L’Edifici de la Immaculada de Jesús torna a lluir el pessebre artesanal de Ricard Príncep

La inauguració serà el dilluns, 23 de desembre, a les 12.30 hores

El pessebrista jesusenc, Ricard Príncep, amb la seva obra al fons. CEDIDA

S’acosten les festes de Nadal i, amb elles, els pobles i les cases s’omplen de tradicions, màgia i il·lusió. A l’EMD de Jesús ja és costum que el pessebrista local, Ricard Príncep, sigui l’encarregat de muntar el pessebre al Claustre de l’Edifici de la Immaculada. Una de les tradicions catalanes més arrelades per aquestes dates i que, Príncep, ha aconseguit convertir en tota una atracció en aquest poble del Baix Ebre.

Qui hagi passat aquesta passada setmana pel Claustre de la Immaculada de Jesús haurà vist com s’està preparant el pessebre que, any rere any, s’instal·la a les oficines municipals. Enguany, i per quarta vegada en aquest espai, l’encarregat de muntar el pessebre ha estat el jesusenc Ricard Príncep. Una obra de 12 metres de llarg per 2,5 metres d’ample en la que no hi falta cap de les típiques escenes que recorden el naixement del nen Jesús. Des de la representació del naixement, l’anunciació o l’adoració dels tres reis, fins a la dona que renta, el pescador o el famós caganer. Però també estampes típiques i lligades al poble, com la família que està plegant olives. Un grapat d’escenes que els visitants podran visitar a partir del dilluns 23 de desembre, a les 12.30 hores, quan tindrà lloc la inauguració.

Més enllà de l’espectacularitat de les dimensions, el gran atractiu de l’obra són les cases i els poblats que s’exposen, creats artesanalment per l’artista local. Es tracta de reproduccions de masies típiques catalanes, amb llum i vida a l’interior, elaborades amb pedres i teules fetes manualment a base de fang. Destaca, també, la maqueta del Convent de les Carmelites Descalces del poble. “Cada pedra i cada teula de les cases han estat triades i posades una a una”, destaca Príncep. No hi falten tampoc les figures en moviment, amb escenes com el matxo donant voltes a la sínia, les aspes de molí girant per aprofitar l’energia eòlica o un cabalós riu amb una gran cascada inclosa.

Tothom que vulgui visitar-lo podrà fer-ho des del pròxim 21 de desembre i fins al 7 de gener, en horari de 10 a 12 hores als matins i de 18 a 20 hores a les tardes. A més, els dies 25, 26 i 1 de 18 a 20 hores tots aquells que s’apropin a veure l’obra podran conversar amb el pessebrista jesusenc, que després de més de 20 anys fent pessebres de gran format afirma que “no és difícil innovar amb alguna cosa cada any, és qüestió de posar-hi il·lusió i de tenir ganes de dedicar-hi hores i feina”.

Des de LA CIUTAT us deixem una petita galeria d’imatges amb el pessebre que podreu veure enguany, però us animem a apropar-vos al Claustre de l’Edifici de la Immaculada de l’EMD de Jesús i gaudir en directe d’aquesta obra d’art.