Dimecres, 29 de maig de 2024
És notícia

Juan Carlos Sánchez, portaveu de Ciutadans a l’Ajuntament de Reus: “Podríem guanyar les eleccions municipals a Reus”

Avatar photo

Fa un parell de setmanes, els pressupostos van quedar aprovats definitivament. Un pressupost que, com heu dit repetides vegades, no us representa.

Entre altres coses perquè continua augmentant la petició de préstec extern per part del govern d’aquesta ciutat. En tres anys ha augmentat en uns 9 MEUR, si no recordo malament –uns 3 MEUR per any-.

A més, s’han aprovat sense poder arribar a cap acord.

No és que no hem arribat a acords, és que ni tan sols s’han posat en contacte  amb nosaltres per negociar absolutament res. Tampoc han recollit cap de les propostes ni mocions de Ciutadans en el ple, moltes de les quals el govern va votar a favor. Per tant, entenem que no és el nostre pressupost.

Pellicer parlava d’una ronda de contactes.

No va haver-hi ronda de contactes, ni en ordenances fiscals ni durant les negociacions dels pressupostos. Com a mínim amb el nostre grup no, no sé si amb la resta ho va fer. Tot i així, l’equip de govern i l’alcalde el que van dir és que estàvem entorpint la governabilitat de la ciutat. És a dir, que encara que ni tan sols van parlar amb nosaltres, deien això.  Però clar, si no busca el consens amb un partit, que és la tercera força a l’ajuntament, i ni tan sols buscar un camí, el que no pot dir després són coses que no són veritat.

Tampoc hi va haver negociacions entre els grups de l’oposició…

La primera vegada que van presentar aquesta fórmula sí que vam mantenir dues reunions amb el PSC –no tant amb la CUP perquè sabíem que l’única manera de fer-ho era que oscil·lés  a través del PSC perquè la CUP i nosaltres no trobaríem cap punt en comú ni un candidat en consens -. Ho vam fer l’altra vegada, i vam aconseguir un acord bastant avançat amb el PSC, però crec que el PSC no va acabar d’entendre’s amb la CUP. Aquesta vegada, doncs, no hi hagut ni la possibilitat, perquè abans de parlar ja sabíem de forma rotunda i clara que la CUP no voldria cap tipus de negociació amb nosaltres, i nosaltres amb la CUP tampoc.

Ho considereu una estratègia?

És l’estratègia. L’alcalde sabia que podia aprovar els pressupostos d’aquesta forma, ja que sabia que era pràcticament impossible trobar un candidat de consens. Per tant, el que ha utilitzat per segona i última vegada, ja que no pot recórrer més a aquesta fórmula perquè només es pot fer dues vegades en una legislatura de 4 anys. Sabia que s’aprovarien i no tindria cap mena de problema, per això va vincular l’aprovació dels pressupostos a aquesta moció de confiança.

És cert que el tema nacional no permet al vostre grup pensar en clau local?

És cert que nosaltres no entenem perquè l’alcalde no és l’alcalde de tots. És a dir, quan t’escullen com a alcalde has de tenir visió de ciutat i ser el representant de tots els ciutadans de Reus, no només dels que t’han votat. L’alcalde fa moltes manifestacions, les quals ell és conscient que no parla en nom de la majoria. Per tant, és cert que això condiciona però és així perquè pren posicions que, a nosaltres ens sembla que només s’està posicionant en favor d’una part de la ciutadania. Però, en temes de ciutat, com el de l’Estadi Municipal, nosaltres hem donat suport. Gràcies al nostre vot, es va poder aprovar el plec de condicions per al concurs de l’estadi. Teníem molt clar que no volem que marxi l’equip de futbol que està en segon divisió perquè dona molta projecció de ciutat. En aquest tema, concretament, hem donat el nostre suport, fins i tot, en contra del que pensem, perquè no volíem aquesta concessió, volíem la venda. Però, ja que no es podia aconseguir, el que no volíem era posar pals a les rodes, com ell diu que fem. Per tant, no té res a veure. Condiciona en alguns temes però som responsables dels nostres actes.

Heu portat als jutjats alguns temes, com el dels sous de l’alcalde i els regidors. Us han criticat molt per aquest tema i la majoria de grups coincideixen en què “encarneu una judicialització de la política”.

Fa dos anys es va aprovar una moció d’una rebaixa de sous perquè enteníem que canviava l’status quo ja que apareixien 4 nous membres de  l’equip de govern. Aquestes noves incorporacions suposaven un augment de la despesa en més de 200.000 euros.  Ja que el ple va ser l’òrgan competent en fixar els sous, es pot tornar a revisar si hi ha un canvi o una justificació com aquesta. Però, l’alcalde no ha volgut rebaixar-los. Li hem sol·licitat per activa, per passiva, oralment, per instàncies… Hem esgotat tots els recursos administratius possibles. Llavors, on hem d’anar? A l’empara de qui? Dels jutjats. A més, li vam advertir. Al final, no ens ha deixat més remei. Però, això no significa que volem judicialitzar la política, és que entenem que allò que s’ha aprovat en un ple s’ha de complir.

Després que sortís la informació que el jutge ho havia admès a tràmit, l’equip de govern va assegurar que es van rebaixar els sous un 10% al febrer de 2016 i que les mocions no tenen caràcter executiu.

Entenem que la llei de bases de règim local, que és una llei que està per damunt en el marc normatiu respecte al ROM, diu que aquestes mocions que són competència del ple s’han de complir.  Precisament, el jutge també ha estimat que allò que nosaltres al·leguem podria tenir part de raó, per tant, veurem què passa. En el tema dels sous, l’únic òrgan competent és el ple i no comporta una modificació pressupostaria perquè és una rebaixa, no un increment. Fins i tot, el secretari del ple va admetre que es tindria que dur a terme.

Heu estat molt crítics amb la projecció de ciutat de l’equip de govern. Fins i tot, heu repetit més d’una vegada que el comerç de Reus, últimament, va a la baixa. En quines dades us baseu?

Quan es passeja per Reus, pel tomb de Ravals es veuen cada vegada més establiments tancats. Evidentment Reus és una ciutat eminentment comercial. La gent ve a Reus per l’oferta comercial i gastronòmica. Però, així com en el cas de la gastronomia hi ha una oferta àmplia i per totes les butxaques, en el cas del comerç és necessari un pla de xoc davant la situació endèmica actual, abans d’anunciar que serem capital de la música. A més, quan ho van presentar no teníem cap  projecte sobre la taula i s’està construint després d’haver-ho anunciat. No sabem en què consistirà encara, ni la partida que es destinarà ni el que suposarà. Aquest projecte no hauria de ser el pilar de la projecció de ciutat. Podria ser un complement més i formar part, potser, d’una campanya per revitalitzar el comerç. A més, jo no sé si ells hauran parlat amb els comerciants, però de vegades aquests s’han posat en contacte amb nosaltres i ens han dit que com més accions fa l’ajuntament al carrer,  menys mira la gent els aparadors perquè estan d’esquena a aquests. Nosaltres sí que estem dissenyant ja un futur projecte de ciutat. D’aquest encara no podem avançar res perquè hem d’esperar al programa marc que  marcarà el partit durant aquest estiu.

No defenseu el model de l’escola catalana. Creieu que el català s’hauria conservat de la mateixa manera sense un model com aquest?

Debatre sobre un model lingüístic en el ple d’un ajuntament no té cap sentit perquè no tenim competència per canviar-ho. Aquesta competència és de la Generalitat. És cert que ens hem de posicionar però perquè aquestes mocions les porten altres partits; nosaltres parlem del què interessa a la gent de Reus.

D’altra banda, defensem un model trilingüe que és el que volem implantar. I sempre parlem d’un 40% d’assignatures en català, un 40% en castellà i un 20% en anglès. Aquest és el model, a més, que empren els fills dels presidents de la Generalitat quan han anat a l’escola. Per tant, si és un model d’èxit, per què no s’implanta per a tots? El model d’immersió lingüística només el pateixen uns alumnes: els de llengua materna castellana. Hi ha una vulneració de drets perquè una persona té dret a ser educat en la seva llengua materna. Per últim, on aprenen els fills dels catalanoparlants el castellà reglat? Veient a la Belén Esteban? No. L’aprendran amb un professor que el parli bé, encara que sigui explicant socials.

Fa uns dies TGN i Reus van crear un front comú per exigir al ministeri de Foment totes les infraestructures necessàries al Camp de Tarragona. Què opina?

Aquest acord era vital. Ens sembla molt malament que, fins ara, per les guerres ancestrals entre Reus i Tarragona, aquesta estació que està projectada i aprovada des de l’any 2009 no s’hagi  dut a terme, simplement, perquè Tarragona volia una estació com a capital de província. Però ara ha canviat una cosa. Tarragona ha vist que, fins ara, els trens de llarga distància passaven per Tarragona però ja no perquè el corredor del Mediterrani ja no passa per Tarragona. Llavors, quan Ballesteros s’ha adonat d’això i ha vist les orelles al llop –amb l’acord amb l’aeroport de Girona- ha accedit a aquesta negociació, evidentment incorporant algunes millores com enllaços directes amb l’estació. Evidentment, com a ciutat està clar que ho necessitem per diverses raons. Per una banda perquè el nostre aeroport tingui presència, que serà inevitable.

Creu que l’acord està tan “consensuat” com han presentat tots dos alcaldes?

Tot i que Ballesteros parli del desviament de la línia de mercaderia, sap que no és d’un dia per l’altre. Aquest és un projecte, però no deixarà de donar suport a l’estació intermodal que ja està licitada i aprovada des de 2009 i que li permetrà la resta. Realment el que és important d’aquest acord és la intermodal. També es demana el baixador de Bellissens i dues estacions més a Tarragona, la de Llevant i la de Ponent. Això és com fer la carta als Reis Mags quan ets  petit, que demanes 10 coses però saps que només t’arribaran 3. El que estic segur que tenen clar, tot i no haver estat en aquestes negociacions, és que la prioritat és l’estació intermodal . Però hi ha una altra cosa molt important: es descongestionarà la ruta litoral perquè passar per l’interior amb el corredor del mediterrani, en la via litoral es reduiran els temps entre Reus, Tarragona i Barcelona. Per tant, els passatgers podran viatjar d’una forma més ràpida.

Però quan se li va preguntar a la roda de premsa per prioritats, Ballesteros va respondre per la línia interior de mercaderies i la connexió de Reus-Tarragona-Barcelona.

Ell ha de vendre el seu llibre. Però, com no ha de defensar l’estació intermodal, si ja ha perdut la llarga distància a peu de Tarragona? De l’acord, el punt principal és el 5, que és el que fa referència a l’estació intermodal. La resta, fins i tot el Tren-tram, està molt bé per a tots, però sabem que això trigarà.

Posant la mirada al futur, queda poc més d’un any per les eleccions municipals. Què espereu d’aquestes?

És veritat que, fins i tot, tenint la meitat dels vots que hem tingut en les eleccions autonòmiques podríem guanyar les eleccions municipals a Reus, això és obvi. El que estem fent ara és treballar; ens estem reunint amb els veïns dels barris, escoltant-los i portant al ple els temes que de veritat importen. Crec que treballant en aquest sentit és possible que la gent dipositi la seva confiança en nosaltres perquè el que estem treballant, al cap i a la fi, és per a tots.

Es presentarà com a cap de llista?

Això encara no ho sabem. Tampoc sé si hi ha cap altre candidat al partit. El partit tampoc ha obert encara cap període de presentació de candidatures. Una vegada decidim presentar candidatura, sortirà a guanyar el partit perquè sabem que aquesta vegada podem guanyar-lo.  Per tant, serà un equip preparat, format i que intentarà connectar amb la majoria de la ciutadania que, almenys estigui a prop dels nostres posicionaments  i ideologia.

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Vallvé Seguros presenta una solució davant el recàrrec per prestacions

Notícia següent

Vopak Terquimsa ampliarà la seva terminal de Tarragona amb 27.500 m3 addicionals

Notícies relacionades