Dimarts, 16 d'abril de 2024
És notícia

Denuncien 9 empreses del Baix Segre per irregularitats durant la campanya de la fruita

Pendents de la resolució de la Inspecció de treball, les denuncies són per allotjament, salari i hores extra dels treballadors

Un moment de la jornada sobre les condicions de treball dignes al camp organitzada per la FICA – UGT a Lleida. ACN

El sindicat FICA – UGT ha interposat aquest estiu 9 denuncies contra grans empreses del sector fructícola del Baix Segre per suposades irregularitats contra els treballadors temporers durant la campanya de la fruita. El secretari general del sindicat a Lleida, Xavier Perelló, ha matisat que es tracta de “denuncies selectives” ja que a nivell personal n’han rebut moltes més perquè han atès és de 2.000 persones que no s’atreveixen a denunciar.

Perelló també ha explicat que les denuncies són per incompliments en matèria d’allotjament als temporers, salari i hores extra. Ara estan pendents de la resolució de la Inspecció de Treball i fins que no determini si hi ha hagut frau, no faran públic el nom de les firmes.

FICA-UGT ha interposat aquestes denuncies de forma selectiva perquè dins el sector de la fruita hi ha diferents realitats. Xavier Perelló ha remarcat que “no tothom incompleix” i ha assegurat que hi ha pagesos que fan les coses bé però s’enfaden perquè se’ls criminalitza. Això no obstant, Perelló ha defensat que davant grans empreses, que necessiten “centenars de milers” de treballadors i cometen incompliments, “no podem quedar-nos de braços creuats”.

Perelló ha explicat que aquestes denuncies es van posar a empreses de Baix Segre, quan s’hi desenvolupava la campanya de la fruita que va acabar fa unes setmanes. Ara la càrrega de treball s’ha traslladat al Pla d’Urgell on, segons el sindicat, “s’acaben els problemes” perquè entren els petits pagesos i tenen mà d’obra estable que fa 18 o 20 anys que els treballa i fins i tot s’allotja directament a casa de l’empresari agrícola.

FICA-UGT ha celebrat aquest dimarts una jornada col·loqui a Lleida on s’ha projectat el documental ‘El Cost de la Fruita’, de Clara Barbal. La secretària del sector agroalimentari del sindicat, Alícia Buil, ha explicat que l’objectiu de la sessió ha estat el de posar de relleu els incompliments laborals que pateixen els treballadors del camp. Buil ha demanat un canvi i una implicació de totes les administracions ja que el conveni pel qual es regeixen els temporers és l’agropecuari i inclou aspectes com les dietes i l’allotjament.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Blanes engega un projecte per “reactivar” 130 locals comercials buits

Notícia següent

Tarragona, declarada àrea de mercat d’habitatge tens

Notícies relacionades