El Patronat de la Fundació Lleida 21 s’ha reunit avui en sessió ordinària per donar compte del balanç de l’ens l’any 2017, en el qual s’ha centrat en la coordinació, gestió i suport a projectes de millora ambiental, en la comunicació i sensibilització ambiental de la ciutadania i, també, en la recerca de finançament i la gestió de subvencions.
El tinent d’alcalde i regidor d’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha destacat la gran tasca que realitza la Fundació Lleida 21 en matèria de divulgació i sensibilització ambiental a la ciutat de Lleida, tant pel volum d’activitats organitzades com per l’elevat nombre de persones que hi han participat.
Pel que fa a la gestió de projectes ambientals, Larrosa ha destacat les actuacions de promoció a l’agricultura de l’Horta de Lleida –com per exemple la marca Horta de Lleida, el projecte de custòdia agrària de finques no cultivades, l’edició de la revista Horta de Lleida, el programa “Benvinguts a l’Horta de Lleida”, els Horts familiars municipals de Rufea i el viver d’agricultors, entre altres.
També cal destacar el suport a projectes d’ordenació i territori, com els Boscos Urbans, els Horts Urbans, i la gestió d’espais naturals, donant suport al Centre d’Interpretació del Parc de La Mitjana, al projecte europeu de millora dels espais fluvials de Lleida, o la dinamització d’activitats com l’anellament d’aus i activitats de descoberta de la flora i la fauna. L’entitat també gestiona diversos projectes d’energies renovables i les plantes solars fotovoltaiques del Camp d’Esports i de les escoles.
Sensibilització ambiental
En matèria de comunicació i sensibilització ambiental de la ciutadania, la Fundació Lleida 21 treballa activament en el projecte “Lleida en Viu” de descoberta del medi orientat a escolars i altres col·lectius, que ha comptat amb un total de 218 activitats en les quals han participat 4.491 persones. Com a novetat, el 2017 va iniciar les visites guiades al Museu del Clima i ha incrementat les que es fan en altres espais com la Mitjana, Rufea i la depuradora.
A més, la Fundació du a terme les activitats de formació, acompanyament i suport dels projectes ambientals del programa “Agenda 21 Escolar”, amb 73 centres educatius implicats.
El programa d’”Ecoactivitats” per a la descoberta del medi natural i la biodiversitat de Lleida és una altra de les iniciatives de la Fundació Lleida 21, que durant el 2017 ha comptat amb 39 activitats i un total de 907 participants.
Una altra de les tasques importants que ha gestionat aquest ens ha estat l’organització del programa d’activitats del Museu del Clima i la Ciència de Lleida, amb visites guiades, que van reunir 542 persones, activitats per a entitats i casals, amb 499 assistents, i diversos tallers científics, on han participat 196 persones.
També s’ha donat suport a les campanyes de sensibilització vers l’estalvi i l’eficiència energètica en llars i comunitats de veïns, amb un total de 327 persones ateses.
Paral·lelament, la Fundació Lleida 21 també dóna suport a la realització de les campanyes de sensibilització i comunicació ambiental promogudes per l’Ajuntament de Lleida, com la campanya “Lleida en verd”. També coordina els debats de participació pública sobre la situació actual del cicle de l’aigua a Lleida a través del Fòrum de l’Aigua, entre altres activitats.
Finalment, la Fundació Lleida 21 també recerca finançament i gestiona tot tipus de subvencions estatals i europees.
La Fundació Lleida 21 té per objectiu general desenvolupar, fomentar i impulsar la participació de tots els ciutadans de Lleida en la finalitat d’aconseguir un model de ciutat sostenible en els termes fixats en el Pla d’Acció Local, així com en els projectes que puguin anar sorgint en el futur.