Dijous, 25 d'abril de 2024
És notícia

Gepec-Ecologistes de Catalunya denuncia a Agricultura per permetre caçar als aiguamolls artificials del Delta

Avatar photo

L'entitat ecologista reclama també aturar la jornada de caça prevista per a dissabte vinent al filtre verd de l'Embut

El GEPEC-Ecologistes de Catalunya ha presentat una denúncia administrativa contra el Departament d’Agricultura per “permetre” l’entrada dels caçadors en els dos filtres verds (aiguamolls artificials) d’Amposta i Deltebre, coneguts, respectivament, com l’Embut i el Goleró-Illa de Mar. Els ecologista també preparen una denúncia per la Fiscalia. L’entitat defensa que les caceres als filtres verds afecten greument les espècies protegides que reposen, hivernen, es concentren o crien en aquests aiguamolls construïts i avisen que “autoritzar-hi o no evitar-hi la caça” pot suposar delictes penals com el de prevaricació. Segons el GEPEC, el Ministeri d’Agricultura, propietari dels terrenys, ja va demanar fa uns mesos a la Generalitat que protegís aquests espais de les caceres, i que el Departament de Territori, amb competències de protecció d’espècies, biodiversitat i espais naturals, hauria iniciat gestions per fer-ho.

La denúncia de GEPEC s’ha presentat aquest dilluns al Departament de Territori, just després d’una primera cacera que es va dur a terme ,el passat dissabte, a la zona del Goleró-Illa Mar, a Deltebre, i davant la previsió que se’n faci una segona, el proper dissabte, a l’Embut, a Amposta. Els ecologistes també han presentat una sol·licitud davant la direcció general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Agricultura, que té les competències en gestió de la caça, i dels serveis territorials d’Agricultura a les Terres de l’Ebre, demanant que s’impedeixi cap nova jornada de caça als filtres verds.

Des de GEPEC les gestions per aturar la cacera als filtres verds fa més d’un any que es duen a terme. L’any passat es va aconseguir frenar les batudes a la zona del Goleró i insisteixen en la directriu del Ministeri d’Agricultura que reclama que s’hi aturi aquesta activitat. L’entitat ecologista ha avisat que “autoritzar-hi o no evitar-hi la caça” pot suposar delictes penals com el de prevaricació. “Ens hem trobat que –el Departament d’Agricultura- no té la sensibilitat de Territori, no ha fet cap pas i ha anunciat als caçadors que poden seguir caçant, que no hi ha cap problema”, ha lamentat Xavier Jiménez, vicepresident del GEPEC-Ecologistes de Catalunya. “Estan donant peu que es caci on no s’hi hauria, en un lloc habilitat per ser visitat, que és molt important per la fauna i on el propietari, que s’ha gastat diners públics, diu que no s’hi ha de caçar”, ha afegit Jiménez.

L’entitat ecologista ha anunciat que no només denunciarà l’administració catalana sinó també els caçadors que entren a caçar als filtres verds. Per al vicepresident del GEPEC, els caçadors han d’entendre que no es tracta de perdre drets de cacera en llocs on exercien aquesta activitat si no de regular activitats en zones de preservació de la fauna i on hi ha espais habilitats per ser visitats. “No poden tallar el pas unilateralment i amb la complicitat d’Agricultura. S’ha de posar ordre i ara que comença la temporada de caça, ho hem de resoldre”, ha demanat.

Els caçadors es defensen
Tanmateix, els caçadors han defensat que l’activitat cinegètica que desenvolupen en aquests aiguamolls artificials no està prohibida, és limitada i sobretot molt curosa amb les espècies protegides. Segons han apuntat fonts de les associacions de caçadors de Deltebre, l’any passat no van necessitar ni tan sols una ordre oficial per aturar la cacera al filtre del Goleró davant l’aparició d’exemplars d’ànec de cap blanc, una espècie altament protegida. Amb un acord entre les parts va ser suficient. De fet, al Goleró-Illa de Mar, per exemple, només hi cacen tres o quatre cops en tota la temporada i es fan batudes limitades a una dotzena de caçadors, molt conscienciats que “cal protegir les espècies amenaçades i tenir-ne cura”.

Enguany, però, com han insistit, no els consta cap prohibició per continuar exercint aquesta pràctica i la temporada es va endegar dissabte passat amb una quarantena d’ànecs caçats al Goleró. En aquest filtre verd, hi tenen un vedat de caça i apunten que el Ministeri d’Agricultura hauria de “fer els passos legals” necessaris si l’han de convertir en un refugi. De moment, els caçadors defensen que tenen uns drets adquirits i reconeguts des dels anys cinquanta però es mostren disposats a parlar-ne.

Per altra banda, la valoració d’Agricultura a les demandes i denúncies del GEPEC- Ecologistes de Catalunya ha quedat pendent de resposta per part del Departament.

El valor de biodiversitat
Les zones afectades per les caceres que ha denunciat el GEPEC-Ecologistes de Catalunya. Es tracten del són els filtres verds de l’Embut, de 93 hectàrees i situat en el terme municipal d’Amposta, al costat de la llacuna de l’Encanyissada, i el del Goleró-Illa de Mar, de 49 hectàrees i al terme municipal de Deltebre, pròxim a la badia del Fangar. Aquests aiguamolls es van crear per la necessitat de millorar la qualitat de l’aigua procedent dels camps de arròs abans que arribin a les llacunes i badies, i per recuperar un espai públic on gaudir d’itineraris i elements per a l’observació d’ocells.

Els filtres verds s’han convertit en unes de les zones naturals del delta de l’Ebre més importants per a moltes espècies d’ocells. S’hi troben algunes de les espècies d’ànecs o d’espècies lligades a ambients fluvials més amenaçades d’Europa, com els ànecs cap blancs, els xarxets marbrencs, la fotja banyuda, el bitó o el morell xocolater. A l’Embut fins i tot s’hi ha instal·lat una gran colònia de cria d’ardeids, i una de les zones de repòs més grans d’aquesta espècie i de capons reials, amb uns 4.000 exemplars. Al filtre del Goleró-Illa de Mar també n’hi ha una amb 1.500 exemplars de capons reials, una zona de descans d’arpelles i una colònia de cria de xatracs.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Canonja amplia l’ajut per la compra de llibres i material escolar als estudis universitaris

Notícia següent

Barcelona planteja que els turistes paguin més pel transport públic que els residents

Notícies relacionades