Ivan Garcia: “Arribarem al final del mandat havent complert tot el que vam dir que faríem”

Roquetes, a la comarca del Baix Ebre és una població travessada pel canal de la dreta de l’Ebre i per tant, com passa a tants pobles, la seva vida transcorre influïda pel riu i l’entorn que genera. A banda, el veïnatge de Tortosa i Jesús converteixen Roquetes en un municipi amb una gran riquesa cultural, social i associativa. El seu alcalde Ivan Garcia, explica molts aspectes interessants de Roquetes en aquesta entrevista per a La Ciutat.

Aquest mandat ha estat molt marcat per la pandèmia. Quina valoració podeu fer dels dos primers anys i escaig de mandat?

Dins de les nostres competències hem procurat estar sempre al costat de la població ajudant i donant suport, especialment en els moments més complicats del confinament. La nostra feina ha consistit en arribar on la gent no podia arribar, repartir aliments, medicaments, vetllar per la desinfecció de carrers. Tota una munió de serveis que no ens hauria passat mai pel cap haver de prestar i que va tocar fer-ho. Malgrat tot penso que la població en va sortir beneficiada i d’això n’estem orgullosos. Vull aprofitar per agrair al personal de l’Ajuntament que en una situació tan complicada, es va implicar d’una forma que no hi havia horaris, ni  dissabtes, ni diumenges, matí tarda i nit i això és d’agrair.

La pandèmia ha servit per posar les persones al centre de la gestió municipal més del que ja ho estaven?

Si, naturalment. Però és clar, aquesta situació ha generat unes despeses que no teníem contemplades. Les persones sempre són la prioritat, està clar, però vam haver de deixar de banda alguns projectes, posposant-los perquè necessitàvem els diners per comprar mascaretes i tot de material de desinfecció i neteja. Tot això ens va agafar per sorpresa.

Ara bé, a Roquetes, un cop la situació ho ha permès, la maquinària de gestió municipal s’ha engegat bé i a més fa uns anys que fem bondat en el tema econòmic. Per això estem acabant de portar a terme els projectes que teníem previstos.

Quan va començar la legislatura quins eren els projectes principals que teníeu previstos?

Portàvem al programa projectes realment grans, com la remodelació de la zona esportiva que ja està enllestida i l’obra inaugurada. També la construcció d’un aparcament d’autocaravanes que està en vies d’acabament, l’obra d’enllumenat que ja està acabada i el canvi d’enllumenat a leds a les principals artèries de la ciutat.

Dues obres molt importants també, són la reforma de la barana del Passeig del Canal, i la del Parc de l’Hort de Cruells. Per tant, queden dues o tres obres més, que es faran durant aquest any i arribarem al final del mandat havent complert tot el que vam dir que faríem.

Quins són aquests dos o tres projectes que encara queden?

Els més gran és la instal·lació de plaques fotovoltaiques als edificis municipals. Això ens permetrà tenir energètic important i a afavorim el medi ambient en aquesta situació d’emergència climàtica.

L’altra obra que veiem com a necessària és l’obertura d’un carrer que necessitarà molt d’aparcament, al carrer Lluís Companys, i la construcció d’una plaça a la vora del canal, que serà una zona verda important. Volem construir un espai que sigui un punt de trobada per a la gent i on puguem fer activitats a la vora del canal.

A Roquetes el canal de l’Ebre ens travessa fa més de 100 anys i sempre se li havia donat una mica l’esquena, però aquesta legislatura haurem aconseguit transformar més de 700 metres de canal i incloure’l dins el nucli urbà. L’haurem transformat i donat la importància que realment té, perquè és un punt de vida per a la ciutat.

Quan tractem la qüestió de la transició energètica, molts ajuntaments instal·len plaques fotovoltaiques i leds. En aquest aspecte l’Ajuntament té un caràcter exemplificador per a la resta de la població?

Esperem que sí. De fet, aquestes accions les emprenem per dues raons: per rebaixar costos, això és importantíssim, i també perquè la població prengui consciència de la importància que té això i digui “si l’Ajuntament instal·la leds i plaques solars, jo també ho puc fer a casa”. Al final, tothom en surt beneficiat.

Per a nosaltres aquesta és una aposta important i per això estem fent el canvi d’enllumenat a leds a la zona esportiva, al camp de gespa artificial, al pavelló poliesportiu i també als principals carrers. Tot el que podem rebaixar i deixar de contaminar ens interessa. La nostra aposta és clara i de fet, aquesta instal·lació és una de les obres importants de la legislatura que també ens permet contemplar la creació de comunitats energètiques entre el veïnat de Roquetes.

Parlem de qüestions referents a l’economia. Quines actuacions s’han emprès des de l’Ajuntament per reactivar l’economia local?

M’agradaria aclarir que durant la pandèmia hem fet tot el que ens ha deixat Intervenció, fruit de les nostres competències com a Ajuntament. És cert que hi ha una discriminació respecte d’altres municipis que han pogut fer més coses, però en el nostre cas les limitacions han sigut força dures. En la concessió d’ajudes hem fet tot el que se’ns ha permès i també campanyes de sensibilització, fent costat al comerç i la indústria, tot el que hem pogut dins les nostres possibilitats. Hem tingut moltes discussions per disposar de diners i oferir ajudes. Amb l’oposició ens vam comprometre a crear una partida per ajudar al comerç que després, no pas per falta de voluntat política sinó de requisits de l’Administració, no es va poder complir perquè la persona que està aquí per fer complir les lleis és més estricta que la que desenvolupa la mateixa funció en altres poblacions.

Cada Junta de Govern ha de decidir les activitats pròpies de l’Ajuntament donant-els-hi l’impuls necessari per crear més activitat. Donem suport a tot el que ens arriba d’entitats i  d’empreses. Per exemple, fa 3 anys que els bars del municipi no paguen la taxa de taules i cadires, que és una despesa important per a ells, rebaixes en les taxes municipals com la brossa, se’ls ha deixat ampliar activitat, perquè això sí que és competència nostra i fem tot el que podem en favor del nostre municipi.

Com esteu connectats amb els altres pobles?

En el meu cas personal molt bé perquè també sóc vicepresident del Consell Comarcal i el contacte que tinc amb altres alcaldes del territori és molt bo.

Roquetes és molt a prop de dos nuclis, Tortosa i Jesús. Amb Tortosa tenim alguns serveis mancomunats i d’aquest acord surten grans projectes, molt importants tant per a Tortosa com per a la mancomunitat. En el cas de Jesús és una  i estem en contacte sempre i l’altre nucli és Jesús, una entitat municipal descentralitzada que pertany a Tortosa. Amb Jesús compartim algunes festes i organitzem algunes activitats conjuntes perquè al final de Tortosa i Jesús només ens separa un carrer. Per tant estem en contacte i així ha de seguir sent.

En quin estat de salut es troba cultural de Roquetes?

L’anem refent de mica en mica. Sembla que la gent s’ha acomodat a casa i costa una mica més que abans treure-la. Però ara ja ve el bon temps, arriba Sant Jordi, la nostra festivitat el 14 d’abril, l’estiu. Estic segur que tornarem a reactivar-los. L’Ajuntament destina una part del seu pressupost a donar suport econòmic i logístic a les activitats que organitzen les diferents entitats del poble, tant a nivell cultural, esportiu, com lúdic. Ara que sembla que encetem una certa normalitat estem fent activitats perquè tothom en gaudeixi, recuperar el dinamisme que teníem abans del 2020 i l’alegria que hem anat perdent durant aquests dos anys.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

10 tarragonins guanyen 350.000 euros al ‘Cupó Diari’ de l’ONCE

Notícia següent

Desenes de persones es concentren davant el Consolat de Rússia a Barcelona

Notícies relacionades