Adam Tomàs: “Tenim unes instal·lacions esportives que no es troben enlloc més de la província”

Aquesta és la seva segona legislatura al capdavant de l’Ajuntamjent d’Amposta, una legislatura fortament marcada per la pandèmia de la Covid-19. Com valora els dos primers anys de mandat?

Ha estat complicat perquè hem hagut de gestionar la pandèmia, no només des del punt de vista de salut, sinó també des del punt de vista econòmic.  A l’Ajuntament d’Amposta tenim molts equipaments públics, com la piscina o el gimnàs. Tot això es va haver de tancar, però vam mantenir els treballadors perquè era el nostre deure, no només legal, sinó també moral. Tot això amb una davallada d’ingressos d’1 milió d’euros. Vam patir però ara ja mirem cap endavant.

Els estralls en l’economia han estat molt importants. En quina situació es troba l’Ajuntament?

Vam aconseguir moltes subvencions i tenim una bona situació econòmica. Això va fer que, en el moment més complicat de la pandèmia, quan es van aturar les obres, nosaltres vam poder avançar certificacions per valor de 3 milions d’euros per ajudar les empreses del municpi. Tot i això, vam tancar el 2020 amb una pòlissa no utilitzada de 3 milions d’euros, amb un estalvi net positiu d’1.300.000 euros i amb més de 2 milions d’euros als comptes bancaris. Sí que és cert, però,  que vam tancar el romanent de tresoreria més baix de la història perquè també havíem tingut els ingressos més baixos de la història. Això ha fet que aquest 2021 ens hàgim hagut d’estrényer molt en allò que tenim pressupostat, però és una situació molt puntual que en els propers dos anys millorarà. També vam fer una modificació d’impostos, vam recuperar una petita pujada de l’IBI d’un 5%, que havíem rebaixat un 15%. Tot això ha fet que just aquesta setmana hàgim tancat un operació de préstec amb La Caixa de 6 milions d’euros per a inversions dels propers dos anys. Per tant, la situació econòmica és bona però tenim poc romanent de tresoreria.

Què s’està fent des de l’Ajuntament per reactivar l’economia del municipi?

Al 2020 no vam cobrar les concessions administratives, tenim les terrasses suspeses, vam treure moltes línies d’ajuts per als empresaris… Ara n’estem preparant també una per al 2021, aquesta més vinculada a la contractació perquè pensem que és bàsic per reactivar l’economia. A més, des de l’àrea de Polítiques d’Ocupació i Empresa, estem gestionant tota la informació de la Generaliat i tots els ajuts als que es poden acollir les empreses. També hem posat sòl públic a un preu molt assequible. El que estem fent és generar una certa sensació de creixement. A Amposta hi ha molt d’interès en implantacions empresarials i ho estem facilitant al màxim. També tenim ajuts per als comerços. El que intentem fer és donar suport a tots aquells que cada dia aixequen la persiana.

 Quins són els projectes que tindran prioritat aquesta segona part del  mandat?

La prioritat és tirar endavant aquelles obres que s’han aturat o s’han ralentitzat per la pandèmia, que són moltes perquè nosaltres tenim una línia inversora molt gran. Tenim les obres de rehabilitació de l’edifici del Sindicat Catòlic d’Amposta, amb la creació del Fab Lab, que estarà acabat a finals d’any; el casal de gent gran i les obres de rehabilitació de l’entorn, un projecte de 2,5 milions d’euros, també l’acabarem dins d’aquest any; el pavelló esportiu ja està acabat i ara cal acabar la urbanització de tot l’espai exterior. Es tracta d’acabar totes aquestes obres i tirar endavant totes les que tenim vinculades a aquesta operació de préstec que he comentat. Entre altres moltes coses, hem d’acabar l’enllumenat, que està en la seva última fase, un projecte de 3,5 milions d’euros; també invertirem en clavegueram, en noves tecnologies, tenim obres relacionades amb el futbol, com les obres d’adequació i millora de les grades de l’estadi municipal, les obres del mercat municipal… Si tot va bé, acabarem la legislatura i haurem fet una inversió de prop de 10 milions d’euros al municipi.

Com encaren la campanya turística d’estiu ara que estan caient les restriccions?

Hem fet una adequació de les platges, on hem posat espais per aparcar, per pescar… Hem fet una reordenació perquè sabem que les Terres de l’Ebre serà un destí molt destacat enguany i, com vindrà un nombre de gent important, volem estar preparats. També hem contractat dos agents cívics per regular tots aquests espais a les platges. Jo crec que aquesta temporada d’estiu serà potent. El Poble Nou del Delta ja és una destinació important per sí mateixa i creixem que la temporada anirà molt bé.

Estan duent a terme una campanya per promocionar Amposta com a destinació de turisme esportiu. Quines són les accions que s’estan duent a terme? Quins són els atractius del seu municipi en aquest sector turístic?

Amposta és una ciutat eminentment esportiva. Tenim el Centre de Tecnificació Esportiva, que cada any rep concentracions internacionals i que ara, després del pic fort de la Covid, estem recuperant. També tenim el triatló, que pot acollir 3.000 persones en un sol cap de setmana a Amposta, i això fa que totes les cases rurals del Baix Ebre i del Montsià s’omplin. La gent ens va felicitar en l’anterior edició. Ara estem fent cartes a tots els ajuntaments per potenciar aquesta iniciativa. No hi ha cap centre a tota la província que tingui les instal·lacions esportives que tenim a Amposta, al CTE, i ho volem aprofitar. A més, en aquesta legislatura hem creat la Regidoria de Turisme Esportiu i la seva titular està fent una tasca excel·lent per potenciar tot allò que ja tenim.