La Cambra de Comerç de Tarragona es defineix com una defensora i promotora de les mesures necessàries per al foment del món empresarial. Entre els diversos serveis que ofereixen a treballadors i empreses, un dels més destacats és la formació. En aquest cas, n’hi ha de tota mena. Des de formació a mida per empreses fins a formació subvencionada o lligada a plans de garantia juvenil. Entrevistem Josep Oriol Fernández, el director de Formació de la Cambra, per fer balanç de totes les activitats d’aquest 2022 i del retorn de la presencialitat a les Fires de l’Ocupació que organitzen.
Com valora les activitats formatives de la Cambra durant aquest 2022?
Hem impartit 6.600 hores lectives, organitzat un centenar de cursos i matriculat mil alumnes. Fem molta feina a tot el territori, sobretot als pobles petits del Baix Penedès. També estem contents amb el funcionament de les Fires de l’Ocupació, que van tornar a la presencialitat a finals del 2021 en format reduït i aquest any en gran format. A més, hem assolit xifres d’abans de la pandèmia: quasi 4.000 assistents i un centenar d’empreses. De fet, quan acaba la Fira passem una enquesta a les empreses per veure si ha donat resultats i algunes ens diuen que han contractat fins a 10 persones.
Precisament, a la Fira de Tarragona la xifra d’empreses que havien contractat algú ascendia fins al 71% i la gran majoria deien que repetirien.
Pràcticament, el 100% diuen que repetirien a la Fira. La gent queda contenta amb el format perquè no és molt complicat i és fàcil de ser-hi. Un dels avantatges d’aquestes fires per la gent que està en recerca de feina, és que tenim diverses empreses que estan buscant un perfil concret i saben que aquell currículum que ells tenen també el tenen empreses del mateix sector. Això passa en les que fem de cara a la temporada d’estiu, quan a un hotel li arriba una persona bona la volen contractar immediatament. Alguns marxaven de la Fira i anaven ja cap a la gestoria a signar contractes.
Quin perfil d’empreses i treballadors hi ha?
Tenim de tot perquè no són de caràcter sectorial. Sobretot a la d’estiu hi ha el sector turístic, però també hi ha grans superfícies comercials, restaurants, firmes de logística, de construcció… No tenim un perfil en concret. Aquest és el seu atractiu, que pots trobar molta varietat de llocs de treball. Abans de les fires el que fem sempre és publicar les ofertes.
En el cas dels assistents, hi ha gent que dona currículums a quasi tothom, altres que van per una oferta en concret i persones que no fan una recerca activa de feina, però hi acudeixen igualment. Sempre hi ha empreses que sorprenen perquè tenen perfils molt diversos.
En tenir un àmbit d’acció més extens que el de la mateixa ciutat de Tarragona, hi ha formacions específiques segons el territori?
En tota la formació, intentem que la persona acabi treballant o tornant al sistema educatiu. Per exemple, en els programes de garantia juvenil ens trobem molta gent que ha abandonat els estudis. Aleshores, aquestes formacions de garantia juvenil són perfectes per reenganxar-los perquè es basen en grups reduïts, són cursos molt pràctics i estan adaptats al territori. Com tenim molta costa al Baix Penedès, treballem molt més la restauració que a Tarragona. Tot i això, cursos com el de magatzem els fem a ambdós territoris perquè el Baix Penedès té un polígon logístic a la Bisbal molt potent i Tarragona té el de Constantí.
Les Cambres de tot l’Estat organitzen el Programa Integral de Cualificación y Empleo, PICE. De què tracta aquesta iniciativa?
És un programa que fa sis anys que vam engegar. El nostre client són les empreses i els hem d’ajudar a que tinguin personal format. Una manera és agafar aquests joves i ensenyar-los-hi un ofici. Sempre poso l’exemple del curs de cocteleria. Lloguem un karaoke, el tanquem i allí dins fem el curs. Tens tot el format de la vida real i es fa molt pràctic perquè quan surtin sàpiguen fer un ofici. Un altre exemple és el curs de carnisseria, que tanquem unes càrniques fora de l’horari de treball i impartim el curs allà. La intenció és que els joves es formin de manera pràctica i vagin a parar a les empreses.
La gent que no és tan jove també entra en els vostres plans?
Clar. De fet, la formació hauria d’estar a l’ADN de les empreses. Ho hem viscut ara. De sobte, tenim una pandèmia, comencen a sortir noves eines i ens hem d’adaptar. La tecnologia és potser l’exemple més fàcil, però hi ha altres àmbits com la comunicació interna, la millora de la productivitat i habilitats que també ens els demanen molt. Per a les empreses fem el que anomenen la formació a mida, que se centra en la temàtica que ens demanen. Bàsicament, ens dediquem a temes com la informàtica, el comerç exterior, la productivitat o els idiomes més de caràcter empresarial.
Quins són els idiomes que demanen més?
L’estrella és l’anglès. Va haver-hi una època en què demanaven rus i inclús vam arribar a fer una prova pilot de xinès, però és complicat. L’anglès no l’enfoquem com una acadèmia, sinó que fem cursos reduïts de conversa o de llenguatge tècnic. A més, aquest any tenim tres cursos subvencionats d’anglès per aturats. Dos són de nivell A2 i un de B1, que al final tenen un examen oficial amb títol homologat per Oxford. D’altra banda, fa poc que hem signat un conveni amb una plataforma nova que fa classes virtuals en directe per 2-3 persones. Està molt pensat per a la gent que treballa perquè té l’avantatge que pots anul·lar la classe fins un minut abans i canviar l’horari.
Què ens espera aquest 2023 en l’àmbit de formacions a la Cambra?
Tenim preparada una nova formació d’emprenedoria, molt orientada a la gent que emprèn i vol aprendre sobre la gestió de l’empresa. No es tracta de ser un expert en fiscalitat, comptabilitat o xarxes, però com a mínim pots tenir una base de coneixement en aquest àmbit i entendre coses com el balanç de situació de la teva empresa. També engegarem un programa anomenat 45+, que està destinat a les persones de més de 45 anys en atur, i ara començarem un curs de plaques fotovoltaiques de Garantia Juvenil.
D’altra banda, comptarem un altre cop amb les formacions subvencionades pel SOC i la formació a mida. Finalment, hem signat un conveni amb l’escola de negocis EADA amb la intenció de fer un programa conjunt a Tarragona i alhora els socis de la Cambra tindran un descompte en tots els programes executius.
I a les Fires?
L’any que ve en lloc de dues fires (Calafell i Tarragona), en seran tres. El 16 de març farem la de Tarragona amb el mateix format que aquest any, a finals de març la de Calafell i la idea seria afegir una enfocada a la temporada d’hivern. Ja ho havíem fet algun cop al Parc Central i serà segurament cap al mes de novembre. Amb això, pensem en les contractacions de Nadal i les rebaixes de gener-febrer. Sobretot anirà més enfocada al sector del comerç i logístic, però com en totes les fires poden assistir totes les empreses que necessitin contractar.