La policia d’Andorra ha posat 206 multes per distraccions al volant entre l’1 de gener i el 5 de setembre d’aquest any, de les quals 204 són per utilitzar el telèfon mòbil o altres dispositius.
Les dades les han donat a conèixer aquest dilluns els responsables de l’Automòbil Club d’Andorra (ACA) durant la presentació de la quarta edició de la campanya nacional de seguretat viària ‘Missió Zero Accidents’, que té l’objectiu d’incidir en el comportament del factor humà i combatre les distraccions durant la conducció.
El director tècnic de l’ACA, Toti Sasplugas, ha recordat que dels 600 accidents de trànsit que es van produir durant el 2021 al Principat, el 20% van ser causats per distraccions al volant, majoritàriament per l’ús del mòbil, informen en un comunicat.
Sasplugas ha explicat que l’ús del mòbil mentre es condueix afecta “la capacitat visual, física, cognitiva i auditiva” i facilita les sortides de la via, les col·lisions per proveïment i els atropellaments.
De la mateixa manera s’ha donat a conèixer que segons dades de la policia, des de principis d’any i fins al 5 de setembre s’han imposat 206 sancions per distraccions al volant, 204 de les quals per utilitzar el mòbil o altres dispositius, una xifra que supera les 200 sancions totals del 2021 per distraccions, de les quals 139 eren per utilitzar el mòbil.
TENDÈNCIA A L’ALÇA
Les dades mostren una tendència a l’alça, ja que el 2019 es van registrar 190 sancions per distraccions al volant, de les quals 117 van ser per utilitzar el mòbil, mentre que el 2020 (any condicionat per la pandèmia) es van registrar 176 multes en total, de les quals 109 per utilitzar el mòbil o altres dispositius.
El president de l’ACA, Enric Tarrado, ha afirmat que les distraccions s’han convertit en un problema de seguretat viària”, i ha apuntat que cada vegada és més freqüent veure persones utilitzant el mòbil mentre condueixen i ha remarcat que una distracció al volant pot tenir, en les seves paraules, conseqüències molt greus tant per als conductors com per als vianants.
Per aquest motiu l’ACA considera que cal actuar en “tots i cadascun” dels factors que intervenen en els accidents, per la qual cosa han decidit centrar la campanya en les distraccions.
Segons Sasplugas, han detectat que les distraccions al volant són un risc no percebut pels usuaris de les carreteres, estan infravalorades, tot i que són un “risc real” i per això la comunicació arriba amb la premissa d’incidir en el comportament humà.
Així, la campanya exhorta al compromís de tots els actors, posant el focus en una de les distraccions més freqüents: l’ús del mòbil.
Una càpsula audiovisual reprodueix una situació quotidiana en què una conductora utilitza el mòbil reiteradament fins que provoca un accident, i posa èmfasi en dos dels tres factors determinants de la perillositat de les distraccions: la durada i la freqüència.