Es confirmen quatre espais contaminats a Flix però es descarta que hi hagi bidons enterrats

L'Ajuntament de Flix celebra que s'avanci en la investigació però titlla els resultats els treballs de control de "mala notícia"

Els resultats de la investigació de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) corroboren que hi ha tres espais fora del recinte industrial d’Ercros que estan afectats per contaminació, ho estan almenys “per sobre dels nivells genèrics de referència”, així com també un dels espais analitzats dins del complex químic. Tanmateix, les prospeccions han descartat que hi hagi bidons enterrats en cap dels terrenys analitzats. L’ARC ha requerit a Ercros que faci un anàlisi de risc en els tres espais de fora del recinte industrial i que ampliï la investigació en un d’ells. Amb aquests treballs, la comissió d’experts haurà de decidir si cal dur a terme actuacions de sanejament. L’alcalde accidental de Flix, Francesc Barbero, ha valorat com “una mala notícia” que es confirmi que existeix contaminació en alguns dels terrenys que va assenyalar el propi consistori –basant-se en denúncies d’extreballadors i altres testimonis-. Barbero però ha celebrat que s’avanci en la investigació.
Com explica l’ARC, els treballs de seguiment i control dels terrenys d’Ercros i d’altres d’externs, a Flix es continuen desenvolupant segons les previsions. L’Agència de Residus ha acabat la prospecció dels set emplaçaments que l’Ajuntament de Flix va assenyalar com a presumptes espais contaminats pel resultat de l’activitat històrica de la química al municipi.

Els espais exteriors del complex químic són els anomenats 1, 3 i 6, aquest darrer titularitat de l’estat espanyol i en el qual es reclama una investigació més àmplia possiblement perquè està en una zona protegida per la xarxa Natura 2000 i és on s’hauria detectat més nombre de substàncies.

Pendents del calendari d’Acuamed
Per altra banda, com ha afirmat l’alcalde accidental de Flix, Francesc Barbero, Acuamed encara no ha concretat el calendari d’actuacions pendent per descontaminar del tot el pantà, tot i que el mateix Francisco Javier Baratech, director general de l’empresa estatal, en una compareixença al municipi de la Ribera d’Ebre, va assenyalar que la neteja havia d’estar llesta a finals de l’any que ve. “Entenem que la casuística política, que el cas està judicialitzat i que el jutjat mercantil de Tarragona ha de resoldre com es rescindeix el contracte –amb FCC-, ho pot complicar, però voldríem un mínim calendari ni que sigui de les actuacions burocràtiques que queden per seguir i saber on estem”, ha reclamat. De fet, segons ha explicat Barbero, aquesta setmana miraran de contactar amb la secretaria d’Estat de Medi Ambient per insistir en aquesta petició que es va acordar en sessió plenària al mes de juliol.