Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Francesc Xavier Moliné: “Abans d’acabar el mandat tindrem els plànols del nou Institut-Escola 3 d’Abril de Móra la Nova”

Avatar photo

Hem arribat a la meitat del mandat, protagonitzat per la pandèmia de la Covid-19. Com valora aquests dos primers anys de legislatura?

Han sigut dos anys molt durs perquè hem hagut de lluitar contra la pandèmia sent un ajuntament petit amb pocs recursos i, a més, amb poca informació i, de vegades, força contradictòria a mesura que s’anaven sabent més coses del virus. L’adaptació dels treballadors municipals ha suposat també un esforç titànic. A més, hem hagut d’afrontar la greu crisi econòmica que ha vingut posteriorment.

En quina situació econòmica ha quedat l’Ajuntament de Móra la Nova i els seus vilatans i vilatanes?

La veritat és que la situació no ha sigut tan dolenta com preveiem, ja que el fet d’anular festes i d’altres actes ens ha permès mantenir la despesa de personal d’equipaments on no hem tingut cap ingrés durant mesos, com són la Llar d’infants, l’Escola d’Arts i l’Alberg Juvenil. Perquè una consigna prioritària per a l’Ajuntament era no fer perdre la feina a cap treballador municipal. A més, hem destinat 36.000€ a plans d’ajuts econòmics contra la crisi econòmica derivada de la pandèmia.  Pel que fa a la despesa en EPIs i altres extres derivats de la pandèmia, val a dir que la Diputació ens ha donat un cop de mà.

Quines accions s’han previst des de l’Ajuntament per reactivar l’economia del municipi?

Des de l’Ajuntament hem llençat 3 plans d’ajudes per reactivar l’economia. Estaven dirigits al comerç i les petites empreses locals, a la gent afectada per l’atur, EROs i ERTOs, un conveni amb la Creu Roja i condonació de taxes d’ocupació de la via pública per a terrasses  de bars i restaurants. Actualment tenim un pla d’ajudes per al comerç no essencial afectat per les restriccions horàries d’aquest any.

Quins seran els projectes prioritaris en la segona part del mandat?

Tenim en marxa la reforma integral d’una plaça. Aviat iniciarem la del carrer Rafel de Casanovas. També tenim un conveni signat amb la Generalitat per la construcció del nou Institut-Escola. Abans que acabi el nostre mandat veure’m els plànols del projecte. També tenim previst que arranqui el laboratori 5G al polígon del Molló.

L’Ajuntament ha decidit tornar al sistema de recollida de brossa porta a porta. Per què han pres aquesta decisió i què esperen aconseguir?

Els índexs de reciclatge de Móra la Nova eren al voltant del 38%,  molt baixos malgrat moltes campanyes i similar a d’altres pobles que tenen la recollida amb contenidor. Això està molt lluny de l’objectiu europeu  de superar el 50% l’any 2020. Aquest baix índex de reciclatge al país comporta un problema mediambiental gravíssim i tothom ha de posar el seu gra de sorra. Si no, el nostre planeta ho patirà. A més, el fet de no arribar al 50% ens suposava una penalització econòmica sobre la tona de rebuig que comportava un increment d’uns 8.000€ cada any. Això comportava pujar impostos als que ho feien malament però també als que ho feien bé. Finalment, en els darrers anys, les illes de contenidors s’havien convertit en abocadors a l’aire lliure i en l’entorn urbà, amb els problemes de salubritat que comportava pels veïns.

Amb el nou sistema i l’eliminació dels contenidors esperem acabar amb aquests problemes d’incivisme i arribar a un percentatge de reciclatge del 80%, tal com han fet molts pobles amb el porta a porta. Sabem que l’adaptació no serà fàcil però a mig termini comportarà no apujar els impostos de les escombraries.

S’està impulsant la creació d’una comunitat energètica al polígon els Aubals. Me’n  pot donar detalls?

La gestió de la comunitat energètica hauria de ser privada, l’Ajuntament és l’impulsor i es convertirà en un soci més, ja que tenim una nau pròpia la mateix polígon. Actualment tenim redactat el projecte amb la informació de les empreses del polígon pel que fa a consums i superfícies per a instal·lar plaques fotovoltaiques. Ho hem fet a través de la col·laboració de H2Valley Cat, del qual forma part el nostre Ajuntament  i sufragat íntegrament pel consistori. La idea és que ells mateixos es generin gran part de l’energia que necessiten i que l’excedent s’acumuli en forma d’hidrogen que servirà per a produir energia.

S’ha engegat un procés participatiu per dissenyar el nou edifici de l’Institut-Escola 3 d’Abril. En quin punt està aquest projecte?

El procés participatiu ja ha acabat i ha estat un èxit. Hi ha participat l’Ajuntament, amb propostes bàsicament de funcionalitat exterior, i tota la comunitat educativa amb AMPA i tot l’alumnat per al  disseny de l’institut. Les propostes ja es van traslladar als serveis tècnics d’Educació i van ser rebudes favorablement. Val a dir que se’ns va comunicar que tot eren propostes factibles, no suposaven un sobre cost i  tocaven de peus a terra.

Com encaren la celebració de la festa major de Móra la Nova?

Les noves restriccions d’aquesta setmana ens han trastocat tot allò que teníem programat. Això suposa reorganitzar-ho tot i adaptar-ho a la nova normativa. És una feinada per a la Regidoria i la Comissió de Festes que vull posar en valor des d’aquí. La idea és celebrar les festes en petit format i adaptades a la normativa sanitària, enfocades a actes per la tarda, a l’aire lliure i on tothom estigui assegut i amb la mascareta posada.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El 21% de catalans creu que un grup de poderosos va propagar la Covid

Notícia següent

Detenen un conegut jugador de futbol per delictes sexuals contra menors

Notícies relacionades