Móra d’Ebre dona el tret de sortida oficial a Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc

El conseller de Cultura apunta que la inclusió de la mostra al Pla de Lectura garantirà fons per les pròximes edicions

Móra d’Ebre ha donat aquest divendres el tret de sortida oficial a la desena edició de Litterarum i a la 14a Fira del Llibre Ebrenc, que s’allargaran fins diumenge. El certamen, viscut com un segon Sant Jordi, ha programat gairebé el doble d’espectacles que l’any passat, 33, inspirats en una vintena d’autors d’arreu dels Països Catalans. La inauguració l’ha presidit el conseller de Cultura, Santi Vila, que ha afirmat que la fira pel Govern és “estratègica” i que per això mereix un suport institucional i econòmic que li doni garanties. En aquesta línia va la inclusió del certamen el Pla de Lectura 2017-2020, aprovat dimarts, que assegurarà els fons per Litterarum per les pròximes edicions.

Vila ha apuntat que el Govern treballa “perquè el codi postal no condicioni més expectatives que el codi genètic” i que això es mostra a partir de la incorporació de Litterarum al Pla de Lectura. Durant el discurs, i fent referència a Isabel Clara-Simó, el conseller ha assenyalat que “divertir-se fent pàtria és l’activitat col·lectiva més plaent que es pot imaginar” i que Litterarum permet que Catalunya, que no pot presumir de grans recursos naturals o de demografia, pot fer-ho de ser un país compromès “amb la cultura i la literatura”.

Per la seva banda, l’alcalde de Móra, Joan Piñol, ha assegurat tenir “fe” en el certamen perquè “en aquest petit poble fa anys que es va entendre que la literatura ens faria créixer com a persones” i que “els llibres serveixen per ser més cívics i tolerants”. Piñol també ha valorat que la fira s’hagi inclòs al Pla de Lectura: “un gran regal per Litterarum”, ha sentenciat.

El certamen bufa les espelmes del desè aniversari amb novetats a la programació. Entre elles, destaca el ‘Tast-Avanç’ dirigit als programadors, un espai on podran veure i després contractar l’espectacle un cop hagin conversat amb els creadors. “Això és la llavor, el més important que Litterarum ofereix al país”, ha afirmat Albert Pujol, director del certamen, que ha celebrat que Litterarum es consideri estratègica en el Pla de Lectura.

Entre els actes destacats també hi ha el Tast-Vinent, una mostra d’espectacles que uneix la literatura i el vi i que es fa en paral·lel de la nova zona ‘Litterarum et Vinum’, un espai de la fira on es poden assaborir vins de diverses denominacions d’origen catalanes acompanyats de textos literaris i imatges d’activitats realitzades en biblioteques del projecte Biblioteques amb DO.

La directora de la Fira del Llibre Ebrenc, Montse Pineda, ha destacat l’increment de títols oferts de temàtica ebrenca o d’autors del territori en la catorzena edició, fins a 2.500. La mostra, impulsada amb l’Institut Ramon Muntaner i les llibreries Bassa de Móra d’Ebre, Viladrich de Tortosa i Guaix d’Amposta compta amb 500 metres quadrats d’exposició per on passaran una trentena d’autors a presentar les novetats editorials. A més, en l’edició d’enguany es pot adquirir la samarreta amb el mot ‘ebrenc-a’ per celebrar la inclusió d’aquesta paraula al ‘Diccionari de la llengua catalana’ de l’Institut d’Estudis Catalans.