Dimecres, 17 de juliol de 2024
És notícia

El Consell de Ministres donarà l’última pròrroga de concessió de la plataforma petroliera Casablanca

El subdelegat del govern espanyol a Tarragona defensa que és compatible amb les polítiques per reduir el consum de combustibles fòssils

El Consell de Ministres d’aquest divendres aprovarà la segona i última pròrroga d’explotació de la plataforma d’extracció petrolífera Casablanca de Repsol, situada davant de les costes de l’Ebre. Com ha comunicat el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, l’executiu ha entomat les reivindicacions del territori i ha valorat la importància de mantenir els llocs de treball – 120 directes- per atorgar un permís d’explotació per deu anys més. Sabaté ha defensat que ampliar la concessió “no és incompatible” amb la política de reducció de consum dels combustibles fòssils que defensa el govern espanyol, d’acord amb la Unió Europea i els acords internacionals per reduir els efectes del canvi climàtic.

Aquest dijous, Repsol ha estat preparant la plataforma Casablanca per aturar l’activitat, preveient que el govern espanyol podria no prorrogar la concessió, que es va atorgar l’any 1978 per un període de 30 anys, més dues pròrrogues de deu anys cadascuna. La primera pròrroga s’extingeix aquest dijous però el subdelegat del l’executiu espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, ha comunicat que, aquest divendres, al Consell de Ministres hi haurà un pronunciament favorable per poder operar deu anys més.

Tot i això, Repsol ha d’aturar la producció de 2.000 barrils diaris –amb un valor anual de 40 milions d’euros- aquesta propera matinada i reactivar l’activitat un cop tingui l’autorització. Ja feia diversos dies que, segons fonts de la companyia, l’extracció de cru dels pous i el seu processament a Casablanca s’anava reduint per aturar-la del tot. Repsol havia demanat que s’autoritzés la pròrroga durant el Consell de Ministres que es va celebrar a Barcelona, per evitar costos i el complex procés d’aturada i posada en marxa de la plataforma.

Les cambres de comerç de Tarragona, Valls i Tortosa s’havien pronunciat a favor de mantenir la infraestructura industrial situada a alta mar, assenyalant que el tancament faria perdre 120 llocs de treball directes, a més dels indirectes i l’efecte induït per diferents negocis de la zona. Les cambres havien advertit que es deixarien d’executar inversions properes als 150 milions d’euros en deu anys i quedarien sense efecte contractes de serveis valorats en 16 milions d’euros cada any.

Sabaté ha assegurat que justament el govern espanyol ha valorat els llocs de feina i la importància de la plataforma per a l’economia del territori per atorgar la darrera autorització. El subdelegat a Tarragona ha assegurat que l’executiu manté els seus objectius per reduir el consum de combustibles fòssils a llarg termini i els efectes del canvi climàtic. “No obstant, les mesures que adopta el govern no són un obstacle perquè es pugui esgotar aquesta explotació i mantenir els llocs de treball sabent que són els deu últims anys”, ha defensat Sabaté. “L’objectiu és contribuir i reduir les emissions d’efecte hivernacle però estem parlant d’una concessió a deu anys que no afecten als objectius estratègics de futur i permetrà que Repsol acabi el període de concessió”, ha afegit.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

4 × two =

Notícia anterior

Avui dijous torna el Parc Infantil de Nadal a Vila-seca

Notícia següent

La Paeria es compromet a rebutjar els desnonaments de famílies vulnerables sense una alternativa habitacional

Notícies relacionades