Tortosa treballarà per reduir l’ús del plàstic i pels lloguers justos i estables a la ciutat

El ple aprova l’ordenança reguladora dels serveis esportius i una moció del PP i del PSC

S’aprova durant el ple de dilluns 17 de setembre l’ordenança reguladora dels serveis esportius municipals, amb els vots a favor de l’equip de govern, PDeCAT i Esquerra Republicana, les abstencions dels grups municipals del PSC, Movem i PP i el vot en contra de la CUP. El portaveu del grup municipal de la CUP, Xavier Rodríguez, crítica els preus de les tarifes del nou complex esportiu i assegura que fan que la instal·lació sigui classista. Lamenta que no s’hagin fet tarifes socials perquè els usuaris paguin en funció dels seus ingressos. “Hi ha descomptes per a famílies nombroses, però nosaltres creiem que si una família nombrosa té ingressos de més de 50 mil euros anuals, perquè s’ha de beneficiar d’un descompte si ja poden pagar tranquil·lament el que se’ls hi demana”. L’alcaldessa de la ciutat, Meritxell Roigé, li ha respost el següent: “si analitza els preus que coneix que se faran per la prestació dels serveis al nou complex esportiu i la resta del país , veurà que són absolutament competitius, que estan per baix i per tant són absolutament assequibles”.

Des del grup municipal de Movem animen a revisar els preus esportius i d’altres serveis que presta l’ajuntament a partir del criteri de la tarifació social. “Tothom podria accedir als serveis públics que hi ha a la ciutat i depenen del nostre ajuntament, perquè pagarien un preu mínim i després l’aplicació de les diferents rendes. Hi ha pensionistes que tenen unes pensions molt justes però hi ha pensionistes que  possiblement en les pensions màximes no necessitarien aquest descompte i hi ha persones que estan treballant però tenen uns sous molt baixos i llavors en la tarifació social pagarien menys que altres”, afegeix, Jordi Jordan, portaveu del grup municipal de Movem Tortosa.

La primera moció presentada al ple per part del grup municipal de movem per crear un pacte per l’ocupació i el treball a la ciutat on tots els grups municipals de la ciutat i els diferents agents econòmics i socials puguin participar ha sigut refusada. Han tingut el recolzament de tots els grups de l’oposició però l’equip de govern ha votat en contra assegurant que ja estan treballant amb el tema i que actualment la taxa d’atur a la ciutat és la més baixa des del desembre del 2008. El grup municipal de Movem ha assegurat que l’atur baixa perquè els joves sense feina marxen. Argument que també han recolzat els socialistes: “Hi ha menys atur perquè hi ha més persones que han hagut de marxar i això no ho diu Manel de la Vega, ho diu un estudi de la URV”, ha exposat, Manel de la Vega, regidor del PSC a l’ajuntament de Tortosa. Els grups de l’oposició PSC i Movem han assegurat que creuen que els agents i tècnics de l’ajuntament ho estan fent molt bé i per tant estan a favor de la seva tasca, però que entre tots se pot reforçar i sumar oportunitats.

La segona proposta presentada al ple també ha estat refusada. Els socialistes demanen que se permeti pescar el cranc blau amb llicència recreativa, han tingut el recolzament dels grups municipals del PP i de Movem però tant l’equip de govern com la CUP han votat en contra. Maria Jesús Viña, diputada d’Esquerra republicana ha assegurat que el departament d’agricultura de la Generalitat ja està treballant amb el tema i que en breu presentaran un estudi acurat que permetrà planificar la millor estratègia.

La tercera moció que proposa l’accés als habitatges amb preus de lloguer justos i estables i que ha exposat el grup municipal PSC ha estat aprovada per unanimitat així com també la moció presentada pel grup municipal del PP per reduir l’ús del plàstic al municipi. En aquesta proposta tots els grups municipals han exposat dades i estadístiques sobre les conseqüències de l’ús del plàstic. “Al fòrum econòmic Mundial celebrat a Davos, es va advertir que la mala gestió de residus provocarà que al 2050 hi hagi més plàstics que peixos als oceans” apunta, Xavier Dalmau, portaveu del grup municipal del PP a Tortosa. “La vida útil d’una bossa de plàstic és de 12 minuts però per a descompondre’s necessita 400 anys, (…) un milió d’aus moren a l’any per menjar plàstic, 100 mil animals com balenes, peixos, tortugues, moren per menjar plàstic”, ha afegit, Xavi Rodríguez, portaveu del grup municipal de la CUP.

La proposta d’obligar al compliment dels acords de les mocions aprovades en el ple presentada per Dalmau, portaveu del grup municipal del PP també ha estat refusada, amb els vots en contra d’esquerra republicana, PDeCAT i de la CUP i els favorables per part del grup municipal socialista i Movem. Tant la regidora socialista, Dolors Bel, com el regidor de movem, Francesc Vallespí, han assegurat que se’ls han aprovat mocions i després des de l’ajuntament no s’han dut a terme. Dalmau ha dit com a exemple una moció que va presentar al febrer i al maig de 2018: “Exposava que Tortosa no pot ser una tanca publicitària política fora dels períodes electorals, ni per altra part, podia permetre’s accions incíviques condemnades per l’ordenança municipal reguladora del bon ús de la via pública i els espais públics”. Josep Felip Monclús, portaveu del grup municipal d’ERC, assegura que per part del govern municipal ja hi ha compromís per complir allò que diuen les mocions i afegeix: “si la moció pretén, com diu a la part expositiva que els edificis públics són de tota la ciutadania i per tant el seu ús ha de ser neutral si això està en relació a què traguéssim la pancarta del balcó de l’ajuntament que diu llibertat als presos polítics, els hi dic que no ho farem fins que els del 155, partit socialista de Catalunya, partit popular i ciutadans no alliberin als presos polítics que tenen tancats injustament a la presó”. Un argument amb el que ha coincidit de certa manera Rodríguez, portaveu de la CUP a l’ajuntament de Tortosa, que li ha dit a Dalmau, portaveu del partit popular a l’ajuntament, que no li preocupa que se compleixin o no les mocions, sinó que als parcs i als carrers de Tortosa li recordin cada dia que a l’Estat Espanyol hi ha presos polítics.