La majoria de residus que hi ha a la costa de l’Ampolla provenen de bosses de plàstic

La Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de l’Ampolla el passat estiu va instal·lar vuit boies, quatre a la platja de les Avellanes i quatre a la platja de Cap-Roig, que engolien els
microplàstics imitant el mecanisme que fan servir els peixos per filtrar el plàncton que els serveix d’aliment.

Al setembre es va procedir a retirar les boies SB Buoy per tal de treure’n les conclusions d’aquest projecte pioner a la costa del Delta de l’Ebre. Els principals resultats obtinguts posen de manifest que les mostres més freqüents corresponen a microplàstics entre els 0-0,5 i 1,1-1,5 mil·límetres, que en global representen més de la meitat de la mostra obtinguda (58,33 %).

Pel que fa al diàmetre de tots els microplàstics recollits, és d’1,77 mil·límetres. Respecte a la procedència dels residus, un gran percentatge de la mostra prové de bosses de plàstic o productes de característiques similars, segons dedueixen els experts per la morfologia dels microplàstics.

“Cal insistir que la finalitat d’aquest projecte no és acabar amb aquestes partícules, ja que és impossible aconseguir-ho, sinó conscienciar la ciutadania d’aquest problema. Des de l’Ajuntament volem mostrar que tota deixalla que arriba al mar, encara que no es vegi, suposa un perill per a l’ecosistema que ens envolta i que és fonamental cuidar el medi ambient i la natura”, assegura Meritxell Faiges, regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de l’Ampolla.

Els residus antropogènics, és a dir, els produïts per l’activitat humana, s’han convertit en un problema global a la superfície oceànica, les platges i el fons marí durant les darreres dècades, però la situació encara és més greu al mar Mediterrani. Segons apunten els científics, és una de les zones més afectades del món.

Per tot això, la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de l’Ampolla afegeix que “volem demostrar la necessitat que hi hagi un canvi d’hàbits de consum i en la producció de plàstics. Per fer-ho, és essencial que la societat civil i els principals actors socials siguin conscients de la importància i la magnitud del problema que significa la creixent presència de microplàstics en els nostres mars”.