L’Ajuntament de Blanes, a través dels departaments de Residus i Neteja i Medi Ambient, ha organitzat per aquest proper dijous una ‘Jornada de Neteja de Platges’. La iniciativa serà possible dur-la a terme amb el suport de personal de l’empresa de neteja i recollida de residus Nora, a més a més d’un reduït grup de voluntaris i voluntàries, que actuaran sempre sempre les mesures de seguretat de control de la COVID.
La iniciativa forma part de la campanya endegada aquest estiu pel consistori blanenc amb el suport de l’AECC-Catalunya Contra el Càncer a Girona: ‘A Blanes, no em fumis la platja!’. En aquest sentit, si bé es tracta de netejar de petits residus la platja que envolta l’emblemàtic conjunt rocall de Sa Palomera –que marca l’inici de la Costa Brava- es prioritzarà un dels que està directament relacionat amb l’objectiu de la campanya: les burilles de les cigarretes de tabac.
Jornada de Neteja de Platges el dijous 12 d’agost
La jornada s’ha programat tenint molta cura de no destorbar els usuaris i usuàries de la platja de Sa Palomera que, sobretot ara que estem al pic de l’estiu, aprofiten aquest privilegiat racó per banyar-s’hi i passar-hi el dia. Per aquest motiu, la neteja tindrà lloc a primera hora del matí, entre les 8 i les 10, amb diverses batudes per diferents segments de la platja que s’aniran assignant als que formin part de l’activitat.
Per participar en aquesta jornada de neteja cal apuntar-se prèviament en seguiment dels protocols que marquen les mesures de contenció de la pandèmia, a través del correu [email protected] Pot donar un cop de mà tothom qui vulgui, només amb la precaució que, si són menors d’edat, cal que vagin acompanyats del seu pare, mare o un adult que se’n faci càrrec.
La recollida de residus es farà amb l’ajut de material de treball adequat, sanitàriament preparat per aquest tipus de tasques, i a tothom qui actuï com a voluntària o voluntari se’ls obsequiarà amb un ‘Kit de Reciclatge’. L’objectiu prioritari no és la recollida de burilles –que també-, sinó conscienciar la ciutadania perquè col·labori cívicament i no llenci o enterri aquests molestos residus a la sorra.
A més a més de contribuir a treure aquests molestos elements de la sorra, es podrà contribuir a la neteja i protecció del medi ambient. Pel que fa a la campanya ‘A Blanes, no em fumis la platja!’, un dels seus objectius és justament aquest: fer desaparèixer les burilles que habitualment ja formen part de l’entorn de les platges, una pràctica que malauradament no afecta tan sols Blanes, sinó tots aquests tipus d’espais en general, a conseqüència del comportament incívic d’alguns fumadors i fumadores.
L’objectiu principal de la campanya és cercar justament la col·laboració de la ciutadania, i més concretament de les usuàries i usuaris de les platges, perquè mentre hi siguin no hi fumin. És a dir: fer de les platges de Blanes un espai lliure de fum. D’aquí el doble sentit del lema de la campanya, que juga amb l’accepció que té en català el verb fúmer de malmetre de mala manera les platges al fumar-hi.