Agricultura intensifica els controls per evitar l’arribada de la ‘Xylella fastidiosa’ a Catalunya

La detecció d'un focus d'aquesta plaga fa una setmana a Alacant posa en alerta el sector agrari i les administracions

La detecció d’un primer focus de ‘Xylella fastidiosa’ –la plaga coneguda com l’èbola de l’olivera- a la península Ibèrica ha posat en guàrdia les administracions i els pagesos. La consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, ha anunciat que el seu Departament ha redoblat els esforços de control i els requeriments de seguretat sanitària, conjuntament amb el sector agrari, després que es donés a conèixer l’existència d’un camp d’ametllers afectat per aquesta bactèria a la província d’Alacant, fa una setmana. “Podem certificar que Catalunya està lliure de la plaga”, ha assegurat Serret, tot apuntant que Agricultura treballa també de forma coordinada amb la Generalitat Valenciana per contenir la seva expansió. En aquest sentit, ha recordat la importància d’aconseguir mantenir els conreus catalans lliures d’aquest risc davant l’efecte catastròfic que tindria sobre les rendes agràries. La ‘Xylella fastidiosa’, contra la qual encara no existeix remei, pot arribar a matar els arbres afectats –oliveres, ametllers o vinya, principalment, però també té incidència sobre els cítrics o flors i plantes ornamentals- i provocar quantioses pèrdues.
Després de ser detectada cap el 2010 al sud d’Itàlia –on ha causat autèntics estralls entre les poblacions d’oliveres- i a principis d’aquest 2017 a Mallorca, el bacteri –que, possiblement, es transmet a través d’insectes i acaba assecant els vasos de la planta- ha acabat aterrant al territori peninsular. Un problema més per al sector agrari que, en aquest cas, s’enfronta a una de les plagues més amenaçadores per als seus arbres mai coneguda. “El nostre màxim neguit , el màxim objectiu és que no es propagui, que ho puguem acotar i mantenir Catalunya lliure de ‘Xylella'”, ha assegurat la consellera Serret des d’Amposta. Des de fa mesos, el Departament ha “augmentat les prospeccions i analítiques” per fer front a la infecció. Però el cercle es va estrenyent i les conseqüències en el cas de la seva propagació podrien resulta incalculables.

“És un risc important per als cultius i totes les rendes que depenen de els produccions d’olivera, vinya, ametller o flors i plantes ornamentals”, ha indicat Serret. De moment, i sobre el terreny, el Departament extrema la cautela amb l’exigència de “rigor en el moviment de materials vegetals”, el requeriment de certificacions per a les plantes i una major atenció sobre l’evolució dels arbres, de forma que quan es detecti algun indici d’anomalia, els pagesos donin avís als serveis de protecció vegetals i els experts. “Treballem conjuntament amb el sector, assumim la coresponsabilitat de l’administració. A tots ens importa que no arribi la plaga”, ha tancat.

Nou Campus Empresarial Agrari

Serret ha fet aquestes declaracions des d’Amposta, on ha assistit a la cloenda de la 33a Escola d’Estiu de les Escoles Agràries del Departament d’Agricultura. Aquest curs, pels centres dedicats a la formació agrària han passat més de 13.300 alumnes, dels quals 822 ho han fet matriculats en cicles formatius. La consellera ha avançat que, de cara el curs vinent, es posarà en funcionament el Campus Empresarial Agrari, un projecte formatiu en xarxa que vol connectar, de forma presencial o a distància, les catorze escoles de Catalunya dins de la dinàmica de “treball en xarxa” per “facilitar i integrar la formació empresarial dels professionals d’ara i el futur”.

Entre les novetats del pròxim curs 2017-2018, en el cas de l’Escola de Capacitació Agrària d’Amposta, també figura la conversió del cicle formatiu de grau mitjà de floristeria i jardineria, que a partir d’ara passarà a ser de producció agroecològica, un canvi que s’efectua a petició del mateix sector agrari davant la creixent demanda per aquest tipus de produccions més sostenibles.