Divendres, 14 de juny de 2024
És notícia

El full de ruta de la Tabacalera està definit

Avatar photo

Abans de l'estiu es convocarà el concurs per a la seva redacció

El gran complex cultural i  patrimonial amb l’arqueologia com a eix principal que s’ubicarà a la Tabacalera,  ja està pràcticament definit.  Després d’un any de l’acord marc signat entre l’Ajuntament de Tarragona i la Generalitat de Catalunya, en la visita del conseller de Cultura Santi Vila l’abril del 2016,  aquesta setmana s’ha concretat el contingut de les bases del Pla Funcional de la Tabacalera. L’Ajuntament convocarà el concurs per a la seva redacció abans de l’estiu i la Generalitat es farà càrrec del cost econòmic, que està pressupostat en 110.000€.

La portaveu de l’equip de govern, Begoña Floria, assenyala com aquest projecte ja fa deu anys que està en marxa:”La Tabacalera ha de ser un gran projecte cultural de Tarragona. Ara s’ha de definir de forma clara què s’instal·larà, quins museus i aspectes culturals hi aniran.” i afegeix, “El que hem tancat és la definició del full de ruta.”. Tanmateix, apunta quin serà el futur del Museu d’Història: “La Casa Castell Arnau seguirà sent el Museu d’Història. Però no té les condicions per tenir unes oficines accessibles, la seu juntament amb una part del Museu es situarà a la Tabacalera.”

El Plec de condicions que s’acaba de definir i que serà el full de ruta per als equips multidisciplinars que es presentin al concurs hauran de complir els requisits establerts: conservar i incloure els equipaments existents realitzats el 2011 (Tarragona Impulsa, Arxiu Municipal, Capsa de Música). Treballar en la resta de superfície de 46.761m2  (dels 52.000m2 totals).  Definir els usos dels 14 edificis de diferents mides i volums (entre naus industrials, magatzems…).  El disseny ha de facilitar la interpretació del discurs històric del passat, el present i el futur de la ciutat a través dels diferents equipaments que s’hi han d’instal·lar. Treballar per tenir en compte l’entorn de la Part Baixa de la ciutat posant en valor tot el llegat patrimonial existent.  Tenir en compte Tabacalera com el centre territorial de tot el patrimoni romà. Poder incloure en el circuit museístic espais com Centcelles o Arc de Berà. Teixir un únic discurs únic des del Museu Arqueològic, la gran Biblioteca Central de la ciutat i l’esdevenir d’experiències artístiques i d’intercanvi de coneixement. Equipaments que s’hauran d’incloure al projecte: Museu Nacional d’Arqueologia de Tarragona; Biblioteca Pública de Tarragona; Institut Català d’Arqueologia Clàssica; Museu d’Història de Tarragona; ampliació de l’Arxiu Municipal; espais d’autogestió vinculats a la cultura i a l’art; entitats vinculades al patrimoni; sales d’exposicions -eix cívic entitats- i espais de reserva, que en total sumen uns 44.452m2 de superfície construïda.

Aquest plec de prescripcions tècniques presentat avui té la finalitat de descriure els treballs a desenvolupar i definir les condicions, directrius i criteris tècnics generals que han de servir de base per a la realització i dels treballs per a aquest concurs públic que es convocarà abans de l’estiu i que constarà de dues fases. En la primera, tots aquells equips interessats tindran el termini d’un mes per presentar una primera proposta funcional. D’aquests, un jurat tècnic n’escollirà i premiarà cinc de finalistes que hauran d’aportar un segon projecte més complert, que finalment farà decantar els guanyadors. Tot plegat s’estima que pugui durar entre 3 i 6 mesos.

J. Albesa

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Reus impulsa la Ciberliteratura al municipi

Notícia següent

El PP del Vendrell tendeix les mans al govern del Vendrell per a la futura estabilitat

Notícies relacionades