ERC i PDeCAT pacten per apartar el PSC dels Consells del Baix Ebre i el Montsià

Sandra Zaragoza presidirà el Consell del Baix Ebre i Carme Navarro tornarà a la presidència del Montsià

Les federacions a les Terres de l’Ebre d’ERC i PDeCAT han presentat, aquest dilluns, l’acord per governar junts els Consells Comarcals del Baix Ebre i el Montsià. Després que els republicans hagin trencat els pactes que tenien amb el PSC, han decidit pactar amb el PDeCAT per apartar el PSC dels Consells Comarcals del Baix Ebre i el Montsià. Actualment, tant al Baix Ebre com al Montsià, els socialistes han quedat governant amb minoria.

Les mocions de censura als actuals presidents comarcals, Enric Roig (Baix Ebre) i Francesc Miró (Montsià), es votaran el 27 de desembre, per tal de no interferir en l’actual campanya electoral. Republicans i demòcrates s’han repartit gairebé al 50% les conselleries i vicepresidències de tots dos ens comarcals però la presidència al Baix Ebre serà per al PDeCAT i al Montsià per ERC, respectant quin és el partit amb més vots. L’alcaldessa de Camarles, Sandra Zaragoza, presidirà el Baix Ebre i Carme Navarro, regidora d’Alcanar, que ja havia estat presidenta els dos primers anys de la legislatura, recuperarà el càrrec al Montsià.

La presidenta del PDeCAT a les Terres de l’Ebre, Mònica Sales, ha apuntat que amb el pacte s’estableixen “ponts de treball” entre les dues forces polítiques al territori i es referma l’objectiu que els consells comarcals es dediquin a “treballar pels pobles i municipis” de les comarques ebrenques. Sales ha explicat que la negociació ha estat “intensa” però s’ha mostrat agraïda pel treball conjunt que s’ha dut a terme per un acord que “ha d’anar en benefici de les dues comarques”. Per la seva banda, el president de la Federació a l’Ebre d’ERC, Alfons Montserrat,  ha assenyalat que el pacte als consells del Baix Ebre i el Montsià “alinea el territori amb la situació que hi ha a nivell de país” i s’ha mostrat satisfet perquè siguin dues dones les qui presidiran els ens comarcals. “Això demostra l’eclosió que es dona a les nostres terres de la representativitat femenina i es va avançar en aquesta normalitat”, ha dit Montserrat.

Canvis al Baix Ebre

Tancat l’acord entre PDeCAT i ERC, el pròxim 11 de desembre es presentarà la moció de censura als dos consells comarcals, al Baix Ebre i al Montsià, perquè el ple per votar-la sigui el 27 de desembre, un cop passades les eleccions.

Respectant la força més votada en cada consell comarcal, el pacte fixa que la presidència del Consell Comarcal del Baix Ebre serà per al PDeCAT i la candidata és la camarlenca Sandra Zaragoza. La candidata per presidir el Consell Comarcal del Montsià és la regidora d’ERC a l’Ajuntament d’Alcanar, Carme Navarro, qui ja ha presidit l’ens des de 2015 fins al passat mes de juliol quan va rellevar-la el socialista Francesc Miró, en compliment del pacte de govern que els republicans havien tancat amb el PSC a principis de la legislatura.

El repartiment de les àrees als dos ens comarcals es farà gairebé al 50% entre el PDeCAT i ERC i s’assignaran les conselleries de manera que es garanteixi la màxima continuïtat i normalitat en la feina. El republicà Dani Andreu, que ha estat dos anys president del Consell Comarcal del Baix Ebre amb un pacte amb el PSC, serà el vicepresident primer. Al Montsià, les dues primeres vicepresidències seran per als demòcrates, sense que encara se sàpiga qui ocuparà els càrrecs, i el tercer vicepresident serà el republicà Albert Salvadó.