Un any més arribem al 25N, Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones. I, malauradament, un any més, constatem que com a societat tenim un problema, i gros, amb aquestes violències que patim les dones, violències que es manifesten de moltes formes i que afecten de manera col·lectiva el conjunt de la societat.
La violència masclista és estructural, fruit d'un sistema patriarcal que perpetua la desigualtat i l'opressió. Tot i que sovint ens costi de creure-ho, no fa diferències entre edats, classes socials, orígens ni altres formes d’organització social. Així mateix, els àmbits en què es manifesta són ben diversos: el de la parella o exparella, l’adolescent, el laboral, l’acadèmic o l’esportiu, per citar-ne alguns exemples. Anàlogament, les formes també són múltiples: física, psicològica, sexual, simbòlica, econòmica o digital.
La pitjor expressió de la violència masclista és el feminicidi. Enguany hem lamentat 26 feminicidis als Països Catalans, dels quals 19 han estat oficialment reconeguts. El degoteig constant d’assassinats és només la punta de l’iceberg d’una problemàtica estructural que afecta la nostra societat. A Catalunya, una de cada quatre dones ha patit alguna violència masclista greu.
Actualment assistim a un auge global de l’extrema dreta, tant a Europa com arreu del món, fet que ja li ha valgut l’entrada a les institucions. Hem observat amb estupefacció, sobretot a la darrera campanya electoral dels Estats Units, el fenomen de les tradwife, el moviment que defensa el paper tradicional de la dona com a mestressa de casa, submisa al marit i que sempre llueix de manera impecable. Només cal donar un tomb per les xarxes socials i constatar que hi ha força perfils de noies joves que difonen aquest ideari.
Són dades preocupants, totalment anòmales, que ens han de fer reflexionar com a societat i, sobretot, actuar. Per això, la lluita feminista és més necessària que mai. Erradicar la violència masclista és una responsabilitat social, política i, també, individual. Des d’Esquerra Republicana creiem que és hora d’actuar amb fermesa i situar els drets de les dones al centre de l’agenda política. El 25 de novembre no és només una data simbòlica, és un recordatori de la necessitat de fer front a una realitat intolerable.