Entrevista a Adam Tomàs: “Jo no canvio per res del món haver sigut alcalde d’aquesta ciutat”

·Un dels grans projectes que esteu duent a terme a la ciutat és la recuperació de la façana fluvial. Com estan anant les obres? Després d’aquesta fase en quedarà alguna altra?

Ara ens ha sorgit un problema i és que les cases que hi ha són molt velles i al arrancar la vegetació ens hem donat compte que una de les cases està a punt de caure i haurem de fer un expedient d’enderroc d’urgència. Això comportarà que una part de les obres que s’havien d’executar a la façana no se podran fer en aquesta fase. La idea és continuar treballant en una tercera fase que, ens agradaria, comportés l’excavació a la Capilla de Santa Susana i netejar tota la vegetació de la façana de davant la biblioteca. També tenim un projecte en ment pel recreixement de la torre del castell, recuperar les cases del riu, recuperar un mirador carlí que hi ha a una de les cases que hem adquirit, il·luminar-ho tot… L’objectiu és canviar la imatge de l’entrada del riu i recuperar tot allò que ens ha identificat que és la façana.

·Amposta és una ciutat molt potent a nivell esportiu, i des de l’ajuntament hi aposteu bastant. Heu dut a terme vàries obres de millora com per exemple el tancament de les pistes de futbol sala. L’any passat, a més, vàreu aprovar el projecte per construir un nou pavelló poliesportiu, el PAV 2, i estava previst que s’acabés a finals d’aquest 2018. No obstant, de moment sembla que estigui parat, continua en peu el projecte?

L’empresa que va guanyar se va tirar enrere i no se va presentar ningú més. Això ens va fer replantejar que havia passat perquè només se presentés una empresa en una obra de 2 milions d’euros. Aquest projecte és del 2010 i nosaltres el recuperem perquè los anys que va governar CiU se va quedar aturat per motius econòmics. Nosaltres el recuperem i li diem a l’arquitecte que el revisi i després de vàries revisions ens adonem que estava mal calculat i ara hem d’afegir 700mil euros. Per això segurament quan l’empresa se va asseure a mirar bé el projecte se’n va donar compte que no se podia fer en aquests diners.

·Durant aquesta setmana esteu fent els anomenats pressupostos participatius. Els i les ampostines poden votar les 4 propostes que més els interessa entre les deu presentades. Hi ha alguna proposta que penséssiu que és la més essencial?

No, totes ho són, a més des de l’equip de govern el que més extraiem és tota la informació que hem pogut recollir en tot el procés de participació que s’ha fet en aquests mesos. I al final et fa veure que més o menys tots els que estem implicats en créixer i millorar la ciutat pensem el mateix.

·Com creus que ha canviat Amposta en els darrers tres anys i mig des de què vostè i el seu equip EA-AM (Esquerra Amposta- Acord Municipal) governen la ciutat?

Una de les coses que més ha canviat, crec jo, és la transparència, l’altre dia al ple hi havia cinc càmeres, hem posat la vídeo acta i la gent pot seguir els plens pel youtube en directe, hi ha dos càmeres de televisió, s’emet en directe per la ràdio… També fem assemblees cada sis mesos i sectorials quan tenim la necessitat d’explicar alguna cosa al poble. Ha canviat  la relació entre l’equip de govern i la ciutadania, i els compromisos que vam adquirir. Jo vaig dir que no seria res més que alcalde i és el que he fet i crec que se nota molt quan tens un equip d’onze regidors tirant del carro.

Ha canviat la sinceritat, la honestedat, l’ànim de servei i la preocupació per l’eficiència. Hem passat de rebre 6 milions d’euros en subvencions a rebre’n 10. Volem que Amposta  sigui una ciutat moderna amb càrregues i parcs per vehicles elèctrics, però ens estem trobant en carrers i clavegueres degradades que fa vint anys s’haguessin hagut de canviar. Hi ha un tema que he de reconèixer que poder no me n’he sortit i és la meva relació amb l’oposició.  També ha canviat la dinàmica de pensar en clau de gestió i no en clau electoral. Nosaltres si la ciutadania, l’any que ve, decideix que ja no som una eina útil per a la ciutat cadascú ens anirem a la nostra feina. Aquí abans s’asfaltava i s’inauguraven coses abans d’acabar-les l’últim any, la residència de gent gran n’és una mostra. Tindrem engegades inversions per valor de 10 milions d’euros que s’acabaran cap a finals de 2019, perquè no ens ha obsessionat que estes obres estessin acabades a “x” data perquè venien eleccions. Hem fet una bossa d’asfalt de 150 mil euros cada any, i també en les clavegueres i en la supressió de barreres arquitectòniques que són molt importants, perquè crec que la categoria d’un ajuntament també se valora depenent de com atens a les minories.

·Que t’han aportat aquests anys com alcalde?

L’alcaldia a vegades és com un Dragon khan, a vegades estàs allà dalt i a vegades allà baix, però no podem deixar que el soroll polític, del ple per exemple, ens condicioni. Tot i que, està bé que de vegades ens hagi generat dubtes i inseguretats perquè ens ha humanitzat i no pensar que tenim la veritat absoluta.

Jo no canvio per res del món haver sigut alcalde d’aquesta ciutat. Des del minut 0 lo qual vam sortir i va representar que Esquerra guanyés per majoria absoluta, aquella nit va ser excepcional per a mi i la recordaré tota la vida, fins els anys que he passat. M’ha aportat moltíssim, he fet un creixement personal molt gran i estic molt satisfet.

·Creus que la ciutadania valora i se n’adona del que esteu fent?

Sí, i ho sé perquè cada cop ens demanen més. Quan a un ajuntament la seva ciutadania no li demana coses, potser és perquè no n’espera res. Quan publiquem coses a les xarxes de què hem fet una acció, els comentaris són molt positius però sempre n’hi ha que ens recorden coses que cal fer, i de fet, estem aquí perquè ens reclamin. Nosaltres ens sentim estimats.

·Com definiries la política actual a nivell de ciutat?

Hi ha un abans i un després des de que falten set mesos per a les eleccions. En els primers tres anys i mig hi ha hagut una certa cordialitat, voluntat constructiva i mocions constructives per part d’ells. Ara ja, han començat a fer mocions conjuntes per part de tota l’oposició, treballen conjuntament perquè esquerra perdi la majoria absoluta i jo crec que s’equivoquen d’estratègia. Ara de fet ha sortit una candidatura nova, jo crec que com més candidatures hi hagin millor, més democràcia i crec que a la gent no se la pot enganyar. Des de tot el panorama polític a nivell de Catalunya cada vegada la gent s’implica i sap més de política.

·Per les properes eleccions de 2019 heu estat reelegit com a candidat a l’alcaldia d’Amposta què portareu en el vostre programa?

Treballarem en els eixos d’ara: cultura; habitatge; benestar social; república, a nivell de transparència i eficiència; sostenibilitat; recuperació de patrimoni… El tema habitatge tindrà un pes molt específic, perquè no pot ser que a Amposta el lloguer valgui 370 o 400 euros. Volem crear una xarxa pública que farà referència, no a pisos socials, sinó a pisos públics. Hi haurà els socials, els d’emancipació jove i els de regulació pública a un preu taxat. L’àrea d’esports també tindrà un paper molt important i molta inversió.