Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Amposta trenca el sostre de despesa demanant 5,5 MEUR per a obres com el pavelló

Avatar photo

El ple municipal aprova aquest dilluns les operacions de crèdit per poder invertir els recursos del superàvit registrat en l'anterior exercici

L’Ajuntament d’Amposta trencarà el sostre de despesa fixat pel govern espanyol per poder invertir 5,5 milions d’euros del superàvit registrat en l’anterior exercici en obres com el nou pavelló poliesportiu, l’edifici dels sindicats o el cobriment de la piscina exterior, entre d’altres actuacions. El ple municipal ha d’aprovar aquest dilluns les operacions de crèdit que han de permetre finançar aquestes actuacions, atès que la normativa estatal no permet al consistori destinar directament els recursos del seu propi romanent de tresoreria. Al mateix temps, el govern municipal preveu aprovar una amortització de crèdit per valor de 2 milions d’euros que, sumats a les inversions previstes per a alguns d’aquests projectes, rebaixaria a la pràctica fins els 1,5 milions els recursos que s’acabaran demanant prestats, segons l’alcalde, Adam Tomàs.

Bona part d’aquests recursos se’ls ha d’endur l’inici de les obres del pavelló poliesportiu al costat de l’Institut de Tecnificació Esportiva, uns 1,9 milions d’euros –que també han d’incloure millores en l’actual pavelló com la reparació de la coberta i la instal·lació de nou parquet-. També es destinarà 1 milió d’euros a adequar l’edifici del sindicat i 300.000 per reformar un immoble de la travessera Sant Isidre, on s’habilitarà als baixos un local per una entitat i tres pisos petits per a permetre l’emancipació de joves al nucli antic amb lloguers reduïts. La cobertura de la piscina exterior suposarà també 300.000 euros i 250.000 la re. Addicionalment, el govern municipal destinarà 380.000 a adquirir béns immobles; 200.000 a substituir claveguera; la mateixa xifra per a la urbanització de la plaça de Sant Roc i el carrer Corsini;110.000 a millorar l’oficina de turisme; la mateixa xifra a rehabilitar la façana de la casa consistorial; o 60.000 euros en un nova estació de recàrrega ràpida de vehicles elèctrics. També es destinaran 50.000 euros a eliminar barreres arquitectòniques i 60.000 a urbanitzar carrers.

Segons ha destacat Tomàs, moltes d’aquestes actuacions, com és el cas del pavelló poliesportiu, l’edifici del sindicat o les obres del mercat, estan subvencionades per organismes com la Generalitat i la Diputació, fet que, a la pràctica –juntament amb l’amortització de 2 milions d’euros-, permetrà reduir considerablement la despesa municipal inicialment prevista amb els crèdits que se sol·liciten. “La inversió de 2018 serà molt gran”, ha subratllat l’alcalde qui ha reconegut, però, que s’han vist obligats a optar per una “fórmula rocambolesca” per esquivar l’estricta normativa estatal que limita la despesa dels consistoris malgrat haver tancat els comptes amb superàvit. En aquest sentit, ha reiterat que, d’acord amb la Generalitat, el consistori ha decidit “trencar” aquest sostre de la despesa per evitar que al final d’aquest exercici es pugui tornar a generar un romanent de tresoreria d’uns 4 milions d’euros que no es pugui gastar. Aquesta maniobra, ha afegit, podria permetre elevar el llistó i incrementar el pressupost municipal dels 20 milions actuals a uns 24 l’any vinent. Amb tot, Tomàs ha apuntat que l’Ajuntament, de moment, no gastarà tot el romanent disponible i ha reservat 1,7 milions d’euros a l’esperar de comprovar si l’Estat, finalment, permet destinar-lo a incrementar partides de serveis socials o reforçar serveis públics. Si això es produís, ha remarcat, una part d’aquests recursos -1 milió d’euros- es destinaria a la segona fase de la substitució de l’enllumenat públic, mentre que els 700.000 restants permetrien complementar partides o endegar altres actuacions.

Noves subvencions
D’altra banda, el ple posarà sobre la taula de la corporació l’aprovació de les bases reguladores de diverses línies de subvencions destinades a les empreses, els comerços i la rehabilitació d’habitatges. Concretament, es volen destinar 50.000 euros en quatre programes, a curt i a llarg termini, per a consolidar projectes comercials, la seva instal·lació al nucli antic, l’estalvi d’energia i les obres. També es destinaran 50.000 euros, amb l’objectiu de generar “sinergies” i “incentivar la inversió” en la rehabilitació de façanes i sostres del nucli antic i els barris del Grau i les Quintanes, les façanes que donen al canal o millores d’accessibilitat a tot el poble. Per últim, el govern municipal vol obrir una línia de suport a la recerca industrial i desenvolupament experimental de les empreses, amb una dotació de 6.000 euros, per potenciar la “qualitat” empresarial. “No hi ha un tipus d’ajuts així a Catalunya en l’àmbit local”, ha destacat el tinent d’alcalde d’Hisenda, Tomàs Bertomeu. Segons el consistori les partides no estan tancades i s’ampliaran si se superen les sol·licituds previstes.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Altafulla es constitueix com a Comitè Organitzador de la Copa del Món de Paratriatló i la Copa d’Europa en elit

Notícia següent

Josep Maria Vallès, regidor d’esports de Cambrils: “Cambrils ha fet un salt important com a destinació turística d’esport”

Notícies relacionades