Dissabte, 19 d'abril de 2025
És notícia

Els estudis de Dret de la UdL donen cloenda als actes del 50è aniversari

Avatar photo

El filòsof Jesús Conill reflexiona sobre reptes dels juristes al llarg del temps i davant els nous coneixements que aporten les neurociències i la IA

El Saló Víctor Siurana ha acollit avui l’acte de cloenda dels 50 anys dels estudis de Dret a la Universitat de Lleida (UdL) amb una conferència de Jesús Conill, catedràtic de Filosofia Moral i Política de la Universitat de València, sobre el sentit del dret i l’ètica de les professions jurídiques en l’era digital. Conill ha fet un recorregut des del dret romà fins al modern com a “ingredient bàsic de la convivència civilitzada i del progrés humà”, rellevant per a l’exercici de la llibertat.

Segons ha explicat el filòsof, l’evolució del dret passa de la contribució a l’ordre del coneixement i la interacció humana a l’exercici de les professions jurídiques des de l’ètica i la moral. Per aquesta raó, “encara que molts apuntin que, davant els nous coneixements de les neurociències i les possibilitats que ofereix la Intel·ligència Artificial (IA), podem caure en la robotització del dret”, això no pot passar perquè la interpretació, la responsabilitat i el principi d’equitat -donar a cadascú el que es mereix- són conceptes que només poden tractar els juristes.

En aquest sentit, el rector de la UdL, Roberto Fernández, ha destacat que “no es pot viure en societats complexes sense dret i sense la gent del Dret” i ha definit Jesús Conill com “un dels mestres que ajuden a fer pensar la resta de persones, i aquestes persones costen de trobar”. Roberto Fernández ha agraït als presents la tasca que s’ha dut a terme durant dècades en la valorització d’aquests estudis a Lleida, i especialment a la degana de la Facultat de Dret, Economia i Turisme de la UdL, M. José Puyalto.

Per la seva part, Puyalto ha destacat que, “al llarg d’aquest temps, ja són 45 promocions més de tres mil els titulats i titulades en Dret de la Universitat de Lleida”, i ha manifestat que avui dia un dels reptes és que “cal que l’estudiantat desenvolupi l’esperit crític”.

En aquesta mateixa línia, el president del Consell Social, Delfí Robinat, ha insistit en “la formació deontològica de l’estudiantat”, atès que el dret regula la societat.

Amb aquest acte, els estudis de Dret de la UdL clouen les celebracions dels seus 50 anys que han anat portant a terme durant el 2018, entre les quals han destacat la convocatòria de premis, concursos i jornades; les trobades d’exalumnes; el cicle de cinema jurídic; l’exposició d’orles de diferents promocions, i la concessió del títol de doctora honoris causa a la Premi Nobel de la Pau Shirin Ebadi.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El primer Centre LGTBI a Catalunya s’inaugura a Barcelona

Notícia següent

Restablert el trànsit a l’N-340 després de ser tallada per una manifestació a Amposta

Notícies relacionades