Dimarts, 16 de juliol de 2024
És notícia

El Creixell celebra la tradicional Processó de Sant Jaume

Avatar photo

Els gegants de la Vila de Creixell Gilmundo i Minerva, portats per membres de les colles Geganters i Capgrossos i del Ball de Diables han sortit novament avui a la tradicional Processó de Sant Jaume. El Ball de Diables de Creixell ha acompanyat també al nostre Sant Patró pels carrers del nucli històric. La Coral Sant Jaume i la Cobla Cossetània han posat la música a aquesta Festa creixellenca.

Tal com mana la tradició la música i el seguici han acompanyat les autoritats municipals cap a l’església, encapçalades per l’alcalde Jordi Llopart.

Ha tingut lloc l’Ofici Solemne presidit per Mossén Joan Brulles, rector de Creixell. Seguidament ha tingut lloc la tradicional Processó de la imatge de Sant Jaume pels carrers del nucli històric, acompanyats també per la comitiva del seguici popular i de les autoritats municipals.

La cultura i el folklore popular es manifesten a la Festa Major de Sant Jaume el 25 de juliol.

Es celebra des de molt antic; les Ordinacions de Creixell ja parlen d’aquesta festa. Es tradicional per Sant Jaume que es faci l’acompanyament de les autoritats en comitiva fins a l’església, el que es diu l’anada a l’Ofici Solemne, acompanyats per una cobla o una banda de música.

És curiós veure com amb el pas dels anys encara continúa vigent la tradició creixellenca de que en aquesta Processó hi participa també al costat de les autoritats de l’Ajuntament, el Jutge de Pau, la Farmaceútica del poble i el Cap de la Policia Local.

Es treu en Processó la imatge del Sant Patró Sant Jaume pels carrers de la Vila.

Al sortir d’ofici, es fa la tradicional ballada de Sardanes.

Des de fa uns anys, a la Processó hi participa el Seguici Popular, que el formen els gegants i els capgrossos de la Vila, la colla gegantera Esmarris de Creixell, la colla Geganters i Capgrossos de Creixell, la colla del Ball de Diables de Creixell, la colla Units pels Gegants, els trabucaires del Ball del Serrallonga i les espurnes de Creixell.

La Festa de Sant Jaume és en realitat la Festa Major Petita de Creixell. Però amb el pas del temps en que l’agricultura va deixar pas al turisme, la Festa de Sant Jaume és mes reixida d’actes i ha adquirit més importància.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

eight − five =

Notícia anterior

La moció de la Baula “només pretén sumar-se a les accions per a la recuperació de la memòria històrica”

Notícia següent

Lleida disminueix en un 33’33 per cent els ferits greus en els accidents de trànsit a la ciutat

Notícies relacionades