El nombre d’aturats de llarga durada continua caient, però encara representa més del 50 % del total

Es presenta l'Informe de Conjuntura Econòmica del segon trimestre del 2017, centrat en el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre.

Avui la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa ha acollit la presentació de l’Informe de Conjuntura Econòmica del segon trimestre del 2017, que reflecteix la situació financera de les comarques ebrenques i el Camp de Tarragona. L’obra és una iniciativa de les Cambres de Comerç de Reus, Tarragona, Tortosa i Valls, elaborada en col·laboració amb el grup de Recerca d’Indústria i Territori de la URV.

José M. Chavarria Homedes, president de la Cambra de Comerç de Tortosa, considera positiu l’informe, tot i que la recuperació econòmica a les Terres de l’Ebre és tènue: “Han pujat la producció i l’ocupació, però l’activitat empresarial continua sent reduïda”. Els motors del territori són l’exportació i el turisme.

Per a Joaquim Margalef, professor de la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial de la URV i un dels autors de l’obra, l’inconvenient dels llocs de treball generats pel turisme és que són temporals, amb una contractació indefinida que tendeix a disminuir, en “una economia cada cop més terciaritzada”. Considera molt rellevant el descens de l’atur, “d’un 30 a un 15 % en quatre anys. Les persones aturades de llarga durada a la zona han disminuït en més de 26 000 respecte de la dada de 2014”. Tanmateix, aquestes persones encara representen el 53,36 % del total.

Quant a l’oferta empresarial, “al principi de 2017 vam arribar a 52 544 empreses”, si bé “no hi ha cap indicador que mostri una certa recuperació ni novetats en l’oferta empresarial que es converteixin en el motor que dinamitzi decididament la base productiva de l’àrea”. Així mateix, l’economista recomana “continua treballant en l’obertura de mercat, atès que el volum exportador, tot i haver augmentat, continua sent reduït”.

Un volum que, tanmateix, ha crescut un 20 %, ha subratllat Josep Ramon Gisbert, de la Cambra de Comerç de Tarragona. Atribueix aquest ascens al bon moment que viu el Port de Tarragona. Gisbert ha celebrat “la magnífica temporada turística” d’enguany a la Costa Daurada, i n’ha destacat “la importantíssima activitat creuerística”, que el 2017 ha dut 36 creuers a la capital del Tarragonès.  Es mostra convençut de la influència de la situació política mediterrània en l’afluència de visitants al nostre territori, per la qual cosa “cal portar turistes d’altres indrets, com els Estats Units, l’Orient Mitjà i la Xina”.

Sense abandonar el sector turístic, el seu homòleg de Reus, Josep Baiges, ha destacat “l’augment constant de passatgers a l’aeroport de reusenc”. Rafael Castella, de la Cambra de Comerç de Valls, ha destacat l’existència en aquest aeroport d’una línia regular amb Rússia.

                                                                                            MARTA MILIAN ARIÑO