Dimarts, 14 de maig de 2024
És notícia

Barcelona ja t la xifra més alta d’ocupació dels darrers nou anys

Avatar photo

El 86% dels contractes signats el 2016 són temporals i es manté una bretxa salarial entre homes i dones del 22,8%

Barcelona ha començat el 2017 amb la xifra més alta d’ocupació dels darrers nous anys. En concret, el nombre d’afiliats a la Seguretat Social al març ha arribat als 1.074.060, 41.023 més que fa un any, el que suposa un increment interanual del 4%. La taxa d’ocupació se situa en el 71,4% en el primer trimestre. Ara bé, dels 1.033.074 contractes signats a la ciutat l’any passat, només el 13,8% han estat indefinits, mentre que el 86,2% han estat temporals. El 40,5% ha tingut una durada igual o inferior a un mes i el 57,5 era igual o inferior a sis mesos. Pel que fa als salaris, els sous han registrat una reducció acumulada del 6,5% entre el 2010 i el 2015. Per gènere, les dones assalariades residents a Barcelona van percebre un salari mitjà un 22,% inferior al dels homes.
(Aquesta notícia actualitza l’anterior amb declaracions del tinent d’alcaldia Jaume Collboni i del regidor Agustí Colom)

Segons l’Informe de Conjuntura del primer trimestre, la ciutat ha recuperat més de tres quartes parts dels llocs de treball perduts durant la crisi (el 77%). La majoria d’àmbits generen ocupació en el primer trimestre del 2017, però destaca l’increment anual dels llocs de treball al sector de la informació i les comunicacions (8,7%), seguit de les activitats immobiliàries (6,1%).

En consonància amb els afiliats a la Seguretat Social, Barcelona registra una taxa d’atur del 12%, per sota de la mitjana catalana (15,4%) i espanyola (18,9%), però per sobra de la de la UE, que se situa en el 8,2%. També la taxa d’atur juvenil disminueix en 4,7 punts l’últim any, tot i que encara se situa en el 26,4%. També és inferior a les xifres de Catalunya i d’Espanya, que registren un 32 i un 41,7%, respectivament.

L’atur de llarga durada afecta 30.516 persones, de les quals un 57,8% són dones, mentre que 19.717 ciutadans formen part del col·lectiu d’aturats de molt llarga durada (de més de dos anys). Aquesta última categoria s’ha reduït 15,4 punts percentuals en relació al mes de març del 2016.

Creixement interanual del 3%

El sector terciari impulsa el desenvolupament de l’activitat econòmica a Barcelona, que assoleix un creixement interanual del 3% el quart trimestre del 2016. Dins d’aquest àmbit, el comerç, el transport, l’hostaleria i la informació i comunicacions són els subsectors més dinàmics.

A més, el nombre d’empreses amb assalariats a Barcelona creixen un 2,4% en el quart trimestre de l’any passat respecte a l’any anterior. Durant el 2016 s’han constituït 8.755 noves societats mercantils, un 13,6% més que l’any anterior, el que suposa la xifra més alta des del 2007.

El comerç és una de les branques amb més pes i representa el 21,6% de les empreses i el 14% de l’ocupació de la ciutat, amb un augment en aquest àmbit del 2,5%.

El tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, ha constatat que les dades d’ocupació demostren que “les coses van bé”, però alhora ha advertit que aquesta continua sent “molt precària”, amb la majoria de nous contractes temporals i amb el manteniment de l’escletxa salarial entre homes i dones. També ha reconegut que l’atur juvenil segueix sent “molt alt”, i ha alertat també de la “cronificació” que pateixen els majors de 40 anys.

Collboni també ha volgut destacar el creixement del sector de la informació i la comunicació, que està generant més ocupació i de més qualitat, ja que el 50% dels contractes que s’han subscrit en aquest àmbit són indefinits. “Aquest és el tipus de feina que volem per a la ciutat”, ha conclòs, tot destacant que des que Barcelona acull el Mobile World Congress, s’han creat 11.000 llocs de treball nous vinculats a aquests sectors, que paguen sous que estan molt per sobre de la mitjana de Barcelona.

Per la seva part, el regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom, ha apuntat que el creixement de la ciutat continua estant per sobre del 3%, però ha afegit que hi ha hagut un cert “estancament” extensible també a Catalunya i a Espanya. Al seu parer, calen polítiques fiscals que permetin acabar de sortir de la crisi. En tot cas, ha destacat que la creació d’empreses se situa en nivells del 2007, i ha remarcat també el creixement del 22@, que aplega el 30% d’empreses emergents de la ciutat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Girona cedeix prop de 1.800 fotografies a la Fundació Gala-Salvador Dalí

Notícia següent

Financien 748 empreses de les Terres de l’Ebre amb 85 MEUR

Notícies relacionades