Dimarts, 23 d'abril de 2024
És notícia

La sonoritat de les pedres del camí de sirga d’Amposta, protagonista de la primera residència d’Eufònic

Òscar de la Fuente passarà el relleu a Jordi Salvadó i Clara Brea que exploraran les freqüències dels núvols i el paisatge sonor del Delta

Imatge del cartell del festival
Òscar de la Fuente acaba aquest dimecres la primera residència artística a Balada del festival Eufònic. De la Fuente ha gravat la sonoritat d’algunes pedres que ha seleccionat i geolocalitzat al camí de sirga entre Amposta i Deltebre, un tram del GR 99 que connecta l’Ebre amb Cantàbria a través del Camí de Sant Jaume. A l’artista el rellevarà Jordi Salvadó i Clara Brea que també faran parada amb propostes per explorar les freqüències dels núvols i per indagar en el paisatge sonor del Delta. El resultat de les residències formarà part de diverses instal·lacions al centre d’art Lo Pati d’Amposta, l’Antic Convent i el Mercat Vell de la Ràpita. El projecte d’Òscar de la Fuente s’anomena ‘Piedras del Camino’. L’artista sonor proposa apropiar-se temporalment d’algunes de les pedres localitzades en diferents punts dels 27 quilòmetres del GR 99, entre Amposta i el Garxal, per posar-les en valor com a elements naturals carregats de simbologia i objectes que poden evocar el seu entorn sonor. Durant quatre moments del dia ha gravat les sonoritats que envolten aquestes pedres amb una gravadora i micròfons de contacte. Els sons gravats es canalitzaran a través d’amplificadors de contacte que ha dissenyat el mateix De la Fuente. El so líquid del mar i del riu, el de les aus i els insectes, el dels cotxes quan el camí s’apropa a la carretera, el de les branques que es mouen o el dels transeünts que recorren habitualment aquest camí formen part d’aquest paisatge sonor que descriu.
Després de la Fuente, aterrarà a la casa de Balada el també artista sonor català Jordi Salvadó Isern. La seua proposta per Eufònic consisteix en crear un ambient acústic estètic que acompanyi a temps real els moviments dels núvols. Ho farà amb una càmera i diversos oscil·ladors que emetran freqüències sonores en funció de la intensitat del blanc dels núvols captats per la càmera. Els oscil·ladors, com ha explicat Salvadó, varien la freqüència segons els píxels i l’artista la manipula manualment a temps real per crear una estètica adequada. També investigarà si pot incorporar a la freqüència dels núvols altres freqüències sonores més autòctones com per exemple les de les campanes. La seva instal·lació es podrà visitar durant el festival, del 5 al 7 de setembre, a l’Antic Convent de la Ràpita.

Finalment, l’última residència de Balada l’ocuparà la compositora i artista sonora madrilenya Clara Brea. La seua proposta passa per enregistrar el paisatge sonor del Delta a través de micròfons i hidròfons i incorporar aquestes sonoritats al seu treball, en una actuació audiovisual en directe que es farà el 7 de setembre al Mercat Vell de la Ràpita.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El ‘Sueldazo’ de l’ONCE reparteix 20.000 euros a Tarragona

Notícia següent

Tres arrestats per explotació laboral i agressió sexual a Tarragona i Lleida

Notícies relacionades