Diumenge, 26 de maig de 2024
És notícia

Alcanar sol·licita la declaració de zona catastròfica

Avatar photo

L’Ajuntament d’Alcanar ja ha arranjat de forma urgent més de 40 km de camins, però les tasques de la Brigada Municipal d’Obres i Serveis continuaran els pròxims dies

Imatge d’un solar de la urbanització Serramar d’Alcanar Platja amb una grua treballant després del pas de la riuada del barranc. Foto ACN

L’Ajuntament d’Alcanar ha sol·licitat la declaració de zona afectada per emergència de Protecció Civil, anteriorment declaració de zona catastròfica, per tal de fer front al cost de totes les afectacions que ha causat l’episodi de pluges. “Encara estem quantificant els danys tot i que estimem que la despesa econòmica per recobrar la normalitat serà ingent, i no hi podem fer front com a municipi”, ha assegurat l’alcalde, Joan Roig, aquest matí en una roda de premsa.

El Govern de la Generalitat tramitarà de seguida aquesta petició al Govern central  i l’ajuntament espera que els ajuts arriben de pressa i puguen cobrir les despeses dels desperfectes que ha generat aquest fenomen meteorològic. “Pensem que és importantíssim i prioritari compensar urgentment a tots els afectats i afectades i també reparar tots els danys a les infraestructures per a garantir el nostre futur com a poble i també conservar el nostre patrimoni econòmic i natural”, ha afegit Roig.

L’Ajuntament d’Alcanar ja ha posat a disposició dels afectats formularis per a quantificar tots els danys, que poden lliurar en tres oficines d’atenció als damnificats situades als diferents nuclis de població que estaran actives a partir d’aquest dijous. Així mateix, entre avui i demà també es faran tres assemblees obertes a la ciutadana a Alcanar, les Cases i Alcanar Platja, per assessorar els afectats en els tràmits.

“Farem acompanyament, guiatge i seguiment perquè de la forma més ràpida i àmplia puguen accedir a aquestes compensacions, tant des de l’àmbit privat, a través del consorci de compensació d’assegurances, com des del públic, mitjançant línies concretes d’ajuda extraordinàries de les administracions supramunicipals” ha afegit l’alcalde.

Les vies greument afectades

De manera provisional i urgent la Brigada Municipal d’Obres i Serveis ja ha reparat prop de cinquanta camins i arranjant vora quaranta quilòmetres. Segons Ivette Fibla, regidora de l’àrea: “Dissabte es van establir tres fronts de treball i, des de llavors, s’han prioritzat les afectacions més greus, però queda molta feina per a fer que s’allargarà més setmanes. A hores d’ara encara hi ha quatre camins municipals tallats: els camins de Codonyol, del Pla d’Antó, de les Forques i de l’Aiguassera, que segurament requeriran d’empreses especialitzades per a poder-se arranjar”.

L’aparelladora municipal, juntament amb l’equip de la Brigada estan recorrent tots els camins del municipi i fent un inventari per tal de classificar-los segons la gravetat. “A la intersecció de l’N340 amb Alcanar, A l’Angol, també hi ha hagut greus problemes de desguàs de les aigües pluvials, que demostra les mancances de les obres que va realitzar Foment”, afegeix Fibla. L’Ajuntament i els empresaris afectats del sector citrícola reclamaran a l’Administració estatal que es reparen de forma urgent d’aquestes eficiències.

A punt de començar la temporada de cítrics

Des de l’òptica del sector agrari les afectacions també han estat molt importants, sobretot en infraestructures –camins, marges, brancals– i en les mateixes explotacions agràries. “Estem en procés d’obtenció d’informació, parlant amb els veïns i veïnes, no podem fixar una xifra encara, però les afectacions requeriran inversions molt importants i suport d’altres administracions.”, explica Jordi Monfort, regidor de l’àrea.

L’Ajuntament ha adquirit el compromís amb el sector que a l’inici de la temporada els camins siguen practicables i es  puga accedir a les finques, encara que no siga un arranjament definitiu. “Ara caldrà estar atent de l’evolució climatològica de les pròximes setmanes i de com afectarà la collita”, ha afegit Monfort.

Així mateix, el consistori ha establert un marc de col·laboració amb els ajuntaments de Vinaròs i Ulldecona perquè els veïns que tenen finques en aquests termes puguen presentar els formularis de declaració de danys per afectacions de les pluges a través de les oficines d’atenció als damnificats d’Alcanar.

Afectacions als equipaments públics

El volum i la intensitat d’aquestes precipitacions ha afectat no només a la via pública, camins, rieres i conreus, sinó també a infraestructures municipals, comerços i habitatges particulars.

El centre d’atenció primària i l’institut Sòl de Riu d’Alcanar han estat dos dels equipaments més afectats per les pluges. Tots dos edificis ja comptaven amb problemes de goteres, però aquest episodi de pluges ha agreujat la situació. Durant el cap de setmana Brigada Municipal d’Obres i Serveis i Bombers de la Generalitat han treballat perquè els equipaments puguen tornar a funcionar amb normalitat de forma urgent. Així i tot, el consistori ja ha contactat amb els departaments de Salut i Ensenyament perquè el govern repare aquests edificis de la seua titularitat al més aviat possible.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La regidora d’Ensenyament visita els centres educatius

Notícia següent

L’Associació Antisida de Lleida detecta un positiu en VIH i deu en sífilis el 2018

Notícies relacionades