Dijous, 30 de maig de 2024
És notícia

La Sagrada Família acabarà les seves torres centrals l’any 2022

Avatar photo

S’han començat a aixecar cinc de les estructures i la de la Mare de Déu ja es pot contemplar sense bastides

El projecte de la Sagrada Família comença a encarar la seva recta final després de 135 en construcció i l’any 2022 es preveu que les seves sis torres centrals ja estiguin acabades. La principal novetat d’enguany és la torre de la Mare de Déu, encarada al carrer Provença, que ara assoleix els 79 metres, més de la meitat de la seva alçada final. Aquest progrés s’ha pogut dur a terme en un temps rècord gràcies a l’ús d’uns panells de pedra preparats per col·locar-se directament a l’edifici. A més d’aquesta torre, que ja es pot contemplar sense les bastides, els visitants també veuran els avenços en les quatre torres dels evangelistes, la sagristia acabada i les columnes de la porxada superior de la façana de la Passió. De cara l’any vinent, l’arquitecte director, Jordi Faulí, calcula que es començarà a aixecar la torre més alta, la de Jesucrist, que arribarà als 172,5 metres. El conjunt del projecte arquitectònic hauria de finalitzar el 2026.
Un cop acabades les sis columnes, Faulí ha explicat que encara faltarà completar alguns punts que donen als carrers Provença i Mallorca i col·locar totes les cobertes. De cara el 2026, l’arquitecte ha dit que no es compromet que estigui finalitzada la part artística, tot i que assegura que hi estan treballant amb un equip de teòlegs.

Coincidint amb les jornades de portes obertes dels dies 22, 23 i 24 de setembre, els responsables de la construcció del temple han explicat els principals canvis que podran apreciar els visitants. Pel que fa a la torre de la Mare de Déu, Faulí ha precisat que al seu hi haurà un espai buit de 60 metres, que farà reflectir la llum i il·luminarà l’altar. A la mateixa torre també s’ha incrustat un oració i s’han col·locat quatre flors associades a la Mare de Déu.

Les torres es construeixen amb uns panells de pedra específics, que serveixen alhora com a material decoratiu i estructural. És la primera vegada que es fan servir aquests elements en l’obra de la Basílica, i els arquitectes reconeixen que permeten accelerar la construcció. Jerónimo Buxareu, un dels arquitectes, ha explicat que es van poder col·locar catorze d’aquestes peces en dos dies. Els panells es construeixen al nucli de Galera, al terme municipal de Gaià, i després es traslladen directament al punt del monument que els pertoca.

Pel que fa a l’interior, les novetats són la reforma de les escales d’accés al presbiteri i les vint fileres de bancs nous, que segueixen l’estil d’Antoni Gaudí. Els desigs del pare del projecte s’intenten seguir en cada detall. Faulí també ha destacat el miralls, que “canvien en cada moment del dia, i tornar-los a contemplar també és una novetat”.

D’altra banda, també està en marxa un pla per estudiar la restauració la façana del Naixement, que dóna al carrer Marina. Fins ara s’ha analitzat el detall de la façana amb una grua que ha recollit 14.000 fotografies. Quan estigui acabada, l’objectiu és presentar el resultat a la Generalitat perquè pugui ser declarada Patrimoni de la Humanitat. En aquest punt del temple, també s’estan construint dos edificis d’entrada a banda i banda de les escales, que comptaran amb controls de seguretat amb escàners.

La Sagrada Família segueix sent un punt de visita obligat pel públic estranger i local, i el 2016 va augmentar un 7% el nombre de visitants, arribant als 4,5 milions. Això permet finançar bona part del projecte arquitectònic, que enguany compta amb 48,9 milions d’euros de pressupost. En paraules de Faulí, és gràcies a la gent i als arquitectes que Gaudí estava “convençut” que el seu somni es culminaria.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Es triplica la freqüència de busos entre Lleida i Alcarràs

Notícia següent

Enxampat per conduir a 224km/h per l’AP-7 al Baix Camp

Notícies relacionades