars per tancar l’acte.

El cap de colla dels Xiquets de Tarragona, Oriol Peiró, ha criticat la “brutalitat” i “la força inusitada” que “el govern espanyol i el català” utilitzen “contra els seus conciutadans”. “Hem vingut a demanar una cosa molt bàsica que no demana ni cops, ni ferides, ni trets, ni traus al cap”. Peiró ha refermat que l’entitat ha participat en l’acte per defensar de la llibertat i els drets fonamentals de les persones, que “afecten a tothom”. “És important com a colla i individus ser aquí i a les concentracions d’aquest caire que siguin possibles”, ha argumentat, tot considerant intolerable la possibilitat que molts manifestants puguin ser acusats amb els mateixos càrrecs que els polítics i dirgents socials empresonats. “Demà ens podria passar a nosaltres”, ha tancat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Almenys onze detinguts durant les protestes d’aquest dijous a diferents punts del país

Notícia següent

Quatre detinguts en una nit de corredisses entre policies i manifestants pel centre de Tarragona

Notícies relacionades