Dilluns, 13 de maig de 2024
És notícia

Els pressupostos catalans pengen d’un fil: Junts i Comuns no es mouen

Avatar photo
Junts demana acabar amb l’impost de successions i els comuns aturar el Hard Rock

L’acord del Govern d’Aragonès amb el PSC deixava els pressupostos de la Generalitat a les portes de la seva aprovació. Als 33 diputats dels republicans s’hi sumaven els 33 dels socialistes. Un total de 66, a dos de la majoria absoluta. Una abstenció d’algun altre grup els era suficient, però de moment els comptes pengen d’un fil.

El pacte amb Salvador Illa permetia presentar uns pressupostos que augmentaven un 25% l’apartat de salut a atenció primària i un 10% la de l’educació. A més, incorporava 120 milions d’euros en ajuts als ajuntaments per la sequera.

Tot i això, un dels punts controvertits era el compromís de Pere Aragonès de tirar endavant el Hard Rock. Encara no surt als pressupostos, els comuns han fet bandera de l’oposició d’aquest macroprojecte i han fet d’aquesta qüestió una línia vermella: “És profundament decebedor que ERC, que va començar parlant de la transformació verda, acabi comprant l’agenda de Foment, la patronal i el PSC. Estem veient manca de lideratge per part del president”, afirma la portaveu dels comuns, Jèssica Albiach.

Per la seva banda, Aragonès s’espolsa responsabilitats sobre el Hard Rock. El president apunta que no li provoca entusiasme el projecte, però que el procés no es pot “revertir arbitràriament” així com així. Segons assenyala, depèn dels inversors privats i, en cas d’intentar desmuntar-lo, s’haurien d’enfrontar a reclamacions econòmiques. Amb tot, tant el PSC com ERC han cridat a la responsabilitat dels comuns, subratllant que els increments pressupostaris reverteixen les retallades d’Artur Mas i la majoria que té el projecte al Parlament.

Junts tampoc s’hi suma 

L’altre possible aliat del govern és Junts, amb qui va compartir govern el principi d’aquesta legislatura. Els postconvergents van marcar perfil ideològic amb les seves demandes en l’inici de les negociacions: l’eliminació de l’impost de successions i abaixar el tram més baix de l’IRPF van ser les seves propostes estrella.

Els seus portaveus s’han queixat en reiterades vegades la manca d’iniciativa del Govern per arribar a un acord amb ells i les poques reunions celebrades: “Hem posat sobre la taula un document amb més de 100 propostes i el Govern és qui tria amb qui tira endavant els pressupostos: fent quinze reunions amb el PSC i tres amb Junts”, replica Laura Borràs.

D’altra banda, els republicans han rebutjat les propostes dels juntaires des de l’inici. La vicepresidenta Vilagrà assegura que es troben “molt fora de la majoria que hi ha ara al Parlament” i cataloga els requisits de Junts de “maximalistes i neoliberals”.

El Govern té fins dimecres per negociar amb els seus possibles socis, ja que aquest dimecres tindrà lloc el debat a la totalitat al Parlament. Menys el PSC, tots els partits de l’oposició han presentat esmenes a la totalitat. Si res canvia, aquestes tiraran endavant, deixant tocat el Govern d’Aragonès a un any de les eleccions.

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Amposta reclama a la Sareb la cessió d’uns 150 habitatges buits que té a la ciutat

Notícia següent

Detenen un jove de 19 anys per l’assassinat del passat 3 de març a Camp Clar

Notícies relacionades