Christian Soriano: “Volem desarticular el discurs d’odi de l’extrema dreta sobre el feminisme”

L’Ajuntament del Vendrell compta amb una regidoria dedicada específicament a promoure la igualtat i la defensa dels drets de la dona i del col·lectiu LGTBI. Altres ajuntaments com el de Barcelona, Palma o Calella en tenen de semblants. Es tracta d’un compromís amb la ciutadania i amb la societat canviant en la que vivim, que avui com ahir, rebutja la violència masclista i la discriminació per raó de sexe. De cara al 25N, dia Contra la Violència de Gènere, al primer tinent d’alcalde i regidor d’Igualtat i LGTBI de l’Ajuntament del Vendrell, Christian Soriano, i al seu equip, se’ls ha girat feina.

Què fa exactament la seva regidoria?

Al nostre programa electoral portàvem el compromís de crear la Regidoria de Polítiques de
Gènere, Igualtat i drets LGTBIQ a l’Ajuntament del Vendrell. Per tant, quan vam organitzar el govern municipal, la vam implementar.

Aquesta regidoria té dues feines molt concretes: la primera és visibilitzar la lluita feminista, especialment la lluita contra la xacra de les violències masclistes a la nostra societat; una segona feina, que és la més important i transversal, és aplicar la perspectiva de gènere a l’Administració.

Què significa aplicar la perspectiva de gènere en les actuacions municipals?

Doncs que darrera de cada política pública que l’Ajuntament posa en marxa, ho fa amb la idea de promoure la igualtat real entre homes i dones i lluitar contra la xacra de la violència masclista. Per això, la primera actuació que hem posat en marxa, ha sigut la creació d’un protocol contra la violència sexual en els entorns públics d’oci. Es tracta d’una eina per detectar, prevenir i actuar contra els casos de violència sexual que puguin donar-se al nostre municipi.

La redacció d’aquest protocol ha sigut una tasca transversal en la que han intervingut la Regidoria d’Igualtat i LGTBIQ, a la que s’han sumat altres regidories com la de Festes, Cultura, Urbanisme, Medi ambient, enllumenat públic, via pública, etc. És a dir, estem parlant d’una xarxa de treball compartida amb diferents regidories per poder aplicar la perspectiva de gènere en tota l’administració vendrellenca.

En què consisteix aquest protocol?

Aquest protocol es va aprovar ara tot just fa un any, al ple de novembre de l’any 2020, i és una eina per poder detectar, prevenir i actuar contra els casos de violència sexual que es puguin produir en els nostres diferents punts d’oci.

Com a actuació concreta, el proper 5 de desembre farem una marxa exploratòria que porta per nom Una mirada a l’espai públic amb ulls de dona, com a part d’aquest protocol. Una de les queixes més habituals que trobem per part de la ciutadania i de cara a les possibles situacions de violència sexual, és que hi ha carrers foscos, cantonades poc o mal il·luminades, circumstàncies que es poden identificar per posar-els-hi solució ràpidament. La marxa exploratòria ens ajudarà a parlar amb la ciutadania i amb tothom que hi vulgui participar, i veure quins carrers del Vendrell s’haurien de millorar i en quins aspectes, sempre amb la idea de procurar prevenir violències sexuals.

De vegades hi ha una línia molt fina per saber si es tracta de un cas de violència de gènere o violència sexual. Aquest protocol serveix per aclarir aquests problemes?

Amb aquest protocol estem mirant de fer el possible per evitar els casos de violència sexual que es puguin donar, una tasca de conscienciació col·lectiva a tots els ciutadans i ciutadanes per fer-els-hi entendre la importància de la lluita contra la xacra de la violència masclista en espais d’oci.

En aquest aspecte, el punt més important i més innovador d’aquest protocol és la instal·lació del Punt Lila en tots els actes festius del municipi, tant al nucli com a les platges. Es tracta d’un punt en el que es dona informació i que serveix per posar en contacte la persona que hagi pogut patir una agressió sexual i els cossos de seguretat i els serveis d’emergència.

La principal novetat de cara a l’any que ve és que el Punt Lila d’Informació passarà a ser un Punt Lila d’Atenció. La diferència entre un i altre és que al Punt Lila d’Atenció hi haurà professionals per poder detectar qualsevol circumstància que s’identifiqui com a violència sexual i podrà atendre i ajudar a qui ho necessiti. Ens agradaria molt que això no passés, però llastimosament és una realitat social que es dona massa cops. Nosaltres estem disposats a fer el que sigui per prevenir i ajudar.

Més enllà del protocol de l’Ajuntament del Vendrell, què pot fer l’Administració municipal per prevenir els casos de violència sexual?

Nosaltres com a administració tenim dues opcions: o bé donar l’esquena a aquesta realitat i no afrontar-la, o bé posar a l’abast de la ciutadania totes les eines possibles per lluitar de la manera més concreta i efectiva per intentar resoldre-la. En aquest cas l’aplicació del protocol és l’eina de la que ens hem dotat.

A banda, personalment, em sembla molt important la marxa que farem el dia 5 de desembre, perquè crec que pot ser de molta ajuda.

Hi ha un altre aspecte important, un segon moment, que arriba a l’hora de que una noia torni sola cap a casa. Hi ha noies joves que han de tornar a soles i el que no pot ser, en ple segle XXI i en una societat democràtica com la nostra, és que tinguin por de tornar soles a casa. Això és quelcom que com a Administració no podem permetre i hem de lluitar perquè no passi. Aquesta marxa exploratòria serà molt útil perquè detectarà si als carrers hi ha prou llum, si hi ha prou presència policial, si hi ha veïns. L’objectiu és crear espais públics segurs perquè la gent pugui sortir de festa però també pugui tornar a casa tranquil·la.

Quins són els principals actes que ha organitzat l’Ajuntament del Vendrell de cara al 25N, Dia Contra la Violència de Gènere?

Tenim previstos diversos actes, que van des d’un taller autoprotecció i defensa personal femenina, fins a la lectura d’un manifest i un minut de silenci en record a les víctimes de la violència de gènere que es farà a la Plaça Vella. També es farà la projecció de la pel·lícula La dona il·legal i una visita temàtica al Museu Àngel Guimerà.

També hem creat una campanya en la que presentem les fake news del masclisme i les volem desmentir amb dades concretes i contrastables.

Quan la gent diu que la majoria de les violències masclistes són mentida, nosaltres a la campanya diem que això no és veritat, perquè només el 0,075% de les denúncies que es presenten són falses.

Quan la gent diu que les violències sexuals no són tan importants, nosaltres diem que aquesta afirmació és falsa perquè aquesta és la primera causa de mort de les dones entre 15 i 44 anys.

Quan la gent diu que qui pateix violència masclista no ho denuncia, nosaltres diem que és fals perquè només entre el 15 i el 21% de les dones presenta denúncia.

Quan la gent diu que la violència no té gènere, nosaltres diem que això és fals perquè el 90% dels casos de violència domèstica són d’homes contra dones.

En el que portem d’any han mort 37 dones assassinades a mans de les seves parelles o exparelles i això és intolerable.

Què es vol aconseguir amb aquestes fake news?

Volem rebatre les acusacions falses, les mentides que avalen el discurs d’odi del masclisme. Per això hem creat cartells en els que es rebaten les acusacions més habituals que hem sentit repetides tantes vegades. Es col·locaran a la via pública i també es difondran a través de les xarxes socials.

Estem fent una tasca pedagògica important per ensenyar a la població que les fake news sobre la violència masclista no són una casualitat sinó les eines de les que es serveix el discurs de l’odi per difondre’l. Nosaltres rebatem amb dades les fake news que atempten contra la llibertat del moviment feminista, especialment entre la gent més jove. Aquestes informacions falses són la base del discurs d’odi de l’extrema dreta i per tant, la lluita no és contra les dones sinó contra el masclisme.

Tot i que ja hi ha ajuntaments que tenen en funcionament una regidoria com la seva, encara n’hi ha molts que no la tenen. Creu que de mica en mica s’anirà fent habitual en ajuntaments grans i petits?

Sí, jo crec que sí. Al final, l’Administració s’ha d’assemblar a la societat que governa i la societat actual sap la importància i la urgència feminista que estem vivint. La nostra feina com a administració publica és guiar la gent en aquest procés, perquè gran part de la ciutadania estigui a favor del progrés dels drets femenins. Per tant, es reclama que les administracions siguin valentes i tirin endavant les polítiques necessàries per lluitar contra la xacra de la violència sexual masclista i així afavorir la igualtat real entre homes i dones. La creació de la Regidoria de Polítiques de gènere, igualtat i drets LGTBIQ de l’Ajuntament del Vendrell és el símptoma de que som un municipi obert, divers, plural i tolerant que creu que el feminisme és un dels motors bàsics per seguir avançant com a societat democràtica del segle XXI. I que junts i juntes tenim molta feina per fer.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

És donat per mort, però ressuscita després de set hores al congelador mortuori

Notícia següent

La Guàrdia Civil investiga la mort d’un treballador a la central nuclear d’Ascó

Notícies relacionades